Γρήγορη μετάβαση

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη εργασίας του Σταύρου Μπένου στην πόλη της Λάρισας

Σχετικά Θέατρα

Επίσκεψη εργασίας στην πόλη της Λάρισας πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος το διάστημα από 8 έως 9 Δεκεμβρίου 2022. Η επίσκεψη έγινε ύστερα από την «αναγκαστική» αποχή που επέβαλαν η πανδημία από τον κορωνοϊό (covid-19), καθώς και οι υψηλές απαιτήσεις σχεδιασμού του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

Ο κ. Μπένος συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του κ.κ. Ευδόκιμο Φρέγκογλου, Συντονιστή Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Διαζώματος – Τεχνολόγο Πολιτισμού και Ελίνα Αγγέλη, Υπεύθυνη Υποδομών Διαζώματος – Αρχιτέκτονα Μηχανικό, πραγματοποίησε ένα κύκλο συναντήσεων με τους τοπικούς φορείς (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Λαρισαίων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας) για να εξετάσουν και να δρομολογήσουν από κοινού τρεις μείζονες στόχους:

α) την πορεία εργασιών αποκατάστασης στο μεγάλο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας,

β) τη συνεργασία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με το Δήμο Λαρισαίων στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΠΟΛΙΣ»,

γ) τη  συνεργασία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενεργοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης «Ο.Χ.Ε. Πολιτισμού -Τουρισμού στη Θεσσαλία».

Ειδικότερα, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, ο κ. Μπένος συμμετείχε σε διευρυμένη σύσκεψη στο Δημαρχείο Λάρισας με τη συμμετοχή του δημάρχου Λαρισαίων, κ. Απόστολου Καλογιάννη, αντιδημάρχων, υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, κ. Σταυρούλας Σδρόλια. Αντικείμενο της συνάντησης εργασίας υπήρξε ο σχεδιασμός ενός ολιστικού σχεδίου για το μέλλον της πόλης, προκειμένου η Λάρισα να αποτελέσει πρότυπο πόλης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συνεργασία με το «ΔΙΑΖΩΜΑ» θα βασιστεί στην εφαρμογή του Προγράμματος «ΠΟΛΙΣ»,  της «νέας πρότασης υιοθεσίας του Διαζώματος,  μετά τα αρχαία θέατρα, που αφορά σε ελληνικές πόλεις με ιστορικό υπόβαθρο». Το Πρόγραμμα αφορά σε ολιστικές παρεμβάσεις σε αστικά κέντρα με ιστορική και πολιτιστική σημασία και στηρίζεται φιλοσοφικά στη Χάρτα της Λειψίας.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, όπου εκπονούνται εργασίες αναστήλωσης με υποδειγματικό τρόπο από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, εφαρμόζοντας με υψηλή επιστημοσύνη τη μελέτη αποκατάστασης που είχε αναθέσει για το θέατρο το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», το 2016.

Την Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου, ο κ. Μπένος συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η ενεργοποίηση της  Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης «Ο.Χ.Ε. Πολιτισμού -Τουρισμού στη Θεσσαλία», που ξεκίνησε με Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π) Θεσσαλίας 2014-2020 και συνεχίζεται στο Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2021-2027. Η Πολιτιστική Διαδρομή εκτείνεται χωρικά από την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας (Τρίκαλα – Μετέωρα) και μέσω της Λάρισας έως την Ανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία) και περιλαμβάνει αναγνωρισμένα μνημεία της Θεσσαλίας, όπως είναι το σύνολο των Αρχαίων Θεάτρων της Θεσσαλίας (Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών, Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδας, Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας), τους νεολιθικούς οικισμούς Σέσκλου και Διμηνίου, το σπήλαιο της Θεόπετρας, την περιοχή των Μονών των Μετεώρων κ.α. Στόχος είναι η Ο.Χ.Ε. να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης τόσο για τις ίδιες τις περιοχές που αφορά, όσο και για ολόκληρη την Περιφέρεια,  διασυνδέοντας τα μνημεία με τον τουρισμό, το φυσικό περιβάλλον και τον αγροδιατροφικό πλούτο της περιοχής.

Μπορείτε στη συνέχεια να διαβάσετε σχετικά δημοσιεύματα:

  • Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Σταύρου Μπένου με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό.
  • «Πόλη πρότυπο» χαρακτήρισε τη Λάρισα ο ιδρυτής και πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» Σταύρος Μπένος. Στιγμιότυπο από τη διευρυμένη σύσκεψη στο Δημαρχείο Λάρισας.
  • Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο μεγάλο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Ο κ. Μπένος με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, κα Σδρόλια, τους συνεργάτες του κ. Φρέγκογλου και κα Αγγέλη και τα μέλη του προσωπικού που εργάζονται με αγάπη για την αποκατάσταση του μνημείου: κ.κ. Αργύρη Φτάκα, Γιάννη Μπέη και Όλγα Λάιου.
  • Σχέδια από τη «Μελέτη αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας». Η Μελέτη εκπονήθηκε από τη μελετητική ομάδα των: κ.κ. Ν. Χατζηδάκη, Ι. Πλακωτάρη, Ε. Αγγέλη, αρχιτέκτονες, Χ. Καρναβέζο, πολιτικό μηχανικό και Στ. Μπλάντα, τοπογράφο – συντηρήτρια αρχαιοτήτων, μετά από ανάθεση από το Σωματείο "ΔΙΑΖΩΜΑ". Μετά την ολοκλήρωσή της παραχωρήθηκε δωρεάν από το Σωματείο στο ΥΠΠΟΑ.