Γρήγορη μετάβαση

Παράλληλες εργασίες αποκατάστασης στο A’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας και το Μπεζεστένι

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: www.larissanet.gr

Του Μενέλαου Κατσαμπέλα

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Μια σειρά εργασιών αποκατάστασης, τόσο στο Αρχαίο Θέατρο όσο και στο Μπεζεστένι υλοποιεί αυτό το διάστημα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Για το αντικείμενο και την πορεία των εργασιών η Larissanet επικοινώνησε με την προϊσταμένη της Εφορείας, Σταυρούλα Σδρόλια.

Οι εργασίες στο Α’ Αρχαίο Θέατρο

 Στο Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, το έργο του οποίου έχει ενταχθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο ΕΣΠΑ 2007-2013, πραγματοποιείται η συντήρηση των λίθινων μελών των εδωλίων, τόσο αυτών που βρίσκονται στο μνημείο, όσο και εκείνων που έχουν απομακρυνθεί και προβλέπεται η επανατοποθέτησή τους.

Σύμφωνα με την κα Σδρόλια, «η μετακίνηση των εδωλίων θα διευκολυνθεί το επόμενο διάστημα με την τοποθέτηση γερανού, μετά από επίσημο διαγωνισμό. Με την ίδια διαδικασία θα γίνει και η προμήθεια του νέου μαρμάρου που απαιτείται για τη συμπλήρωση των εδωλίων που λείπουν, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη». Τις επόμενες μέρες αναμένεται η προκήρυξη των διαγωνισμών που έχουν εγκριθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Συγχρόνως, διεξάγονται τομές στην ορχήστρα του θεάτρου, με σκοπό την εξακρίβωση της κατάστασης της υποθεμελίωσης των κτιρίων.

Η Σταυρούλα Σδρόλια ανέφερε επιπλέον ότι «έχει συνταχθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων νέα μελέτη αποκατάστασης της Σκηνής του Θεάτρου, της οποίας δρομολογείται η ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, σύμφωνα με κοινή δήλωση προ ημερών της Υπουργού Πολιτισμού και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Συντάσσεται επίσης μελέτη νέας πρόσβασης στο μνημείο, που θα διευκολύνει και τα άτομα με ειδικές ανάγκες».

Το έργο πραγματοποιείται με την επίβλεψη του αρχιτέκτονα της Εφορείας Δημήτρη Καραγκούνη.

Τρία νέα έργα 900.000 ευρώ

Εντωμεταξύ, τρία νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 900.000 ευρώ, ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι ξεκινούν στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο του έργου  «Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας – Φάση Ε», η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας έδωσε έγκριση προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας,  δικαιούχο και φορέα υλοποίησης  του έργου, προκειμένου να προχωρήσουν οι εξής διαγωνισμοί:

– «Παροχή Υπηρεσιών για «Μεταφορές όγκων μαρμάρων – Ενοικίαση Γερανοφόρων   οχημάτων», προϋπολογισμού 468.400 ευρώ,

– «Προμήθεια Μαρμάρου», προϋπολογισμού 240.768 ευρώ,

  • «Παροχή Υπηρεσιών για «Σάρωση με Laser – Τρισδιάστατο Λογισμικό CAD/CAM″», προϋπολογισμού 183.024 ευρώ.

Ακολουθεί η έγκριση και δημοσιοποίηση των Διαγωνισμών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Αντικείμενο των  τριών έργων  είναι:

– οι μεταφορές όγκων μαρμάρου, 109,44 m3 από το λατομείο σε εργοστάσιο επεξεργασίας και 91,20 m3 μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών από το εργοστάσιο στο εργοτάξιο του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας.

– η ενοικίαση τουλάχιστον δύο γερανοφόρων οχημάτων με χειριστές, για τοποθέτηση στο χώρο της ορχήστρας του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου και στο χώρο των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, για την ανύψωση, μετακίνηση και τοποθέτηση αρχιτεκτονικών μελών για τις ανάγκες των εργασιών αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου.

– προμήθεια μαρμάρου από λατομείο που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των νέων αρχιτεκτονικών μελών για το Αρχαίο Θεάτρου Λάρισας, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Προβλέπονται 240 τεμάχια, νέα εξ ολοκλήρου αρχιτεκτονικά μέλη.

– η «Σάρωση με laser – τρισδιάστατο λογισμικό CAD/CAM», που αφορά στη ψηφιακή αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, στην περιοχή των κερκίδων, με δημιουργία των τρισδιάστατων μοντέλων εδωλίων στις θέσεις που απουσιάζουν. Θα πραγματοποιηθεί γεωμετρική τεκμηρίωση με εργασίες τρισδιάστατης  σάρωσης και παραγωγή τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων με σύγχρονες τεχνικές υψηλής γεωμετρικής ακρίβειας, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στη Διακήρυξη και στις τεχνικές προδιαγραφές του έργου.

Στόχος είναι η ψηφιακή αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας στην περιοχή του κυρίως θεάτρου με τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων εδωλίων στις θέσεις που απουσιάζουν, ώστε εν συνεχεία να κατασκευαστούν αντίστοιχα και τοποθετηθούν στις κατάλληλες θέσεις.

Ανασκαφικές τομές στο Μπεζεστένι

Όσον αφορά στο Μπεζεστένι, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας αναφέρει ότι «ξεκίνησαν οι ανασκαφικές τομές στο εσωτερικό του μνημείου, οι οποίες έχουν ως σκοπό τη διερεύνηση του δαπέδου και της υποθεμελίωσης των τοίχων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση από το Δήμο Λαρισαίων των νέων κατασκευών που θα απαιτηθούν στο έργο Αποκατάστασης του κτιρίου».

Επίσης πραγματοποιήθηκε περίφραξη ανατολικά του μνημείου, καθώς και σκαλωσιά στην ανατολική πλευρά, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της τοιχοποιίας.

Στο πλαίσιο του έργου, άνοιξαν για πρώτη φορά, μετά από αιώνες, η δυτική και η ανατολική είσοδος του κτιρίου, που είχαν φραχθεί όταν έπαψε η λειτουργία του ως Αγοράς και αναδείχθηκε η μεγαλοπρέπεια του μνημείου.

Το έργο στο Μπεζεστένι πραγματοποιείται με την επίβλεψη της πολιτικού μηχανικού Αικατερίνης Πλασταρά και της αρχαιολόγου Αρχοντούλας Αναστασιάδου.

5,3 εκατ. ευρώ συνολικά για το έργο

Υπενθυμίζουμε ότι την αναστύλωση του Μπεζεστενίου είχε ανακινήσει η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων, όταν τον Ιανουάριο του 2018 κατατέθηκε φάκελος των μελετών για χρηματοδότηση του έργου απ’ ευθείας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠ.Αν.Ε.Κ) του Υπουργείου Ανάπτυξης, με τίτλο «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας. Λίγους μήνες αργότερα το έργο εντάχθηκε με χρηματοδότηση 5,3 εκατ. Ευρώ.

Εκτός των εργασιών που υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων, θα ακολουθήσει και νέα εργολαβία από το Δήμο Λαρισαίων.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET