Σταύρος Μπένος: «Σπάνια είδα πρωθυπουργό, περιφερειάρχη, δήμαρχο να σχεδιάζει με πνοή δεκαετίας»
Όσα έγιναν στην σημερινή σύσκεψη της Επιτροπής Ανασυγκρότησης – “Ό,τι έχουμε δεσμευτεί και έχουμε αναγγείλει υλοποιείται κανονικά”
Νέα Συνάντηση της Κυβερνητικής Υπόεπιτροπής για την Ανασυγκρότηση Βόρειας Εύβοιας
«Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»
ΕΣΠΑ on the Road …στο Μικρό Θέατρο Αμβρακίας!
Πηγή: ΥΠΠΟΑ
Ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) –με τις δυνατότητες που του παρέχουν οι εκσυγχρονιστικές διατάξεις του του Ν. 4761/2020, εγκαινιάζει νέες δραστηριότητες. Μία εξ αυτών αποτελεί η διάθεση μέσω των πωλητηρίων του στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς Χώρους, αγροδιατροφικών προϊόντων προερχόμενων από τη χλωρίδα, που βρίσκεται εντός απαλλοτριωμένων εκτάσεων των αρχαιολογικών χώρων, και τα οποία είναι συνυφασμένα με τη μυθολογία, την ιστορία, τη θρησκεία, του ίδιου του χώρου ή της ευρύτερης περιοχής του. Το παραγόμενο προϊόν εκτός από την ένταξή του στην αγροτοδιατροφική αλυσίδα αποτελεί και πολιτιστικό αγαθό με διακριτή ταυτότητα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΔΑΠ σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, υλοποίησε την περίοδο 2020-2021 πιλοτικό πρόγραμμα συγκομιδής ελαιοκάρπου από τις ελιές της Άλτεως στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά και την Αρχαία Ήλιδα, δύο εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών μας χώρων με διεθνή διάσταση και προβολή. Η επωνυμία του ελαιολάδου «Χάρισμα Διός» εμπνέεται από την ιστορία της περιοχής, και κατοχυρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Με αφορμή τη νέα αυτή δραστηριότητα του ΟΔΑΠ, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μετά το άνοιγμα συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε εκδηλώσεις γαστρονομίας που προβάλλουν τοπικά προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής, ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων εγκαινιάζει μια νέα συναφή δραστηριότητα: αυτήν της παραγωγής προϊόντων της αγροδιατροφικής αλυσίδας που προέρχονται από τους ίδιους τους αρχαιολογικούς χώρους και είναι άμεσα συνδεδεμένα με το φυσικό και το πολιτιστικό τους τοπίο. Η Αρχαία Ηλίδα, η πόλη-κράτος που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και το Ιερό της Ολυμπίας, τόποι μαγευτικής φυσικής ομορφιάς, μοναδικής παγκόσμιας ιστορικής και πολιτισμικής σπουδαιότητας, αλλά και μείζονος συμβολικής αξίας, είναι κατάφυτες από ελιές, βασικό χαρακτηριστικό του μεσογειακού τοπίου. Η Άλτις, το κατάφυτο από ελιές και αγριελιές, πεύκα, πλατάνια, λεύκες και δρύες άλσος, αφιερωμένο στη λατρεία του Διός, αποτελούσε τον χώρο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Από τις αγριελιές της Άλτεως προέρχονταν οι κότινοι, τα στεφάνια των Ολυμπιονικών, και από τις ελιές της, το λάδι που άλειφαν οι αθλητές το σώμα τους πριν τα αγωνίσματά τους. Με την κατάλληλη συσκευασία αυτό το λάδι αποτελεί ένα μοναδικό πολιτιστικό προϊόν, ένα εξαιρετικό αναμνηστικό για τον επισκέπτη, Έλληνα και ξένο, των αρχαιολογικών μας χώρων και των μουσείων μας».
Το παραχθέν ελαιόλαδο διατίθεται, από το καλοκαίρι 2021, σε καλαίσθητες συσκευασίες των 250 ml, από το Πωλητήριο στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ σύντομα θα διατίθενται και από το Πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Στις συσκευασίες αναγράφονται στοιχεία τόσο για τα υψηλής στάθμης ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, όσο και για την σύνδεσή του με την μακραίωνη και σημαντική ιστορία των δυο αρχαιολογικών χώρων, που σχετίζονται με την ίδρυση και τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων κατά την αρχαιότητα.
Με δεδομένη την σύνδεση του ελαιολάδου με την προετοιμασία των αθλητών στην αρχαιότητα, καθώς αποτελούσε χρηστικό προϊόν με το οποίο οι αθλητές άλειφαν το σώμα τους πριν κατέβουν στον Στίβο, αλλά και με συγκεκριμένα ευρήματα, όπως οι στλεγγίδες, στόχος του Οργανισμού είναι η δημιουργία ειδικών συσκευασιών του ελαιολάδου με ακριβή αντίγραφα των αρχαίων έργων και πληροφορίες για την μεταξύ τους σχέση, αλλά και με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι εργασίες παραγωγής, και συσκευασίας ήταν ευγενική προσφορά προς τον ΟΔΑΠ, από την εταιρεία Mediterre Eurofood SA, η οποία έχει έδρα την Ηλεία, διαθέτει τα εχέγγυα και τα πιστοποιητικά ποιότητας λειτουργίας, σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, μεγάλη εμπειρία στην διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου και την αναγκαία τεχνογνωσία, καθώς συνεργάζεται με διαπιστευμένο προσωπικό (γεωπόνους, γευσιγνώστες κ.ά.) και πιστοποιημένα εργαστήρια, για τη συνεχή παρακολούθηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου. Ο ΟΔΑΠ ευχαριστεί θερμά την εταιρεία Mediterre Eurofood SA για την χορηγία της.
Η εμφιάλωση του ελαιολάδου από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας και της Αρχαίας Ήλιδας, χώρους με υψηλή συμβολική αξία, είναι η πρώτη ενέργεια που επιχειρεί ο Οργανισμός στην κατεύθυνση αυτή με σκοπό: α) την ετήσια εφαρμογή του προγράμματος για το ελαιόλαδο της Αρχαίας Ολυμπίας με τη διατήρηση της υψηλού επιπέδου ποιότητας και τη διεύρυνση των σημείων πώλησης β) την επέκταση του προγράμματος και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες διακρίνονται για την παραγωγή ελαιολάδου.
Με τον τρόπο αυτό ο ΟΔΑΠ συμβάλλει στην ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και στη δημιουργική σύνδεσή της με τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να τονιστεί η συνέχεια της ιστορίας και της παράδοσης της γεωργίας στην Ελλάδα. Τέλος, με τη σύνδεση αυτή, υποστηρίζεται ουσιαστικά η προβολή της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα, προσδίδοντας σε αυτόν ποιότητα και υπεραξία.