Γρήγορη μετάβαση

Τηλεδιάσκεψη με την Yπουργό Πολιτισμού και τον Περιφερειάρχη Πεολοποννήσου για το Πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή “ΜΟΡΕΑΣ”»

Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 με πρωτοβουλία του Προέδρου του Διαζώματος, κ. Σταύρου Μπένου πραγματοποιήθηκε ευρεία τηλεδιάσκεψη με τους θεσμικούς φορείς και τους μελετητές του Προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή “ΜΟΡΕΑΣ”». Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν ο σχεδιασμός και η προετοιμασία ένταξης του  παραπάνω Προγραμμάτος στο νέο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2021-2027 ως μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.).

Η παραπάνω ολιστική πρόταση πολιτιστικού τουρισμού για την Περιφέρεια Πελοποννήσου αφορά το σχεδιασμό μιας Πολιτιστικής Διαδρομής που θα έχει στο επίκεντρο 8 αστικά σύνολα: α) Πόλος Κορίνθου (Κόρινθος, Αρχαία Κόρινθος, Σικυώνα), β) Πόλος Άργους (Άργος –Ναύπλιο, Επίδαυρος – Μυκήνες), γ) Πόλος Νεμέας (Νεμέα –Αρχαία Νεμέα), δ) Πόλος Τρίπολης (Ορεινή Αρκαδία, Αρχαία Θέατρα Τεγέας, Αρκαδικού Ορχομενού και Μαντίνειας), ε) Πόλος Μεγαλόπολης (Μεγαλόπολη – Αρχαιολογικός Χώρος Μεγαλόπολης), στ) Πόλος Μεσσήνης (Μεσσήνη –Αρχαία Μεσσήνη, Καλαμάτα, Αρχαίο Θέατρο Θουρίας), ζ) Πόλος Σπάρτης (Σπάρτη –Αρχαιολογικός Χώρος Σπάρτης, Μυστράς), και η) Πόλος Πύλου (Πύλος –Ανάκτορο Νέστορα, Μεθώνη, Κορώνη). Πρόκειται για τη δημιουργία μιας κεντρικής Ο.Χ.Ε., η οποία θα ενσωματώνει την πληθώρα αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που σχεδιάζονταν ή είναι σε εξέλιξη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Συνεπώς, η «Ο.Χ.Ε. ΜΟΡΕΑΣ» φιλοδοξούμε να μετουσιώσει όλη την προίκα και τη δυναμική της Πελοποννήσου και να λειτουργήσει σαν μια «ομπρέλα» που αφενός θα αγκαλιάζει όλες τις πρωτοβουλίες, αφετέρου θα τους προσδώσει μια ενιαία ταυτότητα.

Η συνάντηση ξεκίνησε με μια αναλυτική παρουσίαση της μελέτης για το Master Plan του Προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε από τη μελετήτρια της εταιρείας ΣΤΑΔΙΟΝ Α.Ε., κ. Βάλια Καρακίτσου και ακολούθησαν τοποθετήσεις της Υπουργού Πολιτισμού, κ. Λίνας Μενδώνη, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Νίκα και του Προέδρου του Διαζώματος, κ. Σταύρου Μπένου. Ακολούθησε μια σε βάθος προπαρασκευαστική συζήτηση για τη δρομολόγηση των επόμενων βημάτων για την προετοιμασία της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης από όλους τους συμμετέχοντες στη συνάντηση εργασίας.

Στο τέλος της δίωρης τηλεδιάσκεψης ο κ. Νίκας και η κα Μενδώνη, αποδέχθηκαν την πρόταση του κ. Μπένου για τη συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής, αποτελούμενης από εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού (1), της Περιφέρειας Πελοποννήσου (2), της μελετητικής εταιρείας ΣΤΑΔΙΟΝ Α.Ε. (1)  και του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» (1), καθώς και αναπληρωτές αυτών, η οποία θα αναλάβει τη διαμόρφωση, κοστολόγηση και δρομολόγηση της ένταξης της νέας Ο.Χ.Ε. «Πολιτιστική Διαδρομή “ΜΟΡΕΑΣ”» στο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη λόγω της πανδημίας, συμμετείχαν:

Από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: η κα Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού, ο κ. Ιωάννης Μυλωνάς, προϊστάμενος Επιτελικής Δομής Ε.Σ.Π.Α. Υπουργείου Πολιτισμού, η κα Λία Μπαλόγλου, συνεργάτης Υπουργού Πολιτισμού.

Από την Περιφέρεια Αττικής : ο κ. Παναγιώτης Νίκας, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου,  η κα Άννα Καλογεροπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η κα Αθηνά Κόρμα, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Π.Ε. Κορινθίας.

Από τους Μελετητές:  η κα Βάλια Καρακίτσου, αρχαιολόγος, μελετήτρια της ΣΤΑΔΙΟΝ Α.Ε.

Τέλος, από πλευράς του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»: ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», ο κ. Ευδόκιμος Φρέγκογλου, συντονιστής προγραμμάτων Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», η κα Μαρία Σοφικίτου, αρχαιολόγος Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», η κα Μαρία Κουρασάνη, αρχαιολόγος Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Δείτε ακόμη:

Τηλεδιάσκεψη Νίκα με Λίνα Μενδώνη και «Διάζωμα» στο http://www.drt915.gr