Γρήγορη μετάβαση

Το αρχαίο θέατρο στις Άκρες (ʼΆκραι) Συρακουσών

Το αρχαίο θέατρο στις  Άκρες (ʼΆκραι), βρίσκεται στην επαρχία των Συρακουσών στο δήμο Παλάτσολο Ακρέιντε (Palazzolo Acreide). Για την περιοχή και τη στρατηγική της θέση μας γράφει ο ιστορικός Θουκυδίδης. Η περιοχή γνώρισε ακμή στα χρόνια του Ιέρωνα ΙΙ (306-215 B.C.).

Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και κατέχει ξεχωριστή θέση στον χώρο ενός πανέμορφου Αρχαιολογικού Πάρκου. Η κατασκευή του τοποθετείται στο τέλος του 3ου αι. π.Χ. Πρόκειται για ένα μικρό σχετικά σε διαστάσεις θέατρο, ανάλογο ωστόσο του πληθυσμού της τότε εποχής  (7.000 – 10.000 κάτοικοι – 700 περίπου θέσεις εδωλίων). Για την κατασκευή του αξιοποιήθηκε η φυσική κλίση του εδάφους.. Το θέατρο έχει εννέα κερκίδες και δώδεκα σειρές εδωλίων.  Διαφέρει από άλλα ελληνικά θέατρα ως προς τη γεωμετρία του, η οποία δεν αναπτύσσεται ημικυκλικά. Μια ακόμη ιδιαιτερότητα του αρχαίου θεάτρου, είναι το ημικυκλικό σχήμα της ορχήστρας, χαρακτηριστικό ιδιαίτερα ενδιαφέρον σε σύγκριση με άλλα θέατρα που βρέθηκαν σε αποικίες εκείνης της εποχής. Το θέατρο τροποποιήθηκε και επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων.

Το Αρχαίο Θέατρο είναι ένα από τα μνημεία του εντυπωσιακού Αρχαιολογικού Πάρκου  το οποίο περιλαμβάνει αγορά, θέατρο, βουλευτήριο, το ναό της Αφροδίτης, λατομεία, και νεκρόπολη. Από το 1991 αποτελεί το χώρο φιλοξενίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Νέων (Festival Internazionale del Teatro Classico dei Giovani) και φιλοξενεί νέους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Το Μάιο του 1997, το θεατρικό – πολιτιστικό σωματείο και μέλος του Διαζώματος «Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας», ψυχή της οποίου είναι η κ. Λέττα Πετρουλάκη, ταξίδεψε στη Σικελία στο πλαίσιο του παραπάνω Φεστιβάλ, όπου και παρουσίασε την παράσταση: «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της κ. Αλίκης Αλεξανδράκη. Στο αρχαίο θέατρο ταξίδεψε και ερμήνευσε το Μενέλαο, ένας μικρός διαζωματικός φίλος, μπροστά στα μάτια εκατοντάδων συγκινημένων Ιταλών.

Δείτε στη συνέχεια φωτογραφικό υλικό:

  • Ένας διαζωματικός φίλος ερμηνεύει το Μενέλαο στο αρχαίο θεάτρο (22-27 Μαίου 1997)
  • Το αρχαίο θέατρο στις Άκρες (Άκραι)
  • Το αρχαίο θέατρο γεμάτο νέους στο πλαίσιο του Φεστιβάλ (2015)
  • To Aρχαιολογικό Πάρκο (Google earth)

Mπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στους παρακάτω συνδέσμους:

Palazzolo Acreide – archaeological park

1997: «Τρωάδες» του Ευριπίδη – peiramatikiskinikalamatas

Festival internazionale del teatro classico dei giovani

http://www.theatrum.de/7.html