«Μινύες έως τα πέρατα του κόσμου» – Ο Ορχομενός «ξαναμίλησε» με το ιστορικό του παρελθόν!
Μια ωραία μέρα για τον Έβρο
Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
Κατά το σχολικό έτος 2020-2021, οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης του σχολείου μας, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», το οποίο διοργανώνει το σωματείο «Διάζωμα», υιοθέτησαν το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων.
Βασικοί στόχοι του προγράμματος ήταν οι μαθητές/τριες:
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές δημιούργησαν ένα ιστολόγιο (ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ) όπου ανήρτησαν όλες τις δράσεις τους για το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα δημιούργησαν έναν ηλεκτρονικό οδηγό για το αρχαίο θέατρο, μια αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (την 27η Μαρτίου) στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, διαδικτυακά παιχνίδια ( kahoot, παζλ και σταυρόλεξο) κι ένα κείμενο για την 18η Απριλίου την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς το οποίο δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο. Επίσης, συγκέντρωσαν αποσπάσματα κλασσικών κειμένων της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής γραμματείας που αναφέρουν την τοποθεσία των Φιλίππων. Το υλικό το μετέφρασαν με τη βοήθεια της Φιλολόγου Κυριακίδου Μαρίας. Τέλος, οι μαθητές δημιούργησαν ένα φυλλάδιο, το οποίο, αφού τύπωσαν, μοίρασαν στους μαθητές του σχολείου τους, αλλά και στην τοπική κοινωνία προκειμένου να γίνουν όλοι δωρητές στη μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, μέσω των ειδικών τραπεζικών κουμπαράδων του «Διαζώματος».
Η δράση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του προγράμματος στους μαθητές του σχολείου μετά το πέρας της οποίας ακολούθησε συζήτηση αναφορικά με τη σχέση των μαθητών με το θέατρο,αλλά και άλλους χώρους πολιτισμού.
Η συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία που προκάλεσε ενθουσιασμό στα παιδιά. Γνώρισαν την ιστορία του αρχαίου θεάτρου μέσα από την έρευνα για το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, αλλά κυρίως ευαισθητοποιήθηκαν στο θέμα της μέριμνας για την ανάδειξη και την προστασία των αρχαίων μνημείων και συνειδητοποίησαν την ανάγκη διατήρησης και προστασίας των πολιτισμικών μας μνημείων από τη φθορά του χρόνου. Τέλος, συνειδητοποίησαν την ανάγκη να παραμείνει το θέατρο ζωντανό, γιατί όσο υπάρχουν άνθρωποι που αφηγούνται ιστορίες, το θέατρο θα θυμίζει – συγχρονικά και διαχρονικά – την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της καθηγήτριας Κυριακίδου Μαρίας (καθηγήτρια Φιλολογίας) και τη συμμετοχή 30 μαθητών (15 αγοριών και 15 κοριτσιών).
Δείτε περισσότερες δράσεις μαθητών στη Generation D