Γρήγορη μετάβαση

O Σταύρος Μπένος στο Επιμελητήριο για το πρόγραμμα “Μορέας” – Πολιτιστική Διαδρομή Πελοποννήσου

Πηγή: kalamatajournal.gr

 “ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ”

Την πρόταση που έχει ετοιμάσει το “Διάζωμα”, για τη δημιουργία της “Πολιτιστικής Διαδρομής” της Πελοποννήσου, με τη συνεργασία της νέας περιφερειακής αρχής του Παναγιώτη Νίκα, η οποία θα μπει πολύ σύντομα σε συγκεκριμένο πλαίσιο, παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ο πρώην υπουργός και δήμαρχος Καλαμάτας, εμπνευστής και δημιουργός του “Διαζώματος” Σταύρος Μπένος. Πρόκειται για το πρόγραμμα “Μορέας: Ένα ταξίδι από τις αρχαίες στις σύγχρονες πόλεις”, με κομβικά σημεία την Κόρινθο, τη Νεμέα, το Άργος, τη Μεγαλόπολη, τη Μεσσήνη και τη Σπάρτη, τις πόλεις της Πελοποννήσου δηλαδή που η ιστορία τους ξεκινά από τα χρόνια της αρχαιότητας και συνεχίζεται και σήμερα…

 

“Όπως υπογράμμισε ο Σταύρος Μπένος, που έκανε την παρουσίαση της πρότασης με τον “μάγο των πολυμέσων”, όπως τον χαρακτήρισε, στέλεχος του “Διαζώματος” Ευδόκιμο Φρέγκογλου, ο “Μορέας” είναι ένα οραματικό σχέδιο που έρχεται να αναδείξει τη μεγαλύτερη προίκα της χώρας και ιδιαίτερα της περιοχής της Πελοποννήσου, που είναι το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό της απόθεμα. Επιπλέον δε, συνέχισε ο Σταύρος Μπένος, η ανάδειξη αυτή θα γίνει με συνέργειες του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα και όπως επέμεινε, μόνο με τέτοιες συνέργειες μπορούν να υπάρξουν βιώσιμες και αποδοτικές επενδύσεις.

Ο επικεφαλής του “Διαζώματος” Σταύρος Μπένος ανέφερε ότι για το πρόγραμμα αυτό έχει ξεκινήσει μια καλή συνεργασία με το νέο περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση-σχόλιο του Σταύρου Στούπα, μέλους της διοίκησης του Επιμελητηρίου και προέδρου της αναπτυξιακής εταιρίας, ότι στα δέκα χρόνια ζωής του “Διαζώματος” η αυτοδιοίκηση στην περιοχή μας φαίνεται ότι δεν επεδίωξε συνεργασία με το συγκεκριμένο πολιτιστικό σωματείο, ο Σταύρος Μπένος δεν συμφώνησε και αντίθετα ανέφερε ότι η συνεργασία ανάμεσα στο “Διάζωμα” και στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης ήταν σε καλό επίπεδο. Είπε μάλιστα ότι το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη ήταν μια πρόταση του “Διαζώματος” προς το Δήμο Μεσσήνης, όπως επίσης ότι ο μελετητής που σχεδίασε το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Καλαμάτας προτάθηκε στο Δήμο επίσης από το “Διάζωμα”.

Αντίθετα όμως, συνέχισε ο Σταύρος Μπένος, πρόβλημα συνεργασίας υπήρχε με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και μάλιστα σχολίασε ότι ο απερχόμενος περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης επιχείρησε να ενοχοποιήσει τον ίδιο και το “Διάζωμα”.

Επίσης ο Σταύρος Μπένος ανέφερε οτι η κατάληξη της “Πολιτιστικής Διαδρομής” της Πελοποννήσου θα είναι στην Costa Navarino, εκεί που καταλήξουν οι απολήξεις των δύο αυτοκινητόδρομων, του “Μορέα” και της “Ολυμπίας Οδού”, εκεί όπου, όπως συνέχισε ο πρόεδρος του “Διαζώματος”, έχει γίνει η μεγαλύτερη επένδυση της τελευταίας 20ετίας. Μάλιστα ο κ. Μπένος ανέφερε ότι έχει γίνει συνεννόηση με τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, ιδιοκτήτη της Costa Navarino, ώστε όταν αναλάβει καθήκοντα ο νέος περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, να διαθέσει εγκαταστάσεις ώστε να γίνει μια μεγάλη ημερίδα για το πρόγραμμα “Μορέας”.

Και πάλι σε ό,τι αφορά την απερχόμενη περιφερειακή αρχή ο Σταύρος Μπένος ανέφερε ότι ο σχεδιασμός που έχει σχετικά με την χωρική ανάπτυξη στην Πελοπόννησο είναι “αντιεπιστημονικός”. Ειδικότερα σημείωσε ότι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας προβλέπει δύο προγράμματα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στην Καλαμάτα και στο Άργος και το Ναύπλιο, δύο Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις στη Μάνη και στην Κορινθία, καθώς και προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων. Αυτά τα προγράμματα χωρικής ανάπτυξης, τόνισε ο Σταύρος Μπένος, χρειάζονται μια “ομπρέλα”, εννοώντας ότι αυτή η ομπρέλα είναι το πρόγραμμα του “Διαζώματος” “Μορέας”.Επίσης ο Σταύρος Μπένος υπογράμμισε το ρόλο που μπορεί να αναλάβει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για την αποδοτική λειτουργία του προγράμματος “Μορέας”.

Τον Σταύρο Μπένο καλωσόρισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Ξυγκώρος, ενώ όσα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πήραν το λόγο ευχαρίστησαν τον επικεφαλής του “Διαζώματος” και αναγνώρισαν το έργο του.

Κατά το ξεκίνημα της παρουσίασης του προγράμματος “Μορέας” ο Σταύρος Μπένος ανέφερε ότι αφιερώνει την παρουσίαση στον αείμνηστο πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Τάκη Πετρόπουλο, υπογραμμίζοντας ότι ήταν μια μεγάλη φυσιογνωμία της Καλαμάτας, ότι είχε ξεπεράσει το πλαίσιο του φορέα που εκπροσωπούσε και αποτελούσε σημαντική προσωπικότητα η οποία έβλεπε δεκαετίες μπροστά.

Στ.Μ.

 

  • Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
  • Γιώργος Καπερώνης, Παύλος Γκραίκης, Τόνια Κουζή
  • Μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου οι Ανδρέας Ζαγάκος, Γιάννης Κουφός, Θεόδωρος Καλογερόπουλος, Κώστας Βλαχονικολός
  • Ευδόκιμος Φρέγκογλου