Γρήγορη μετάβαση

Τα αμαξίδια στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου

Σχετικά Θέατρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ειδικό Γυμνάσιο-Γενικό Λύκειο Αθηνών

Τη σχολική χρονιά 2020-2021, το σχολείο μας, Ειδικό Γυμνάσιο-Γενικό Λύκειο Αθηνών συμμετείχε στο πρόγραμμα «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα».

Οι μαθητές της γ΄ γυμνασίου και β’ λυκείου του σχολείου μας, «υιοθέτησαν» το αρχαίο θέατρο του Διονύσου Ελευθερέως. Μέσα από τα αρχαία κείμενα της «Ελένης» και της «Αντιγόνης», μελετήσαμε και μάθαμε για την αρχαία τραγωδία που λάμβανε χώρα στο αρχαίο θέατρο καθώς και τα μέρη αυτού. Δραματοποιήσαμε μέρη των δύο τραγωδιών που διάλεξαν τα παιδιά και τα αναπαραστήσαμε, ώστε να καταλάβουν οι μαθητές τη δομή του αρχαίου θεάτρου.

Την περσινή χρονιά, οπότε και ξεκινήσαμε το πρόγραμμα, μας είχε επισκεφτεί ο αρχιτέκτονας και αναστηλωτής του αρχαίου θεάτρου κος Κωνσταντίνος Μπολέτης, ο οποίος μέσα από μια ουσιαστική και ενδιαφέρουσα παρουσίαση, βοήθησε τα παιδιά μας με τις ιδιαίτερες δυσκολίες τους να καταλάβουν, να γνωρίσουν και να φανταστούν το θέατρο του Διονύσου.

Στη συνέχεια, σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε το αρχαίο θέατρο από τη δική μας οπτική γωνία, του ατόμου με κινητικές δυσκολίες. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε μια σύντομη προβολή, στην οποία εμφανίζονται αρχικά οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος με αμαξίδιο που θέλει να επισκεφτεί το θέατρο. Επίσης, παρουσιάζεται η επίσκεψή μας, που έγινε τελικά με επιτυχία και χαροποίησε ιδιαιτέρως τα παιδιά, καθώς κατάφεραν να δουν από κοντά αυτό το θέατρο για το οποίο είχαν μάθει τόσα πράγματα. Αυτό θεωρούμε ότι αποτελεί ένα μήνυμα και ισχυρό κίνητρο για όσα άτομα με παρόμοιες δυσκολίες, θέλουν να επισκεφτούν το χώρο.

(βλ. εδώ το βίντεο: https://video.sch.gr/asset/detail/t1XRZZDMUgBLMiiSKbH6r0vi/eRMUTboRiGfULNGUP0zQluYK )
Μετά την επίσκεψή μας, επιστρέψαμε στο σχολείο και σχεδιάσαμε το θέατρο του Διονύσου, όπως αποτυπώθηκε στο μυαλό μας.
Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον κόσμο του αρχαίου θεάτρου και να τον αγαπήσουμε. Σας ευχαριστούμε πολύ!

Κατερίνα Οικονόμου, φιλόλογος

Ενημερωθείτε για τις δράσεις του σχολείου στη Generation D