Γρήγορη μετάβαση

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της ΙΒ’ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» – Δελτίο Τύπου

Σχετικά Θέατρα

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΙΒ΄ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», η οποία πραγματοποιήθηκε από την Τετάρτη 18 έως την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 στο νησί της Νάξου και της Δήλου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η επιλογή του νησιού της Νάξου δεν ήταν τυχαία. Η απόφαση αυτή, απορρέει, από το γεγονός ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, από όλους τους αρμόδιους φορείς και ιδιαίτερα από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, για την πραγματοποίηση στο νησί της Νάξου μιας πολιτιστικής διαδρομής με επίκεντρο τα σπουδαία μνημεία φύσης και πολιτισμού του νησιού. Επιπλέον, σχετίζεται και με την προσπάθεια που καταβάλλει το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και οι αρμόδιοι φορείς για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Δήλου.

Για το σχεδιασμό της Πολιτιστικής Διαδρομής της Νάξου το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει ήδη αποκτήσει από ανάλογα προγράμματα, ανάθεσε τη μελέτη αναπτυξιακού σχεδιασμού και marketing χάρη στη σπουδαία χορηγία της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, ύψους 20.000 ευρώ και της Aegean Airlines, ύψους 20.000 ευρώ. Επίσης, η ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ ήταν και συνδιοργανωτής της φετινής μας συνέλευσης, καταβάλλοντας επιπλέον και το ποσό των 20.000 ευρώ. Ευχαριστούμε θερμά την Εταιρεία Aegean Airlines και ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ για τη συμβολή τους στη δράση του Σωματείου.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης 450 μέλη και φίλοι του Διαζώματος επισκέφθηκαν σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους σε όλο τον νησί της Νάξου (Ναό του Απόλλωνα, Κάστρο και Αρχαιολογικό Μουσείο, Ιερό της Δήμητρας στο Σαγκρί, το Ιερό του Διονύσου στα Ύρια, αρχαίο λατομείο και το άγαλμα του Διονύσου στον Απόλλωνα, Μουσεία στην Απείρανθο), διανύοντας νοερά μέρος της Διαδρομής που σχεδιάζεται. Ο Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Γραμματέας του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης ξενάγησε τα μέλη του Διαζώματος στους παραπάνω αρχαιολογικούς χώρους της Νάξου. Επίσης, στο Ιερό του Διονύσου τα μέλη και οι φίλοι του Διαζώματος απόλαυσαν ένα μουσικό δρώμενο από μέλη της  Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων και συγκεκριμένα από τον ιδρυτή και μουσικό της διευθυντή, κ. Διονύση Γραμμένο (κλαρινέτο) και το κουαρτέτο εγχόρδων αποτελούμενο από τους μουσικούς κ.κ. Φοίβη Ρουσοχατζάκη (Βιολί), Μαριάνθη Καραγιάννη (Βιολί), Άλκηστη Μισούλη (Βιόλα) και Ευστρατία Χαλουλάκου (Βιολοντσέλο).

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 επισκεφθήκαμε και το Ιερό νησί της Δήλου. Ο κ. Λαμπρινουδάκης αφηγήθηκε σύντομα την ιστορία της Δήλου, ενώ ο κ. Κώστας Ζάμπας, πολιτικός – μηχανικός παρουσίασε τη μελέτη αποκατάστασης του θεάτρου, την οποία του είχε αναθέσει το Σωματείο με την ευγενική χορηγία του ΟΠΑΠ Α.Ε., ύψους 100.000 ευρώ και απλών πολιτών.

Στο αρχαίο θέατρο τα μέλη του Διαζώματος είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την ηθοποιό, κα Λυδία Κονιόρδου να απαγγέλει τον Ομηρικό Ύμνο στον Απόλλωνα με συνοδεία κλαρινέτου από τον κ. Διονύση Γραμμένο. Τέλος, τα μέλη του Διαζώματος απόλαυσαν και την έκθεση του Βρετανού καλλιτέχνη, κ. Antony Gormley.

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε το κύριο μέρος των εργασιών της Συνέλευσης του Διαζώματος στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Νάξου. Το Α΄ μέρος των εργασιών ήταν αφιερωμένο στην Πολιτιστική Διαδρομή της Νάξου. Αρχικά, ο κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης στην εισαγωγική ομιλία του, με τίτλο: «Ταξίδι Ζωής», αφηγήθηκε το όραμά του για τη δημιουργία μιας διαδρομής στη Νάξο, η οποία θα συνδέει όλα τα σπουδαία μνημεία πολιτισμού του νησιού.

Εν συνεχεία, οι μελετητές, κ.κ. Βάλια Καρακίτσου, αρχαιολόγος και στέλεχος του μελετητικού γραφείου ΣΤΑΔΙΟΝ Α.Ε. και Δημήτρης Κούτουλας, Σύμβουλος Τουριστικού Μάρκετινγκ και Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών παρουσίασαν τις πρώτες βασικές ιδέες της μελέτης αναπτυξιακού σχεδιασμού και marketing για τη διαδρομή της Νάξου που εκπονούν. Η παραπάνω μελέτη, όταν ολοκληρωθεί, θα προσφερθεί στους κατοίκους και τις αρχές του νησιού, με προοπτική την ένταξη του προγράμματος στο επόμενο Ε.Σ.Π.Α. που αναμένεται να ξεκινήσει το 2021.

Ο κ. Πέτρος Θέμελης, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Αντιπρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», παρουσίασε το μύθο της Αριάδνης στη Νάξο. Η ενότητα της διαδρομής της Νάξου ολοκληρώθηκε με την προβολή και παρουσίαση από τοπικούς φορείς των «Τοπικών Αναπτυξιακών Πινελιών», οι οποίες θα ενταχθούν επίσης στη διαδρομή, συνδέοντας τα μνημεία του νησιού με την επιχειρηματικότητα και τον πλούσιο πρωτογενή τομέα του νησιού.

Στο Β΄ μέρος των εργασιών παρουσιάστηκε ο απολογισμός του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ο προγραμματισμός των δράσεων για το επόμενο έτος. Ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», μίλησε με τίτλο: «Το Στίγμα μας», αφηγήθηκε τον κύκλο ζωής των νέων ολιστικών προγραμμάτων Πολιτιστικού Τουρισμού, των Πολιτιστικών Διαδρομών και των Αρχαιολογικών Πάρκων, τα οποία φέρνουν τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Τόνισε, επίσης, ότι το τελευταίο διάστημα βασικό μέλημα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι η διαχείριση, οργάνωση και διακυβέρνηση των προϊόντων πολιτιστικού τουρισμού.

Επιπλέον, ο ταμίας, κ. Γιώργος Κουρουπός παρουσίασε τον Οικονομικό Απολογισμό του Σωματείου για τα έτη 2018 και 2019 και τον προϋπολογισμό για το έτος 2020. Ο κ. Κωνσταντίνος Μπολέτης, αρχιτέκτων –μηχανικός και μέλος του Συμβουλίου μίλησε για την «Ποιητική της διεπιστημονικής συνεργασίας». Τέλος, η κα Μαίρη Μπελογιάννη,  πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής, παρουσίασε την Έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής για το έτος 2019.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το ταξιδιωτικό γραφείο SOMEWHERE WE KNOW, τους τοπικούς συλλόγους και φορείς και τα μέλη του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» για τη συμβολή τους στη διοργάνωση της γενικής μας συνέλευσης. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τα Εταιρικά Μέλη μας, ΒΙΚΟΣ Α.Ε. και APIVITA για την προσφορά νερών και αντιηλιακών που μας συνόδευσαν σε όλο το οδοιπορικό μας. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στον κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, εμπνευστή της διαδρομής της Νάξου, ο οποίος βοήθησε σημαντικά για την επιτυχή διοργάνωση της Συνέλευσής μας.

  • Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο στη Δήλο
  • Στιγμιότυπο από την ενημέρωση που έκανε ο Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Γενικός Γραμματέας του Διαζώματος, κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης
  • Τα μέλη του Διαζώματος στην Πορτάρα - μνημειώδες θύρωμα, που αποτελεί αρχιτεκτονική δημιουργία της Νάξου, η οποία από εκεί διαδόθηκε ως κύριο στοιχείο μνημειοποίησης στην αρχιτεκτονική
  • Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της 12ης Γενικής Συνέλευσης

Δείτε στιγμιότυπα από τις εργασίες της Συνέλευσης (φωτορεπορτάζ κ. Φώτης Κουτρουμπής, εθελοντής Διαζώματος)

Δείτε στιγμιότυπα από το ταξίδι στη Νάξο και τη Δήλο (φωτορεπορτάζ κ. Φώτης Κουτρουμπής, εθελοντής Διαζώματος)

 

Mπορείτε στη συνέχεια να διαβάσετε σχετικά δημοσιεύματα:

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 12η Γενική Συνέλευση του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ στη Νάξο – (video) ANT1 TV

Ο Σταύρος Μπένος στην εκπομπή «Hellas Plus» – ραδιοφωνική συνέντευξη

12η Γενική Συνέλευση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» – economia.gr

Σημαντικοί επιχειρηματίες στη Νάξο για την συνέλευση του Σωματείου “Διάζωμα” – kykladiki.gr

Νάξος: Στο κέντρο των πολιτιστικών δράσεων χάρη στο “ΔΙΑΖΩΜΑ” – naxospress.gr

Στη Νάξο 452 μέλη της κίνησης πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ» γι ατη Γενική Συνέλευσή τους, αλλά και το Master Plan για την Πολιτιστική Διαδρομή του νησιού – kykladiki.gr