Γρήγορη μετάβαση

Μια μεγάλη στιγμή στα Αρχαία Γίτανα

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: www.epiruspost.gr

Μία μεγάλη στιγμή στα Αρχαία Γίτανα. Σε ένα θέατρο που αναγεννιέται και διεκδικεί και πάλι την θέση του στο μέλλον της Ηπείρου.

Σε έναν αρχαιολογικό χώρο που για αιώνες έμοιαζε ξεχασμένος. Εκεί, μια ανάσα από τα σύνορα, σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερο, ήρθαν οι «Βάκχες» για να δείξουν τη δύναμη του χώρου και να αποδείξουν ότι οι αιώνες σιωπής που πέρασαν δεν κατάφεραν να σβήσουν τίποτα από το μεγαλείο της περιοχής.

Ήταν αναμφίβολα μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου που έδωσε την δυνατότητα να βρεθούν απόγευμα στο αρχαίο θέατρο εκατοντάδες θεατές και έτσι να βρεθούν τα Γίτανα στο πρόσκηνιο.

Η αρχαία πόλη των Γιτάνων βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Θεσπρωτίας, σε μικρή απόσταση από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Αποτέλεσε πολιτικό κέντρο του Κοινού των Θεσπρωτών από την ίδρυσή της γύρω στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., έως την κατάληψή της από τους Ρωμαίους το 168/7 π.Χ.

Ο οικισμός περιβαλλόταν από ισχυρή οχύρωση και διέθετε οργανωμένο πολεοδομικό σύστημα. Τα δημόσια οικοδομήματα, όπως το πρυτανείο- αρχείο, η αγορά, οι ναοί της Θέμιδος και της Παρθένου, συγκεντρώνονται στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Το θέατρο των Γιτάνων οικοδομήθηκε σε μια πλεονεκτική θέση, έξω από τα τείχη, δίπλα στον πλωτό κατά την αρχαιότητα ποταμό Θύαμι και σε συνάφεια με τα υπόλοιπα δημόσια οικοδομήματα, καθώς εξυπηρετούσε, πέραν της διδασκαλίας αρχαίου δράματος, πολιτικές συγκεντρώσεις των Ηπειρωτών. Η ανασκαφή του ξεκίνησε το 1996 και συνεχίστηκε έως το 2017. Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του μνημείου, το οποίο παρουσίαζε σοβαρά δομικά προβλήματα, εκπονήθηκαν εξειδικευμένες μελέτες στερέωσης και αποκατάστασής του. Το έργο της αποκατάστασης του θεάτρου εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» και υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.