Γρήγορη μετάβαση

Το «Διάζωμα» συμμετείχε σε επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων: Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά και Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ (Εθελοντισμός)»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Το διδακτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων της 8ης Ενότητας Ηρακλείου παρακολούθησε την Τρίτη 23/11/2021 και ώρα 17:30-20:00 επιμορφωτικό διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων: Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά και Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ (Εθελοντισμός)». Το σεμινάριο διοργάνωσε η αρμόδια Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Π.Ε.70  ΠΕ.Κ.Ε.Σ.  Κρήτης των σχολείων της ως άνω Ενότητας Δρ. Μπαγιάτη Ειρήνη σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών «ΔIAΖΩΜΑ».

Το «ΔIAΖΩΜΑ» έχει ως σκοπό την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, την εξεύρεση πόρων για την αποκατάστασή τους, την ένταξή τους στην καθημερινότητά μας και μέσα από τον σχεδιασμό καινοτόμων ολιστικών προγραμμάτων πολιτιστικού τουρισμού, όπως οι Πολιτιστικές–Περιβαλλοντικές Διαδρομές και τα Αρχαιολογικά Πάρκα, την ένταξη των μνημείων φύσης και πολιτισμού στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Χαιρετισμό στο σεμινάριο απηύθυνε η κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη – πρ. βουλευτής & νομάρχης Ηρακλείου, μέλος της Επιτροπής Ισότητας της Κ.Ε.Δ Ελλάδας και μέλος του Διαζώματος. Οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις:

α/ της κ. Μαίρης Μπελογιάννη – Φιλολόγου, Ph.D. Αρχαιολογίας και Υπεύθυνης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Διαζώματος,

β/ της κ. Μαρίας Σοφικίτου – Πτυχιούχου του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, M.sc στο Δ.Π.Μ.Σ. “Διαχείριση Μνημείων” ΕΚΠΑ, αρχαιολόγου στο Διάζωμα,

γ/ της κ. Μαρίας Κουρασάνη – Πτυχιούχου του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ και M.sc στην Πολιτιστική Διαχείριση στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, αρχαιολόγου στο «Διάζωμα».

Οι εξαιρετικές εισηγήτριες παρουσίασαν τη συμβολή της Κίνησης Πολιτών «ΔIAΖΩΜΑ» στην αποκατάσταση των αρχαίων θεάτρων της Ελλάδας και την πρόταση του Διαζώματος για τα Ολιστικά Προγράμματα Πολιτιστικού Τουρισμού, τις Πολιτιστικές Διαδρομές & τα Αρχαιολογικά Πάρκα.

Τέλος, έγινε παρουσίαση του εγκεκριμένου από το ΥΠΑΙΘ εκπαιδευτικού προγράμματος του Διαζώματος «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Α΄/βάθμιας & Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης, σχολικών μονάδων της χώρας και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να δημιουργηθούν οι συνειδητοί κληρονόμοι της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που θα προστατεύσουν τα μνημεία και θα αγωνισθούν για τη διάσωσή τους. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί από τα δημοτικά σχολεία της Μεσσαράς και του Ηρακλείου αποκόμισαν πολλές ιδέες από το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό του εν λόγω προγράμματος, για την ανάδειξη από τους μαθητές τους, της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης, του τόπου όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα θεατρικά δρώμενα στον ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια των λατρευτικών τελετών που οργάνωναν οι Μινωίτες για τη Μεγάλη Θεά τους.

Ειρήνη Μπαγιάτη

Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου (ΠΕ70) 8ης Ενότητας Ηρακλείου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ΠΔΕ Κρήτης

 M.Sc Ph.D  στις Επιστήμες της Αγωγής – Βιολόγος

Δείτε ακόμη: