Γρήγορη μετάβαση

Σταύρος Μπένος: «Φιλοδοξούμε η Εύβοια να γίνει διεθνές brand»

Πηγή: TA NEA

Της Εύης Σαλτού,

Ο επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας παρουσιάζει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» το σχέδιο αναγέννησης της περιοχής αλλά και τις τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται: το ολιστικό ΚΕΠ, τα Πολεοδομικά Γραφεία στους δήμους και το «νέο δάσος»

Κουβαλώντας την εμπειρία της αναμόρφωσης της Καλαμάτας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986, έχοντας την τεχνογνωσία ενός ρηξικέλευθου έργου, όπως αυτό των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, των γνωστών σε όλους μας πλέον ΚΕΠ, και με «όχημα» το σωματείο Διάζωμα, ο Σταύρος Μπένος έχει ήδη σηκώσει τα… μανίκια για την αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας. Την περασμένη Τετάρτη η αίθουσα συνεδριάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο υπουργείο Πολιτισμού ήταν κατάμεστη. Εκεί πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση που είχαν μελετητές, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, δήμαρχοι και επιστήμονες για την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης Βόρειας Εύβοιας, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού.

Κεντρικός ομιλητής ο Σταύρος Μπένος, ο άνθρωπος τον οποίο εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να αναλάβει την αναμόρφωση της Βόρειας Εύβοιας. Όποιος τον άκουγε να μιλά θα μπορούσε εύκολα να τον χαρακτηρίσει «μαέστρο», αφού συντόνιζε όλα τα μέλη της ομάδας που θα αναλάβουν το μεγάλο έργο της ανασυγκρότησης της πολύπαθης περιοχής.

Απαιτητικό πρόγραμμα

«Ο Πρωθυπουργός με εξουσιοδότησε πλήρως για να βρω τους ανθρώπους εκείνους που αφοσιωμένοι θα βγάλουν εις πέρας το πολύ απαιτητικό πρόγραμμα της ανασυγκρότησης», εξηγεί στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας Σταύρος Μπένος.

«Το νέο δάσος: Στο κέντρο της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης» είναι ο τίτλος που έχει δώσει ο ίδιος στο μεγάλο ολιστικό σχέδιο, πυρήνας του οποίου θα είναι η διπλή βιωσιμότητα αλλά και ο μετασχηματισμός των πόρων σε ένα ενιαίο προϊόν. «Στόχος μας είναι όλοι οι πόροι της Εύβοιας, κυρίως το δάσος αλλά και τα μνημεία, οι άνθρωποι, οι υποδομές, ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός και η επιχειρηματικότητα, να ενωθούν σε ένα προϊόν, που φιλοδοξούμε να γίνει διεθνές brand», σημειώνει.

ΚΕΠ

Μαζί με την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας έρχονται και τρεις μεγάλες, σύμφωνα με τον ίδιο, μεταρρυθμίσεις: το λεγόμενο ολιστικό ΚΕΠ, τα Πολεοδομικά Γραφεία στους δήμους και το «νέο δάσος». Όταν το 2002 ιδρύθηκαν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ο «πνευματικός τους πατέρας», τότε υπουργός Εσωτερικών Σταύρος Μπένος, είχε στο μυαλό του ένα διαφορετικό, πιο ολιστικό μοντέλο. Είκοσι χρόνια μετά ήρθε η ώρα αυτό το μοντέλο να το εφαρμόσει για πρώτη φορά στη Βόρεια Εύβοια: «Θα είναι το μοναδικό σημείο επαφής των πολιτών με το κράτος, το οποίο θα “κατεβαίνει” ψηφιακά. Σε αυτό θα απασχολούνται λίγοι εκπαιδευμένοι υπάλληλοι και τα δικαιολογητικά ή τα πιστοποιητικά που θα χρειάζονται οι πολίτες δεν θα τρέχουν οι ίδιοι να τα συλλέξουν αλλά θα τα μαζεύει το κράτος».

Πολεοδομικός σχεδιασμός 

Ο καθολικός πολεοδομικός σχεδιασμός για το περιβάλλον είναι η δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα αποτελέσει την «προίκα» του σχεδίου αναμόρφωσης. Πολεοδομικά Γραφεία θα εγκατασταθούν στους δήμους, τα οποία και θα αναλάβουν όλες τις υποθέσεις που αφορούν το περιβάλλον, από τις χρήσεις γης, τις επενδύσεις, τη χωροταξία μέχρι και την πολεοδομία περιβάλλοντος. «Θέλουμε να κάνουμε την Αυτοδιοίκηση φρουρό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, να την εξοπλίσουμε και να την οργανώσουμε με θεσμούς, μελέτες και προσωπικό, προκειμένου να ανταποκριθεί».

Το νέο δάσος

Όσο για το όραμα του Σταύρου Μπένου για το νέο δάσος, αυτό θα στηριχθεί στη διπλή βιωσιμότητα. Εκτός από όλα εκείνα τα απαραίτητα που πρέπει να γίνουν, όπως είναι οι φυτεύσεις, οι αντιπυρικές ζώνες γύρω από τους οικισμούς και η χάραξη μονοπατιών, η ανασυγκρότηση θα εστιάσει και στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, όπως τα μελίσσια, η ρητίνη, η βιομάζα. «Στοχεύουμε στη συγκρότηση ενός Φορέα Διαχείρισης, με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας και πολυμετοχικό σχήμα, που θα έχει λίγα στελέχη – πέντε με έξι -, τα οποία θα παίρνουν κάθε πόρο και θα τον αντιστοιχούν με το κατάλληλο οικονομικό μείγμα».

Προτάσεις

Μέσα σε περίπου δύο μήνες, πάντως, κατατέθηκαν εκατοντάδες προτάσεις για έργα από κατοίκους της περιοχής, φορείς αλλά και από ενδιαφερόμενους εκτός Εύβοιας. Από αυτή τη μεγάλη λίστα, ο Σταύρος Μπένος κατέληξε σε 14 έργα – «φωτοδότες», όπως τα ονομάζει, που στόχος είναι να ξεκινήσουν την άνοιξη και «απλώνονται» σε όλη τη Βόρεια Εύβοια, ακόμη και στα πιο μικρά χωριά. Τα έργα αυτά – τα πρώτα από μια σειρά έργων που θα πραγματοποιηθούν – αφορούν και τους τρεις τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων: πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή.

Έτσι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα δημιουργηθεί ένα ολιστικό ΚΕΠ στην Αγία Άννα και τα Βασιλικά, όπως και ένα Μουσείο Ρητίνης στο χωριό Κουρκουλοί. «Θα δημιουργήσουμε Φορέα Διαχείρισης του νέου δάσους στη Στροφιλιά αλλά και Ιαματικό Τουρισμό Ευεξίας στα Λουτρά Αιδηψού. Από τα έργα – “φωτοδότες” πολύ σημαντικό είναι το Κέντρο Χωροταξίας και Πολεοδομίας στην Ιστιαία αλλά και το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και το Δίκτυο Επιχειρήσεων (cluster) για νέους επιχειρηματίες της περιοχής».

Χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου είναι σφιχτό και ο Σταύρος Μπένος θα είναι ο θεματοφύλακάς του. Από την 1η Μαρτίου μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2022 θα διεξαχθεί μια διαρκής δημόσια διαβούλευση μεταξύ τοπικής κοινωνίας, μελετητών, επιστημόνων και φορέων. Στη συνέχεια και μέχρι τέλος του έτους, αναμένεται η έγκριση του προγράμματος. «Θα έχουμε ένα εγγυημένο πρόγραμμα σε βάθος δεκαετιών, που δεν θα απειλείται και που θα στηρίζεται στο κράτος, στην Αυτοδιοίκηση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά κυρίως στους πολίτες».

Οι συναντήσεις με την τοπική κοινωνία θα πραγματοποιούνται κάθε μήνα. «Ακόμη θεωρώ ότι δεν μπορώ να περάσω στον κόσμο το όραμά μου για την ανασυγκρότηση της περιοχής τους. Δεν τους αδικώ όμως, αφού έχουν να λύσουν τα επίμονα προβλήματα του πρώτου καιρού. Όπως τους έχω πει, ωστόσο, οφείλω να δουλεύω γι’ αυτό το σχέδιο και δεν πρέπει να χάνουμε ούτε μέρα», καταλήγει.