Γρήγορη μετάβαση

Το αρχαίο θέατρο στην Πλατιάνα Ηλείας στο πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020»

Σχετικά Θέατρα

Ένα μεγάλο βήμα για την αναστήλωση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Πλατιάνας πραγματοποιήθηκε  με την έγκριση  της  πρότασης που υπέβαλε τον περασμένο Σεπτέμβριο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, στο πλαίσιο της πρόσκλησης για το  πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020», ΥΠΟΜΕΤΡΟ 19.2: «Στήριξη για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της στρατηγικής ΤΑΠΤοΚ» (πράξεων ιδιωτικού χαρακτήρα) που υλοποιείται από την  Αναπτυξιακή Ολυμπίας (ΑΝ.ΟΛ.).

Το πρόγραμμα Τ.Α.Π.Το.Κ. είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό εργαλείο που επιτρέπει στις τοπικές κοινότητες να κάνουν σταθερά βήματα προς πιο αποτελεσματικές μορφές οικονομικής και βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε να «καινοτομήσουν», λύνοντας τοπικά προβλήματα και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή στις αγροτικές περιοχές. Το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο λειτουργεί συμπληρωματικά προς τη λοιπή αναπτυξιακή υποστήριξη σε τοπικό επίπεδο.

Το Δεκέμβριο του 2013 υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, ύψους 100.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας για το έργο «Ανασκαφική έρευνα, τοπογραφική, αρχιτεκτονική αποτύπωση και μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Πλατιάνας». Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου ξεκίνησαν το Μάιο του 2014 οι ανασκαφικές εργασίες από τη Ζ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ (ΟΛΥΜΠΙΑΣ), οι οποίες διήρκησαν μέχρι το Δεκέμβριο του 2014. Επίσης, για τις ανάγκες του έργου πραγματοποιήθηκαν η τοπογράφηση, η αρχιτεκτονική αποτύπωση,  η στατική μελέτη καθώς και η μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου, η οποία εγκρίθηκε από το ΚΑΣ.

Το έργο αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Πλατιάνας, με συνολικό προϋπολογισμό 600.000 ευρώ, αναλύεται στις δύο βασικές ενότητες του θεάτρου, το σκηνικό οικοδόμημα και το κοίλο. Η πρόσφατη έγκριση αφορά στην υλοποίηση της πρώτης φάσης εργασιών αποκατάστασης του θεάτρου, του σκηνικού του οικοδομήματος που χρονολογείται το 245 π.Χ. και έχει προϋπολογισμό 300.000 ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη την αποκατάσταση μικρού μονοπατιού που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο με σκοπό την καλύτερη πρόσβαση των επισκεπτών σε αυτόν.

Ευχάριστη εξέλιξη αποτελεί επίσης , η έγκριση της υποδράσης με τίτλο Αθλητική Διοργάνωση – Μαραθώνιος «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ» για την οποία θα διατεθεί το ποσό δημόσιας δαπάνης ύψους 19.840 ευρώ. Η πρόταση υπεβλήθη από το Σύλλογο Μακισταίων Ολυμπίας «Η ΜΑΚΙΣΤΟΣ» και αφορά στη διοργάνωση Αγώνα Δρόμου εις μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς του 2007. Στόχος είναι η διαδρομή αυτή να διέρχεται από τον περιβάλλοντα  χώρο του αρχαίου θεάτρου συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ένταξή του στην ζωή των πολιτών.

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» ευχαριστεί θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, την Αναπτυξιακή Ολυμπίας, το Σύλλογο Μακισταίων Ολυμπίας  ”Η ΜΑΚΙΣΤΟΣ ” και ιδιαίτερα τον πρόεδρό του, τον αεικίνητο, κ. Φώτη Βλάχο καθώς και το τακτικό μέλος του Διαζώματος, τον πολιτικό μηχανικό κ. Γιώργο Αδαμόπουλο που παρακολουθούσε άγρυπνα της εξέλιξη των διαδικασιών μέχρι την τελική έγκριση.

  • Αρχιτεκτονική αποτύπωση και Αρχιτεκτονική μελέτη: Μ.Μαγνήσαλη-Θ. Μπιλής, αρχιτέκτονες μηχανικοι ΕΜΠ Φωτορεαλιστική απεικόνιση: Τ. Κουιμτζόγλου, αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ
  • To αρχαίο θέατρο στην Πλατιάνα
  • Άποψη του αρχαίου θεάτρου στην Πλατιάνα
  • Τη μελέτη αποκατάστασης του θεάτρου στην Πλατιάνα καθόρισαν τόσο το ίδιο το υλικό όσο και η δυσμενής σήμερα κατάσταση της μορφής του. Στην προσπάθεια να αποφευχθούν αναστηλωτικές υπερβολές προτείνεται μια επέμβαση αρκετά ήπια με κύριο στόχο την ανάκτηση της χαμένης αναγνωσιμότητας του μνημείου με χρήση του διαθέσιμου διάσπαρτου υλικού.
  • Κάτοψη του θεάτρου Πλατιάνας