Γρήγορη μετάβαση

Περιβάλλον, κοινωνία, πολιτισμός: Η προσφορά για την Βίκος είναι παράδοση

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: CNN

Ο πλανήτης είναι ο κοινός μας οίκος, στον οποίο όλοι μαζί κατοικούμε, δρούμε και αναπνέουμε. Η ανάγκη να τον διατηρήσουμε βιώσιμο γίνεται όλο και πιο επιτακτική, όλο και πιο επείγουσα. Ως εκ τούτου, κινητοποιεί όλο και μεγαλύτερες δυνάμεις, όλο και περισσότερους πολίτες, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις. Σε αυτό το καθήκον η εταιρεία Βίκος ανταποκρίνεται θερμά, όχι απλώς από υποχρέωση, αλλά από αντίληψη. Όχι μόνο με καμπάνιες, αλλά με πρωτοβουλίες, με δράσεις και με καινοτόμες εφαρμογές στα προϊόντα της.

Η οπτική της Βίκος, σύμφυτη με το αντικείμενο της δραστηριότητάς της, το νερό, είναι ολιστική και οικουμενική, ταγμένη στη διασφάλιση της διαρκούς αναγέννησης της φύσης. Αυτόν τον στόχο, μόνο μια επιχειρηματικότητα και μια κοινωνία δραστήρια, με αίσθημα αλληλεγγύης, προσφοράς και με την ανάλογη πολιτιστική παιδεία, θα μπορούσε να διασφαλίσει.

Γι’ αυτό η Βίκος εδώ και χρόνια υπηρετεί το τρίπτυχο της πολύμορφης περιβαλλοντικής, κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς, η οποία προσφάτως έλαβε και μία νέα μορφή με την υιοθέτηση μιας σειράς πρωτοβουλιών με το όνομα «Ο Β-οίκος της ζωής μας», οι οποίες εστιάζουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στην ανάδειξη του πολιτισμού και στον εθελοντισμό.

Εξάλλου, η ηγέτιδα στον κλάδο της εταιρεία εμφιαλώσεων της Ηπείρου έχει δημιουργήσει τη δική της παράδοση στην προσφορά σε αυτούς τους τομείς.

Εθελοντική αιμοδοσία με συνέπεια για τον συνάνθρωπο
Στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς, η Βίκος διακρίνεται στην εθελοντική αιμοδοσία, η οποία αποτελεί ύμνο στην κοινωνική προσφορά και τον εθελοντισμό. Η εταιρεία έχει επιλέξει να υπηρετεί -με απαρέγκλιτη συνέπεια- την εν λόγω εξαιρετικά ευαίσθητη δράση: Το αίμα είναι αγαθό σε ανεπάρκεια, διαφορετικό από κάθε άλλο, καθώς ο μόνος παραγωγός του είναι ο ανθρώπινος οργανισμός και μόνο η ανθρώπινη ευαισθησία μπορεί να το προσφέρει σε επάρκεια.

Οι ιδιοκτήτες της Βίκος, ο Π. Σεπετάς και η E. Θεοχάρη, επί χρόνια εθελοντές αιμοδότες και δωρητές μυελού των οστών, έχουν παροτρύνει με μεγάλη επιτυχία τους εργαζομένους στην εταιρεία τους να συνεισφέρουν σε μόνιμη βάση και αυτοί. Μάλιστα η Βίκος στηρίζει πολλές ακόμη ανάλογες δράσεις συλλόγων και φορέων. Συνεργάζεται με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) και στέκεται αρωγός στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών.

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα έχει προσφέρει μια κινητή μονάδα αιμοληψίας στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων και τρία ειδικά οχήματα, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, για την ασφαλή μεταφορά φιαλών αίματος στον Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Πολύ πρόσφατα, μέσα στο 2020, συμμετέχοντας ενεργά στην πάνδημη μάχη κατά του κορωνοϊού, προέβη σε δύο σημαντικές – συμβολικά και πρακτικά – κινήσεις:

  • Δώρισε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων 25 τηλεοράσεις και 25 κεραίες, ώστε αυτές να τοποθετηθούν στις Μονάδες Λοιμωδών του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύονται περισσότεροι από το 85% των ασθενών που εισάγονται με Covid-19.
  • Προσέφερε 480 ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης, τύπου TYVEK, για τους διασώστες του ΕΚΑΒ της 7ης Περιφέρειας, με σκοπό να συμβάλει στην προφύλαξή τους από την καθημερινή έκθεσή τους στον νέο κορωνοϊό.

Προσφορά στον πολιτισμό: Το «Διάζωμα» και συνεχείς δράσεις

Στον τομέα του πολιτισμού, η Βίκος, συμμετέχει από το 2013 στο σωματείο «Διάζωμα» ως το 1ο περιφερειακό εταιρικό μέλος. Το «Διάζωμα», το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του τέως υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου, έχει στόχο την προστασία των αρχαίων θεάτρων και την κοινωνικοποίηση αυτού του κορυφαίου ελληνικού επιτεύγματος της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Αφετηρία αυτής της πολύ σημαντικής συνεργασίας αποτελεί η «Πολιτιστική Διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου» και η «μύηση» των πολιτών, της επιχειρηματικής και εκπαιδευτικής κοινότητας στη νοοτροπία των ολιστικών προγραμμάτων πολιτιστικού τουρισμού.

Η Βίκος στηρίζει συστηματικά ενέργειες αποκατάστασης, προστασίας και προβολής των αρχαίων θεάτρων, με στόχο τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση των πολιτών για την προστασία του συνόλου της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και την ανάπτυξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι η Βίκος υποστηρίζει και προωθεί τη δράση του σωματείου «Υιοθετήστε ένα αρχαίο θέατρο», έχει στηρίξει τη δράση #myKassopi μέσω του προγράμματος Crowdfunding και της πλατφόρμας Act4Greece, της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης να ζωντανέψει ξανά και ενίσχυσε οικονομικά τη διενέργεια σχολικών περιπάτων στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Κασσώπης από σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Ακόμη η Βίκος παρέχει ποικιλοτρόπως πολυετή στήριξη στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων στο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που διοργανώνεται στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και τον Δήμο Ιωαννιτών, καθώς και σε πλήθος πολιτιστικές εκδηλώσεις…

Μπορείτε να δείτε το πλήρες δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

“Περιβάλλον, κοινωνία, πολιτισμός: Η προσφορά για την Βίκος είναι παράδοση” στο https://www.cnn.gr/

  • Το ωδείο της Νικόπολης
  • Το αρχαίο θέατρο στη Μεσσήνη
  • Το αρχαίο θέατρο Δωδώνης - αρχείο ΔΙΑΖΩΜΑ
  • Το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης - αρχείο ΔΙΑΖΩΜΑ