Γρήγορη μετάβαση

Ο δικός μας Πέτρος

Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος μας Πέτρος Θέμελης, πνεύμα, σώμα και αίμα του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Θρηνούμε την απουσία του.

Υμνούμε την παρουσία του.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 01 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 11:00 π.μ. στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου στην Αθήνα.

Την Πέμπτη 02 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 14:00 μ.μ. θα ακολουθήσει η ταφή του στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.


«Ο δικός μας Πέτρος»

Θέλω να σας μιλήσω για το δικό μας Πέτρο, προσπερνώντας τις σπουδαίες δημόσιες περγαμηνές και επικεντρώνοντας στις μεγαλειώδεις αφανείς νίκες.

Θέλω να σας μιλήσω για τον δικό μας Πέτρο, τον εξόριστο ποιητή που την κάθε εξορία του, πατρίδα του έκανε και θρησκεία και στη θητεία του στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον ακαδημαϊκό χώρο και στο χώρο της πραγματικής μάχης, στο πεδίο της πραγματικής αρχαιολογίας, της ανασκαφής, της αναστήλωσης, της ανάδειξης μνημείων.

Ώσπου μαγικά προέκυψε η μεγάλη πατρίδα και θρησκεία του: Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ, που την πήρε από το χεράκι, ερειπιώνα δυσνόητο και τη μετέτρεψε στην καλύτερη σωζόμενη πόλη της Ελληνιστικής Περιόδου Παγκοσμίως.

Θέλω να σας μιλήσω για τον δικό μας Πέτρο, της έμπνευσης, της καινοτομίας, της μεγάλης εικόνας:

  • που ουδέποτε υπέκυψε στην υπαρξιακή γοητεία και έλξη του ευρήματος, μα πάντα επίμονα αναζητούσε την «ολιστική λύση», μέσα στην οποία δικαιώνεται και θριαμβεύει το εύρημα της ανασκαφής,
  • που συνένωσε την ανασκαφή με την αναστήλωση σε μια πράξη ενιαία,
  • που υπερασπίστηκε τη διεπιστημονική συνεργασία,
  • που την απέραντη σιωπή και μοναξιά της ανασκαφής τη μετέτρεψε σε μέθεξη συλλογική, με συναδέλφους του από όλο τον πλανήτη, σε πρώτο χρόνο, μέσω του διαδικτύου, έναν πρόωρο προφήτη των «Ανοικτών Δεδομένων»,
  • που μοιράστηκε γενναιόδωρα και ισότιμα τα απαιτητικά διερευνητικά πεδία με τους μαθητές του, υποκινώντας τους σε υψιπετείς πτήσεις και διακρίσεις,
  • που αποθέωσε την αποδοτικότητα και την ποιότητα στις εργασίες πεδίου με πρωτοφανείς επιδόσεις,
  • που καθιέρωσε το δόγμα της τριπλής αειφορίας, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ,
  • που μας δίδαξε ότι τα μνημεία δικαιώνονται μόνο όταν ζήσουν μια ΝΕΑ ΖΩΗ ως πρωταγωνιστές της κοινωνικής συνοχής, της αειφορίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Πέτρο μας,

όλα αυτά είναι η ανεκτίμητη παρακαταθήκη σου που όλοι εμείς οι Διαζωματικοί σαν κόρη οφθαλμού θα τη διαφυλάξουμε.

Καλό σου ταξίδι!
Σταύρος Μπένος,
Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»