Γρήγορη μετάβαση

Τα Αρχαία Θέατρα Μεγαλόπολης και Σπάρτης στη λίστα των δέκα έργων πολιτισμού που εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Πελοποννήσου με 11,4 εκ ευρώ

Σχετικά Θέατρα

Δέκα έργα που αφορούν πολιτιστικά μνημεία, συνολικού προϋπολογισμού 11.491.732 ευρώ, εντάχθηκαν με απόφαση του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της πρόσκλησης “Ενίσχυση της ελκυστικότητας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία)”, ενώ σύντομα αναμένεται να ενταχθεί και το έργο του Μουσείου Χώρας.

Ανάμεσα στα δέκα έργα που εγκρίθηκαν, τα δυο  αφορούν στην ανάδειξη δυο πολύ σπουδαίων αρχαίων θεάτρων, του Αρχαίου Θεάτρου της Μεγαλόπολης και του Αρχαίου Θεάτρου της Σπάρτης.

Συγκεκριμένα, το έργο “Συντήρηση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μεγαλόπολης – φάση α΄: Αποκατάσταση των κερκίδων Β και Γ, βελτίωση προσβασιμότητας”, έχει συνολικό προϋπολογισμό  481.602 ευρώ, και  δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας. Σήμερα διατηρούνται οι κατώτερες σειρές της πρώτης από τις συνολικά τρεις ζώνες εδωλίων, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα του αυθεντικού αρχαίου οικοδομικού υλικού σώζεται κατά χώρα, ιδιαιτέρως στις κερκίδες Β και Γ, οι οποίες και επιλέχθηκαν με βάση το κριτήριο αυτό για τη φάση Α΄ αποκατάστασης του μνημείου.  Επιπλέον, το έργο θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ομβρίων υδάτων στο χώρο του κοίλου του θεάτρου, με την κατασκευή κατάλληλου αγωγού παροχέτευσής τους εκτός του χώρου του αρχαίου θεάτρου. Επίσης, θα δημιουργηθεί διάδρομος πρόσβασης από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου έως τις θέσεις των θεατών, κατάλληλος για την κυκλοφορία ηλεκτρικού αμαξιδίου που θα μεταφέρει ΑμεΑ. Τέλος, η περιγραφή και η ιστορία του αρχαίου θεάτρου θα αποτυπωθούν σε δίγλωσσες πινακίδες πληροφόρησης, ενώ θα εκδοθεί ομοίως δίγλωσσο ενημερωτικό φυλλάδιο –και φυλλάδιο σε γραφή Braille – για τις εργασίες που θα εκτελεσθούν στο πλαίσιο της προτεινόμενης Πράξης.

Το έργο  “Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης, συνολικού προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας έχει αντικείμενο την αποκατάσταση του θεάτρου αλλά δεδομένου ότι το
Αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης εντάσσεται στον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης και αποτελεί μέρος ενός  μνημειακού συνόλου μεγάλης αρχαιολογικής, ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας της αρχαίας Σπάρτης, θα συμβάλλει στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής.

Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά  για τα έργα που εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, από σχετικό δημοσίευμα της ΕΡΤ με τίτλο ”Έργα πολιτισμού στο ΠΕΠ Πελοποννήσου’‘:

Δέκα έργα που αφορούν πολιτιστικά μνημεία της Πελοποννήσου, εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, με απόφαση της περιφερειακής αρχής. Τα έργα, προϋπολογισμού 11,5 περίπου εκατ. ευρώ, είναι τα εξής, σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Περιφέρειας:

  1. “Στερέωση, προστασία και ανάδειξη του ανακτορικού συγκροτήματος των Μυκηνών”, συνολικού προϋπολογισμού 550.000 ευρώ, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.
  2. “Ανάδειξη – Εκθεσιακή περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά”, συνολικού προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.
  3. “Αποκατάσταση ναού Αγίου Νικολάου Ναυπλίου” συνολικού προϋπολογισμού 2.303.800 ευρώ, με δικαιούχο την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.
  4. “Συντήρηση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μεγαλόπολης – φάση α΄: Αποκατάσταση των κερκίδων Β και Γ, βελτίωση προσβασιμότητας”, συνολικού προϋπολογισμού 481.602 ευρώ, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.
  5. “Συντήρηση ζωγραφικού διακόσμου και λίθινων στοιχείων των ναών, Αγίου Δημητρίου, Παντάνασσας και Ευαγγελίστριας στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά”, συνολικού προϋπολογισμού 968.800 ευρώ, με δικαιούχο την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων.
  6. “Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης, συνολικού προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.
  7. “Στερέωση – αποκατάσταση και ανάδειξη τμήματος του Εξαμιλίου (Ιουστινιάνειου) τείχους στα Ίσθμια του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας, συνολικού προϋπολογισμού 320.000 ευρώ, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας.
  8. “Αποκατάσταση – στερέωση της πύλης και τμήματος των τειχών του Κάστρου Καρύταινας Αρκαδίας”, συνολικού προϋπολογισμού 1.199.850 ευρώ, με δικαιούχο την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.
  9. “Στερέωση και Αποκατάσταση Μονής Αγίου Νικολάου στο Βαλτεσινίκο Αρκαδίας και αναδιαμόρφωση της κλίμακας καθόδου (Δήμος Κλείτορος, ΠΕ Αρκαδίας)”, συνολικού προϋπολογισμού 1.028.800 ευρώ, με δικαιούχο την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.
  10. “Στερέωση και αποκατάσταση νότιας πτέρυγας και τμήματος δυτικής πτέρυγας κελιών της Μονής Προφήτου Ηλιού Ζάχολης, Δήμου Ευρωστίνης – Ξυλοκάστρου, Π.Ε. Κορινθίας”, συνολικού προϋπολογισμού 1.688.880 ευρώ, με δικαιούχο την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Δείτε ακόμη:

Δέκα έργα πολιτισμού στο ΠΕΠ Πελοποννήσου στο eleftheria.online

Δείτε τη λίστα με τα δέκα έργα πολιτισμού εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Πελοποννήσου με 11,4 εκ ευρώ στο gargalianoionline.gr

theatra megalopoli kai sparti pep noe 2020