Γρήγορη μετάβαση

Το αναπτυξιακό πρότυπο του «Διαζώματος» σε εφαρμογή σε Ήπειρο, Α.Μ.Θ. και Στερεά Ελλάδα

Το 2018 αφήνει πίσω του πλούσιο έργο σε τρείς μεγάλες Περιφέρειες της χώρας μας και κυρίως  αφήνει παρακαταθήκη, πολύτιμη πνευματική κληρονομιά, ένα συλλογικό όραμα και μια μεταδόσιμη τεχνογνωσία για το σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων που φέρουν τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Στις 07/12/2018 ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης ανακοίνωσε μέσω σχετικής Πρόσκλησης, την εκκίνηση ενός από τα μεγαλύτερα  προγράμματα πολιτιστικού τουρισμού στη χώρα μας, το Πρόγραμμα «Πολιτιστική, Περιβαλλοντική, Τουριστική Διαδρομή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».

Το έργο έχει συνολικό  προϋπολογισμό 2.5 εκατ. ευρώ και πρόκειται να  μοχλεύσει και κινητοποιήσει συνολικά έργα προϋπολογισμού  80 εκ. ευρώ, μέσω του Ε.Σ..ΠΑ., του  Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και ιδιωτικών επενδύσεων. Με το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ο.Χ.Ε. και με όχημα την ανάπτυξη  ενός δικτύου συνεργειών για την οικοδόμηση ενός από τα μεγαλύτερα έργα πολιτιστικού τουρισμού της χώρας, διαμορφώνεται βήμα βήμα μια νέα εποχή για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Το παραπάνω πρόγραμμα συνδυάζει με τρόπο ολιστικό αφενός την προσέλκυση και ανάπτυξη του τουρισμού με  την αξιοποίηση του αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού πλούτου, αφετέρου την ενθάρρυνση της συμμετοχής της επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας.

Σε παρόμοιο «πνευματικό πλαίσιο» κινείται και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με ένα νέο και καινοτόμο πρόγραμμα, την «Πολιτιστική Διαδρομή της Εγνατίας Οδού – VIA EGNATIA», που  έχει αρχίσει να σχεδιάζεται από την Περιφέρεια, τους Δήμους, το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΔΙΑΖΩΜΑ. Το πρόγραμμα Via Egnatia έχει ενταχθεί στην Ο.Χ.Ε. του επιχειρησιακού προγράμματος «Αν. Μακεδονίας & Θράκης 2014-2020» και έχει συνολικό προϋπολογισμό 55 εκ. ευρώ.

Τον περασμένο Ιανουάριο, στο πλαίσιο οικοδόμησης της διαδρομής της Εγνατίας Οδού, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Διαζώματος και της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.. Πρόσφατα, στις 11/12/2108, το Διοικητικό Συμβούλιο του Διαζώματος, ενέκρινε ομόφωνα την εκπόνηση μελέτης  για την «Οργάνωση της συμμετοχής της τοπικής οικονομίας στην Πολιτιστική Διαδρομή της Εγνατίας Οδού». Αντίστοιχη μελέτη, θυμίζουμε ότι είχε εκπονηθεί και για την Περιφέρεια της Ηπείρου, η οποία κρίνεται πολύ σημαντική καθώς έχει ως αντικείμενο την πρόβλεψη και τον προσδιορισμό δημιουργίας φορέα που θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης και λειτουργίας της Πολιτιστικής Διαδρομής εν γένει. Αξίζει να αναφερθεί, πως για την επιτυχία υλοποίησης της Πολιτιστικής Διαδροµής της Εγνατίας Οδού, αναγκαία προϋπόθεση είναι η λειτουργική σύνδεση της τοπικής επιχειρηματικότητας µε τη Διαδροµή και η μελέτη που ανέθεσε το Σωματείο προβλέπει τη λεπτομερή περιγραφή της μεθοδολογίας για την εξασφάλιση της ενεργούς και ποιοτικής συμμετοχής των επιχειρήσεων στη Διαδρομή.

Πρότυπο για τα παραπάνω προγράμματα είναι φυσικά η Ήπειρος. Η Περιφέρεια Ηπείρου παραμένει στην πρωτοπορία, μετά και την επίσημη παρουσίαση της πιλοτικής ολιστικής πρότασης ανάπτυξης «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», που έλαβε χώρα τον περασμένο Νοέμβρη στα Ιωάννινα. Η εκδήλωση αποτέλεσε την κορύφωση ενός πλούσιου τριημέρου επισκέψεων και δράσεων με προσκεκλημένους ανθρώπους της παγκόσμιας και εγχώριας τουριστικής οικονομίας, του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων, δημοσιογράφους, bloggers, tour operators από την Ελλάδα και το εξωτερικό και οικοδεσπότες τους πολίτες της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», συνεχίζοντας το έργο υποστήριξης του προγράμματος, πριν λίγες μέρες ανέθεσε δυο ακόμη συμβάσεις έργου: α) τη μελέτη «Ο ρόλος και η λειτουργία της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. ως Φορέα Λειτουργίας της Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου», που έχει αντικείμενο να προσδιορίσει τη χάραξη  στρατηγικής του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DΜΜO) της Διαδρομής της Ηπείρου, και β) τη  σύμβαση για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ψηφιακής εφαρμογής ακουστικής ξενάγησης,  που θα  έχει ως στόχο την ανάδειξη του ηχοτοπίου του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης.

Οι Πολιτιστικές Διαδρομές, με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρει το Ε.Σ.ΠΑ. 2014-2020, την επένδυση στη νοοτροπία των συνεργιών και κυρίως με την «υιοθεσία» του «κοινού μας αγαθού», της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής μας κληρονομίας, γίνονται βίωμα και οδηγός για τη  βιώσιμη ανάπτυξη των Περιφερειών της χώρας μας. Οι τρεις παραπάνω Περιφέρειες υλοποιούν τα παραπάνω με τρόπο παραδειγματικό, ως αυθεντικοί εκφραστές των ευρωπαϊκών πολιτικών για τον πολιτισμό.