Γρήγορη μετάβαση

Πολιτιστική Διαδρομή «ΜΟΡΕΑΣ»: μια πολιτιστική ποδηλατική διαδρομή από την Καλαμάτα στην Αρχαία Θουρία

Σχετικά Θέατρα

Ο Δήμος Καλαμάτας υπέβαλε πρόταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το σχεδιασμό μιας πολιτιστικής ποδηλατικής διαδρομής που αναδεικνύει τον πολιτιστικό  πλούτο της πόλης και τον συνδέει με τον τουρισμό και την αειφόρο ανάπτυξη.

Η πρόταση έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης που είναι σε εξέλιξη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 των δράσεων της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την Πολιτιστική Διαδρομή «ΜΟΡΕΑ».

Η πολιτιστική ποδηλατική διαδρομή θα αποτελέσει έναν περιαστικό ποδηλατόδρομο μήκους 12.600 μέτρων που θα συνδέει το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας με  την Αρχαία Θουρία μέσα από μια χάραξη παραλιακή και παραποτάμια, η οποία θα συναντά και θα αναδεικνύει τον Αρχαιολογικό Χώρο Ακοβίτικων και τα Ρωμαϊκά Λουτρά στην Άνθεια. Για την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου θα αξιοποιηθεί κυρίως το παράπλευρο οδικό δίκτυο της Νέας Εθνικής οδού, καθώς και η ζώνη μεταξύ της κοίτης των ποταμών και των παραποτάμιων αγροτικών δρόμων, ενώ μικρό μέρος της διαδρομής θα διέρχεται από κοινοτικούς δρόμους.

Ο σχεδιασμός της ποδηλατικής  διαδρομής θα απευθύνεται τόσο στην ποδηλατική κοινότητα όσο και σε περιπατητές, οι οποίοι θα μπορούν να απολαύσουν την πολυδιάστατη ταυτότητα της πόλης, τα πολιτιστικά μνημεία και το φυσικό της τοπίο.

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόταση αυτή, η οποία εκσυγχρονίζει οικολογικά την πόλη και συμβάλλει στην καλλιέργεια  μιας νέας φιλοσοφίας για την αστική μετακίνηση μέσα από την «κοινωνικοποίηση» των μνημείων.

Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας στο ακόλουθο σύνδεσμο:

Πολιτιστική ποδηλατική διαδρομή από την Καλαμάτα στην Αρχαία Θουρία σχεδιάζει ο Δήμος – https://www.kalamata.gr/