Γρήγορη μετάβαση

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το έργο «Ανασκαφική έρευνα στο αρχαίο θέατρο Αμφίπολης»

Σχετικά Θέατρα

Υπεγράφη την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017 η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το έργο «Ανασκαφική έρευνα στο αρχαίο θέατρο Αμφίπολης» ύψους 30.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας –Περιφερειακή Ενότητα Σερρών (Πρόγραμμα Κ.Α.Π) και από τον Προϋπολογισμό του Δήμου Αμφίπολης.

Η σύμβαση έχει αντικείμενο τη γεωφυσική διασκόπιση και τη διενέργεια δοκιμαστικών τομών για τη διερεύνηση του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης, στα σημεία που θα υποδειχθούν μετά την ολοκλήρωση της γεωφυσικής έρευνας για τον εντοπισμό του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης. Σε συνέχεια θα είναι δυνατή και η ανασκαφική έρευνα για την αποκάλυψη του θεάτρου.

Η Διάρκεια της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης είναι δεκατέσσερις (14) μήνες με αντίστοιχο χρόνο υλοποίησης έργου.

Ως φορέας εκτέλεσης του έργου ορίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δια μέσου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.

Το Διάζωμα ευχαριστεί πολύ όλους τους φορείς για τη συμβολή τους, στις έρευνες που θα επιτρέψουν την αποκάλυψη και ανάδειξη αυτού του σπουδαίου μνημείου.

Λίγα λόγια για το αρχαίο θέατρο της Αμφίπολης: Η Αμφίπολη ιδρύθηκε το 437 π.Χ. από Αθηναίους αποίκους. Η ιδιαίτερα πλεονεκτική της θέση ως σταυροδρόμι των οδικών αξόνων που ένωναν τη Θράκη, με τη Μακεδονία και τη θάλασσα, καθώς και ο φυσικός πλούτος της περιοχής του Παγγαίου (ξυλεία, μέταλλα), καθόριζαν εξαρχής τη στρατηγική και οικονομική της θέση. Το αρχαίο θέατρο της πόλης πιθανότατα εντοπίζεται στα βορειοανατολικά του αρχαίου Γυμνασίου, εντός των μακρών τειχών της αρχαίας Αμφίπολης, σε εξέχουσα αμφιθεατρική θέση, με θέα προς τις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα και τα βουνά που τον πλαισιώνουν.

  • Άποψη του Γυμνασίου της Αρχαίας Αμφίπολης όπου στο βάθος διακρίνεται το ανάγλυφο του κοίλου του Αρχαίου θεάτρου.