Γρήγορη μετάβαση

Συνάντηση εργασίας για το Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας

Σχετικά Θέατρα

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019 στο Γραφείο Δημοτικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων για το αρχαίο θέατρο της Σικυώνας. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ.: Αθήνα Κόρκα, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Σπύρος Σταματόπουλος, Δήμαρχος Σικυωνίων Κορινθίας, Κασίμη Παναγιώτα, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και Σταύρος  Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η πορεία των ανασκαφικών εργασιών στο μνημείο και η δυνατότητα ένταξης της αποκατάστασης του θεάτρου στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο από το Ε.Σ.Π.Α. 2014 -2020.

Σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης με τίτλο, «Αποκάλυψη, Προστασία και  Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας (Β’Φάση) και Διερεύνση του Αρχαίου Σταδίου της Σικυώνας», που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Σικυωνίων, αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η δεύτερη φάση εργασιών στο μνημείο, η οποία περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών αποκάλυψης του θεάτρου με παράλληλη φωτογραφική και αρχαιολογική τεκμηρίωση, καθώς και  την  ανάδειξη της σύνδεσης του Θεάτρου με το αρχαίο Στάδιο, στο οποίο θα εκτελεσθούν εργασίες αναγνώρισης της μορφής του.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, οι εργασίες στο κάτω διάζωμα του μνημείου, στους αναλημματικούς τοίχους και στον εύριπο (αγωγό απορροής υδάτων περιμετρικά της ορχήστρας). Επιπλεόν, είναι σε εξέλιξη οι αποτυπώσεις των μελών του θεάτρου.

Για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου και την απόδοσή του στην κοινωνία, θα πρέπει να εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης του μνημείου. Ο κ. Σταματόπουλος, ανέφερε πως ο Δήμος Σικυωνίων προτίθεται να διαθέσει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας το ποσό των 20.000 ευρώ που απαιτείται για την εκπόνηση της μελέτης. Η άμεση ολοκλήρωση της μελέτης και η έγκρισή της από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ωρίμανση του έργου αποκατάστασης του μνημείου, το οποίο στο διάστημα του επόμενου εξαμήνου θα μπορεί να ενταχθεί στο τρέχον Ε.Σ.Π.Α.

Όσοι συμμετείχαν στην παραπάνω συνάντηση δεσμεύτηκαν ότι θα δουλέψουν όλοι μαζί, προκειμένου να προλάβουν την προθεσμία του εξαμήνου για την ένταξη του έργου αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Σικυώνας στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Είναι σημαντικό τέλος, να αναφερθεί, πως ο αρχαιολογικός χώρος Σικυώνας και το αρχαίο θέατρο, αποτελούν  σημαντικούς κόμβους σε δυο αναπτυξιακά προγράμματα που προτείνει το ΔΙΑΖΩΜΑ, την  «Πολιτιστική Διαδρομή “Μορέας’’», για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την «Πολιτιστική Διαδρομή Ολυμπίας Οδού»,  για τις Περιφέρεις Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. 

Δείτε στη συνέχεια φωτογραφικό υλικό από τη συνάντηση εργασίας και το αρχαίο θεάτρο Σικυώνα

  • Στιγμιότυπο από τη συνάντηση εργασίας
  • Άποψη του αρχαίου θεάτρου Σικυώνας
  • Η αποκάλυψη του αγωγού απορροής υδάτων περιμετρικά της ορχήστρας (εύριπος)
  • Άποψη του θεάτρου πριν την αποκάλυψη του αγωγού απορροής υδάτων

Δείτε στη συνέχεια σχετικά δημοσιεύματα:

Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας: Ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση των ανασκαφών – Θα υπάρξει παράταση; – korinthia.net.gr