Γρήγορη μετάβαση

Στα τέλη 2023 ανοίγει το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: eleftheria.gr

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ.Γ. ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΑ ΔΗΜ. ΣΚΑΛΚΟΥ – ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 6,8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας επισκέφτηκε, πριν λίγες μέρες, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό ενημερώθηκε για την πορεία αποκατάστασης του εμβληματικού μνημείου, που χρηματοδοτείται απρόσκοπτα, με συνολικό προϋπολογισμό ένταξης 6,8 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας και για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2023.

Ο κ. Σκάλκος ξεναγήθηκε στο Αρχαίο Θέατρο από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια, και τον επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης, προϊστάμενο του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Δημήτρη Καραγκούνη.

Δημήτρης Σκάλκος, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ: «Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε ένα ζωντανό μνημείο της ελληνιστικής περιόδου, που ευελπιστούμε να παραδοθεί εντός του 2023 στους κατοίκους της Λάρισας, αλλά και σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Ο πολιτισμός είναι ένα ζωντανό κύτταρο που ενώνει το παρελθόν με το παρόν της χώρας μας και ολόκληρου του ελληνισμού. Η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποδεικνύει ότι μαζί μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά αποτελέσματα» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σκάλκος, για να χαρακτηρίσει το Αρχαίο Θέατρο παράδειγμα της εξαιρετικής πορείας του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός σημείωσε: «Στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 κατορθώσαμε, σε άριστη συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να εντάξουμε με πλήρη χρηματοδότηση ύψους 7 εκατ. ευρώ περίπου, την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας. Για πρώτη φορά το έργο έχει συγκεκριμένο ορίζοντα υλοποίησης, έχει συγκεκριμένη και επαρκή χρηματοδότηση. Η δουλειά που γίνεται εδώ είναι άψογη και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά έχει αναγνωριστεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Ο πολιτισμός είναι βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο και τα Μνημεία οφείλουμε να τα αποδίδουμε στην κοινωνία γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τα προφυλάξουμε και να τα συντηρούμε. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια, τα οφέλη της οποίας επιστρέφουν στην κοινωνία. Αισιοδοξούμε και ευελπιστούμε το Αρχαίο Θέατρο να παραδοθεί και να ανοίξει τις πύλες του στα τέλη του 2023. Είναι μια ημερομηνία ορόσημο γιατί όλος ο κόσμος και όχι μόνο οι Θεσσαλοί θέλουν ανοιχτό και λειτουργικό το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Πρόκειται για ένα εμβληματικό, μοναδικό πολιτιστικό Μνημείο, που παράλληλα συμβάλλει και στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα πολιτισμού που γίνονται σήμερα στη χώρα μας, χάρη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 και την αποτελεσματική συνεργασία μας με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων».

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η αποκατάσταση έχει προχωρήσει παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχει ένα τέτοιο έργο. Έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των στερεώσεων στο κυρίως Θέατρο και σε αυτήν τη φάση αναμένεται το νέο μάρμαρο για να γίνουν οι συμπληρώσεις» είπε η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, για να προσθέσει: «Παράλληλα αρχίζει το έργο της σκηνής οπότε ευελπιστούμε ότι είμαστε μέσα στο χρονικό διάστημα που προβλέπεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα πετύχουμε τον στόχο της απόδοσής του στα τέλη του 2023».

Σημειώνεται ότι η Ε’ φάση αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας προβλέπει την απόδοση του Μνημείου το 2023, με τα εξής ολοκληρωμένα έργα:
1. Αντιστήριξη του κυρίως θεάτρου με την κατασκευή τοίχου από λιθοδομή.
2. Επανατοποθέτηση εδωλίων στην αρχική τους θέση στον χώρο του κυρίως θεάτρου.
3. Επανατοποθέτηση εδωλίων κοντά στην αρχική τους θέση στον χώρο του κυρίως θεάτρου.
4. Επανατοποθέτηση εδωλίων σε ομόλογες θέσεις στον χώρο του κυρίως θεάτρου.
5. Τοποθέτηση εδωλίων από νέο υλικό στον χώρο του κυρίως θεάτρου.
6. Αεροφωτογράφιση του μνημειακού συνόλου.
7. Πινακίδες ενημέρωσης- πληροφόρησης, ενημερωτικός οδηγός – φυλλάδια- φυλλάδια Braille.
8. Επικαιροποίηση της μελέτης πρόσβασης κοινού και ΑμεΑ στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας από τον πεζόδρομο της οδού Βενιζέλου.
9. Προμήθεια προκατασκευασμένου οικίσκου WC – WC ΑμεΑ.
10. Πρόσβαση κοινού και ΑμεΑ στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας από τον πεζόδρομο της οδού Βενιζέλου.