Γρήγορη μετάβαση

Στην τελική φάση οι μελέτες που εκπονεί το ΔΙΑΖΩΜΑ για την ΟΧΕ Εγνατίας Οδού

Πηγή: www.paratiritis-news.gr

του Κώστα Μαρκενδούδη

Θετική η προοπτική οργάνωσης φορέα διαχείρισης και προώθησης τουρισμού στο πλαίσιο της ΟΧΕ

Επανεξελέγη στο ΔΣ του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ η Άρτεμις Τσολάκη

tsolakiartemis11602224407Εξελέγη ξανά στο ΔΣ του ΔΙΑΖΩΜΑ η Άρτεμις Τσολάκη, συνεχίζοντας την παρουσία της σε αυτό και αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο και τη σημασία που δίνει το Διάζωμα, στην περιοχή μας και στους ανθρώπους της.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» συγκροτήθηκε σε σώμα την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, με Πρόεδρο για ακόμα μια φορά τον ιδρυτή του κ. Σταύρο Μπένο, και μέλος την κ. Τσολάκη.

Το Σωματείο έχει σημαντική παρουσία στην περιοχή μας, ιδιαίτερα στο κομμάτι της ανάδειξης της ιστορικότητας της Εγνατίας Οδού. Έχει υπογράψει και μνημόνιο συνεργασίας με την Περιφέρεια ΑΜΘ, ενισχύοντας το πρόγραμμα Πολιτιστικής Διαδρομής VIA EGNATIA που υλοποιείται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση.

Μάλιστα το ΔΙΑΖΩΜΑ ανέλαβε να «τρέξει», με ιδίους πόρους ως προσφορά προς την Περιφέρεια, μελέτες τόσο για τη σύνδεση επιχειρήσεων με την πολιτιστική διαδρομή όσο και την ανάπτυξη της ψηφιακής στρατηγικής για αυτή.

Προχωρούν οι μελέτες του Σωματείου για την ΟΧΕ

Η τελευταία εξέλιξη, σημείωσε η κ. Τσολάκη, είναι ότι έχει παραδοθεί η μελέτη για την «Οργάνωση της συμμετοχής της τοπικής οικονομίας στην Πολιτιστική Διαδρομή της Εγνατίας Οδού», που περιλαμβάνει τη δημιουργία των clusters επιχειρήσεων. Αυτή έχει εγκριθεί από την επιτροπή παραλαβής, και αναμένεται σύντομα να περάσει από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.

Όσο για την μελέτη για τη δημιουργία Ψηφιακής στρατηγικής για τον Πολιτισμό,  ως οδηγό για τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στο χώρο του πολιτισμού, υπήρξε μια καθυστέρηση λόγω κορωνοϊού, όμως όπως ανέφερε η κ. Τσολάκη, βρίσκονται στην τελική ευθεία, και θα πραγματοποιηθούν οι τελευταίες συναντήσεις διαδικτυακά με τους υπεύθυνους της περιφέρειας για να ολοκληρωθεί.

Παράλληλα περιμένουν να καλυτερέψουν λίγο οι συνθήκες για να έρθει στην περιοχή μας η κειμενογράφος που θα γράψει όλα τα κείμενα για τον ΟΧΕ που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί για τη διαδρομή.

Η σημαντικότερη εξέλιξη που επίκειται όμως, είναι ο Ορισμός της «Εργοανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ΑΕ», ως υπεύθυνη για την οργάνωση και λειτουργία του φορέα διαχείρισης και προώθησης τουρισμού στο πλαίσιο της ΟΧΕ «Πολιτιστική Διαδρομή της Εγνατίας Οδού της ΠΑΜΘ».

Το θέμα είχε εισαχθεί προς συζήτηση στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και στη συνέχεια αποσύρθηκε, όμως αναμένεται να έρθει ξανά, ίσως και στο αμέσως επόμενο Συμβούλιο, κάτι που θα θέσει σε πιο έντονη κίνηση την όλη προσπάθεια, μιας και θα μπορεί να επισπεύδει διαδικασίες και να λύνει προβλήματα που δημιουργούνται.

Όμως ο σημαντικότερος ρόλος του θα αναδειχθεί μόλις ολοκληρωθούν τα έργα και ξεκινήσει η λειτουργία της, καθώς θα πρέπει να συντονίζει τους εμπλεκόμενους φορείς, τις επιχειρήσεις αλλά και την προβολή, που θα πρέπει να κινούνται με ένα ενιαίο τρόπο τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, ώστε να μην γίνει το έργο, και μετά αφεθεί στην τύχη του.

«Αυτή είναι και η διαφορετικότητα των ΟΧΕ, ότι δεν μένει στις υποδομές αλλά δημιουργείται ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί, εφόσον ολοκληρωθεί, ώστε να υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα τόσο στην ανάπτυξη του τουρισμού, όσο και στην προώθηση των τοπικών επιχειρήσεων  και την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα στην περιοχή» τόνισε η κ. Τσολάκη.

Συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για νέο πρόγραμμα

Η συνέλευση του ΔΙΑΖΩΜΑ έγινε διαδικτυακά, λόγω των συνθηκών, ενώ όπως ανέφερε η κ. Τσολάκη, έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στις διαδικτυακές διαδικασίες, ώστε να προχωρήσουν υφιστάμενα προγράμματα, αλλά και νέα, όπως το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΣ», σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σε αυτό αναμένεται να ενταχθούν πιλοτικά τέσσερις πόλεις, για την αναβάθμιση του ιστορικού τους κέντρου, παρόλο που ακόμα βρίσκονται στην διαδικασία της διαμόρφωσης του προγράμματος.

Παρόλα αυτά οι πόλεις που θα ενταχθούν, θα πρέπει να έχουν ώριμα έργα και να παραδώσουν μελέτη για το τι πρέπει να κάνουν, μιας και το πρόγραμμα θα «τρέξει» με την προοπτική η απορρόφηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.