Γρήγορη μετάβαση

Ολοκλήρωση εργασιών Ι΄ Γενικής Συνέλευσης Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» «ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ»

Σχετικά Θέατρα

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της Ι΄ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης συνέλευσης 400 μέλη και φίλοι του Σωματείου περπάτησαν πρώτοι στα βήματα της Πολιτιστικής Διαδρομής της “VIA EGNATIA” και επισκέφθηκαν τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους του Δίου, του Καβιρείου της Σαμοθράκης, της αγοράς και του θεάτρου της Θάσου, του θεάτρου της Μαρώνειας και των Φιλίππων. Περιηγήθηκαν, επίσης, τις πανέμορφες πόλεις της Κομοτηνής, της Ξάνθης και της Καβάλας.

Η φετινή Γενική Συνέλευση ονομάστηκε τιμητικά «ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΛΥΤΙΜΗΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ» από το όνομα της μεγάλης χορηγού του Σωματείου. Επιπλέον, στην κα Πολυτίμη Ανδριοπούλου απονεμήθηκε τιμητικά ο τίτλος του ευεργέτη – μέλους του Σωματείου. Υπενθυμίζουμε ότι η κα Πολυτίμη Ανδριοπούλου, μαζί με την αείμνηστη αδελφή της Θεοδώρα, διέθεσαν το ποσό των 100.000 ευρώ για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου των Δελφών. Επιπλέον, η κα Πολυτίμη διέθεσε φέτος το ποσό των 100.000 ευρώ στο Σωματείο. Χάρη στη σπουδαία αυτή χορηγία καλύφθηκε το κόστος της φετινής Γενικής Συνέλευσης και τα μέλη του Σωματείου κατάφεραν να γνωρίσουν την όμορφη Ανατολική Μακεδονία & Θράκη.

Η Ι΄ Γενική Συνέλευση ήταν αφιερωμένη στην «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ – VIA EGNATIA», ένα καινοτόμο πρόγραμμα που σχεδιάζεται από τους αρμόδιους φορείς και φέρει τη σφραγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και του αείμνηστου Περιφερειάρχη, Γιώργου Παυλίδη. Στόχος του προγράμματος, το οποίο έχει ενταχθεί ως Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αν. Μακεδονίας & Θράκης 2014-2020» με το ποσό των 55,2 εκ. €, είναι η ανάδειξη των πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων που διαθέτει η Περιφέρεια και η σύνδεσή τους με την τοπική οικονομία.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται 9 κομβικά έργα πολιτισμού (1. Δημιουργία Ανοικτού Αρχαιολογικού Πάρκου Φίλιππων, 2. Ενδυνάμωση πόλου Δράμας, 3. Διασύνδεση πολιτισμού – τουρισμού Θάσου, 4. Δημιουργία Ανοικτού Αρχαιολογικού Πάρκου Αβδήρων – Πόρτο Λάγους, 5. Ενίσχυση τουριστικής ελκυστικότητας Ξάνθης, 6. Ενίσχυση τουριστικών υποδομών Κομοτηνής, 7. Αλεξανδρούπολη – ενίσχυση τουριστικών υποδομών πόλης και ευρύτερης παράκτιας Ζώνης, 8. Διασύνδεση πολιτισμού – τουρισμού Σαμοθράκης, 9. Βελτίωση της Ελκυστικότητας του Βόρειου Έβρου), τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Για την υποστήριξη μάλιστα του παραπάνω προγράμματος, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και επίκειται η σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – & Θράκης και του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ». Με την υπογραφή του παραπάνω μνημονίου συμφωνείται η συνδρομή του Σωματείου στη δημιουργία του προγράμματος «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ».

Κατά την επίσκεψη των μελών του Διαζώματος στο αρχαίο θέατρο της Θάσου παρευρέθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και ιδρυτικό μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κα Λυδία Κονιόρδου. Η κα Κονιόρδου χαιρέτισε τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, αναφέρθηκε στη σημασία της ανάδειξης του σπουδαίου αρχαίου θεάτρου της Θάσου, αλλά και των μνημείων του αρχαίου και σύγχρονου πολιτισμού.

  • Αρχαίο θέατρο Θάσου
  • Ο αρχαιολογικός χώρος στη Σαμοθράκη
  • Το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας
  • Το αρχαίο θέατρο Φιλίππων

Το Α΄ μέρος των εργασιών της Ι΄ Γενικής Συνέλευσης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου στην Κομοτηνή, άνοιξαν ο Δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος μίλησε για τη Via Egnatia … ως δρόμο ανάπτυξης και πολιτισμού. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη. Η κα Κλημεντίνη Διακομανώλη, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα προλόγισε, επίσης, τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και αναφέρθηκε στη σημασία του προγράμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πρόεδρος, κ. Σταύρος Μπένος, παρουσίασε τον απολογισμό του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» για το έτος 2017. Με κεντρικό μήνυμα «Τα μνημεία στο κέντρο της ζωής» και η «Via Egnatia ενώνει τις ζωές και τα όνειρά μας», ο κ. Μπένος αναφέρθηκε αρχικά στα δύο κορυφαία επίπεδα δράσης του Σωματείου: α) το πνευματικό – ιδεολογικό, το οποίο αφορά τη μετάβαση από το σύστημα κρατικής διαχείρισης στη διαχείριση των δημόσιων αγαθών μέσα από τη δύναμη των συνεργειών, β) το προγραμματικό επίπεδο της οικοδόμησης του προγράμματος της πολιτιστικής διαδρομής.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις 4 επιμέρους φάσεις υλοποίησης που περιλαμβάνονται στο δεύτερο επίπεδο: 1) υποδομές, 2) marketing και ψηφιακές εφαρμογές, 3) επιχειρηματικότητα, 4) διακυβέρνηση. Ειδικότερα για τη διαδρομή της Via Egnatia ο κ. Μπένος επισήμανε ότι έχουν ήδη υλοποιηθεί με τη συνδρομή του Διαζώματος τα ακόλουθα βήματα:

α) «Ψηφιακό πανόραμα των μνημείων της Κομοτηνής», σε συνεργασία με την CLIO MUSE (εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών για τον πολιτισμό), την αρχαιολόγο, κ. Εύη Παπαδοπούλου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και το Δήμο Κομοτηνής.
β) Ανάθεση της τοπογραφικής μελέτης του αρχαίου θεάτρου της Θάσου στον τοπογράφο, κ. Θανάση Κρηνίδη.
γ) προσομοίωση της σύνδεσης των μνημείων με τον αγροδιατροφικό τομέα και προσφορά στα μέλη της συνέλευσης ενός «πουγκιού» με τοπικά προϊόντα.
δ) σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου, κ. Πέτρος Θέμελης αναφέρθηκε στη σημασία της ολοκληρωμένης ανάδειξης των μνημείων, φέρνοντας ως παράδειγμα το πεδίο δράσης του, τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης.

Ο Γενικός γραμματέας του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης,  αναφέρθηκε στο θεωρητικό πλαίσιο της διαχείρισης των μνημείων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Με την ευκαιρία λοιπόν της σημερινής μας συνάντησης θα ήθελα να διατυπώσω σχετικά κάποιες σκέψεις για την έννοια του δημόσιου αγαθού, που έχουμε όλοι την υποχρέωση να προστατεύουμε, και την έννοια του κράτους που αποτελεί τον εντολοδόχο του συνόλου των μικρών κρατών, που είναι οι πολίτες…» (δείτε την ομιλία εδώ).

Ο ταμίας, κ. Γιώργος Κουρουπός παρουσίασε τον οικονομικό και διαχειριστικό απολογισμό του Σωματείου μέχρι και σήμερα και η κα Μαίρη Μπελογιάννη, πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής την Έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής για το έτος 2016.

Εν συνεχεία σπουδαίοι αρχαιολόγοι της Βορείου Ελλάδας, οι κ.κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος, Επίτιμος Έφορος, Χρύσα Καραδήμα, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, Πολυξένη Τσατσοπούλου, Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων, και Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης παρουσίασαν τον τεράστιο μνημειακό πλούτο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών μίλησαν, επίσης, η κα Θάλεια Βαλκούμα, Υποδιευθύντρια Υποστήριξης Στρατηγικού Σχεδιασμού/Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην “Εγνατία Οδός Α.Ε.” για την προσφορά της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» στην κοινωνία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη, ο κ. Πρόδρομος Τσιαβός από το Ίδρυμα Ωνάση για την ανοιχτή καινοτομία και την πολιτιστική κληρονομιά και ο κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης, Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού & Παρόχων του Ομίλου ΟΤΕ, με τίτλο: «Από την Εγνατία οδό στις σύγχρονες ψηφιακές λεωφόρους».

Τέλος, όμορφα μουσικά δρώμενα συνόδευαν τα μέλη μας καθ’ όλη τη διάρκεια της Ι΄ Γενικής Συνέλευσης:
• Μουσική παράσταση από το διεθνούς φήμης καλλιτέχνη, κ. Πέτρο Κλαμπάνη στα αρχαία θέατρα της Σαμοθράκης και της Θάσου.
• Μουσικό οδοιπορικό στην ανθρωπογεωγραφία και τα ακούσματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σε επιμέλεια, κ. Θανάση Γκαϊφύλλια.
• Ρεσιτάλ πιάνου από τη σολίστ κ. Ντιάνα Βρανούση στον Πολυχώρο Τέχνης & Σκέψης.

Το οδοιπορικό μας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη συνόδευσε, όπως κάθε χρόνο, η Εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε., η οποία μας δρόσιζε με τα νεράκια της. Ευχαριστούμε θερμά την Εταιρεία για τη διαρκή στήριξη των δράσεών μας.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε:
Επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου στη Θάσο – kavala-portal.gr

«Διάζωμα» τουριστικής και πολιτιστικής συνέργειας για την ΑΜΘ -paratiritis-news.gr

Ρεπορτάζ της ΕΡΤ για το Διάζωμα

Δείτε το φωτογραφικό υλικό από τις μέρες της Συνέλευσης:

1η – 2η μέρα  Ταξίδι – Δίον – Καβάλα – Κομοτηνή – Σαμοθράκη

10η Γενική Συνέλευση 1η-2η μέρα

 

3η μέρα  Ιστορικό κέντρο Ξάνθης – Αρχαίο θέατρο Θάσου

10η Γενική Συνέλευση 3η μέρα

 

4η μέρα  Εργασίες Ι’ Γενικής Συνέλευσης – Αρχαίο θέατρο Μαρώνειας

10η Γενική Συνέλευση 4η μέρα

 

5η μέρα  Αρχαιολογικό πάρκο Φιλίππων

10η Γενική Συνέλευση 5η μέρα