Γρήγορη μετάβαση

Οι ανασκαφές σε νέα κανονικότητα

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: Καθημερινή

Tης Γιώτας Συκκά

Το δεύτερο δύσκολο καλοκαίρι της πανδημίας θα βιώσουν οι αρχαιολόγοι στις συστηματικές ανασκαφές που ξεκινούν, αλλά όπως φαίνεται θα είναι πιο αισιόδοξο από το περυσινό. Η διασπορά της COVID-19 επέβαλε πριν από ένα χρόνο μέτρα ασφαλείας και μια διαφορετική καθημερινότητα, χωρίς τη συμμετοχή ξένων φοιτητών, με λιγότερο προσωπικό και όλα όσα όριζε το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Φέτος, σε πολλά ανασκαφικά μέτωπα και πάλι δεν θα εργαστούν ξένοι φοιτητές –προς το παρόν–, ωστόσο ο εμβολιασμός δημιουργεί ένα θετικότερο κλίμα (…)

Στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, ο επικεφαλής των ανασκαφών και ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Βασίλης Λαμπρινουδάκης συνεχίζει τις έρευνες στο ενδιαφέρον οικοδόμημα που εντοπίστηκε δίπλα στη «μυστηριακή» Θόλο. Τη χθόνια κατοικία του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, η οποία αποδεικνύει ότι ο Ασκληπιός δεν έφθασε στην περιοχή, όπως πιστεύαμε, στα μέσα του 6ου αι. π.Χ., αλλά από το τέλος του 7ου αι. π.Χ. Η ανασκαφή του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη σταθερή υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιουλίου, αλλά σε δύο μέτωπα. Το αρχαϊκό κτίριο είναι το ένα μέτωπο στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, όπου θα ερευνηθεί η έκταση του κτιρίου με το υπόγειο προς την πλευρά της Θόλου.

Το άλλο ανασκαφικό μέτωπο βρίσκεται στην πόλη της αρχαίας Επιδαύρου, κοντά στο Μικρό Θέατρο, όπου εντοπίστηκε «το μεγάλο οικοδόμημα της κρήνης και, δίπλα του, στοά της αγοράς η οποία προστέθηκε μάλλον επί Αδριανού και ανασκάπτουμε τώρα. Είναι ένα ωραίο μνημείο σε μεγάλη έκταση και εξαιρετικά σημαντικό, γιατί κρήνες από τον 4ο αι. π.Χ. δεν έχουμε πολλές, παρά μία στον Κεραμεικό, της Αρσινόης στην αρχαία Μεσσήνη και αυτή της Επιδαύρου», υπογραμμίζει ο κ. Λαμπρινουδάκης. Στην έρευνα του πολυοικοδομήματος της κρήνης θα συμμετέχουν εκτός απροόπτου και μεταπτυχιακοί φοιτητές των προγραμμάτων Εrasmus.

  • Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου - 2020
  • Η «μυστηριακή» Θόλος
  • Στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το πλήρες δημοσίευμα στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Οι ανασκαφές σε νέα κανονικότητα στο https://www.kathimerini.gr