Γρήγορη μετάβαση

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ελλάδα» (FFMG), με θέμα τη «Φιλία».

Σχετικά Θέατρα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τέταρτο «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ελλάδα» με θέμα τη «Φιλία», που περιλάμβανε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Αθήνα, την Κόρινθο, την Επίδαυρο, τις Μυκήνες, τη Μεσσήνη και το Λουτράκι.

Στις 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, όπου η πρόεδρος του Σωματείου «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα» (Festival della Filosofia in Magna Grecia), κ. Giuseppina Russo και οι συνεργάτες της, παρουσίασαν στο κοινό το σπουδαίο και συνεχώς εξελισσόμενο έργο που υλοποιούν τα τελευταία χρόνια. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Ιταλός πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Efisio Luigi Marras, η περιφερειάρχης Αττικής, κ. Ρένα Δούρου, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς κ. Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο  πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος.  

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Διαζώματος με το FFMG και σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στις 13 και 18 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και δρώμενα στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Τις δύο αυτές ημέρες ξεναγήθηκαν στην Αρχαία Μεσσήνη  συνολικά 1,500 μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις βιωματικού χαρακτήρα πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, που σχεδίασε η επιστημονική ομάδα του FFMG. Την ξενάγηση των μαθητών στην αγγλική γλώσσα, ανέλαβαν 16 μαθητές του 4ου Λυκείου Καλαμάτας, το οποίο συμμετέχει στην εκπαιδευτική δράση του Διαζώματος «Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα». Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο του αρχαίου θεάτρου, στην ιταλική γλώσσα, από τον αρχαιολόγο-ξεναγό, κ. Χαράλαμπο Παπανικολάου.  Το συντονισμό της εκπαιδευτικής δράσης ανέλαβαν η διευθύντρια του 4ου Λυκείου Καλαμάτας, κ. Βασιλική Πανταζή με την κ. Μαίρη Μπελογιάννη, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Διαζώματος.

Στις 14 Μαρτίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και με στόχο την ανάπτυξη δεσμών ουσιαστικής επικοινωνίας και «Φιλίας» μεταξύ των μαθητών των δύο χωρών, μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αρτέμιδος ξενάγησαν στην ιταλική γλώσσα 350 μαθητές στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου θεάτρου του Ελευθερέως Διονύσου. Επιπλέον, προετοίμασαν γι’ αυτούς και παρουσίασαν ένα δρώμενο από την «Ελένη» του Ευριπίδη.  Υπεύθυνες  καθηγήτριες για τη δράση ήταν η κ. Μαρινέττα Γούναρη και η κ. Κατρίνα-Χριστίνα Σπυροπούλου. Ακολούθησε ξενάγηση των Ελλήνων μαθητών στο αρχαίο θέατρο Διονύσου από τον κ. Κωνσταντίνο Μπολέτη, αρχιτέκτονα και μέλος του Δ.Σ. του Διαζώματος.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ για 4η συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα, στέφτηκε από επιτυχία. Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συνεργασία αυτή που έδωσε την ευκαιρία σε ακόμη περισσότερους μαθητές της Ιταλίας να γνωρίσουν τον αρχαιολογικό πλούτο της Ελλάδας, να εξοικειωθούν με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και να αναπτύξουν βάσεις ουσιαστικής «φιλίας» με τη χώρα μας.

Φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις

  • Οι μαθητές στο Εκκλησιαστήριο στην Αρχαία Μεσσήνη
  • Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Εκκλησιαστήριο στον Αρχαιολογικό Χώρο της Μεσσήνης
  • Ο «φιλοσοφικός περίπατος»..
  • Στιγμιότυπο από το «φιλοσοφικό περίπατο» των μαθητών στην Αθήνα
  • Ο κ. Κωνσταντίνος Μπολέτης ξεναγεί τους μαθητές του Λυκείου της Αρτέμιδας στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου
  • Η «φιλία στην πράξη. Ξενάγηση από τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αρτέμιδος στα ιταλικά και παρουσίαση δρώμενου από την Ελένη του Ευριπίδη στους μαθητές από την Ιταλία

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά δημοσιεύματα στους ακόλουθους συνδέσμους:

750 μαθητές από την Ιταλία ξεναγήθηκαν στην Αρχαία Μεσσήνη – eleftheriaonline.gr

Η Ρ. Δούρου σε συνέντευξη Τύπου για το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας Magna Grecia -enypografa.gr

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας Magna Grecia (FFMG) στηρίζει η Περιφέρεια Αττικής – amna.gr

10 – 20 Μαρτίου το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας Magna Grecia – xtypos.gr

Μαθητές στην Αρχαία Μεσσήνη για Φεστιβάλ Φιλοσοφίας – ert.gr