«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Β. Εύβοια – Πότε έρχονται οι «Γέφυρες της Μουσικής»-θα μας ταξιδέψει η Νεφέλη Μούσουρα στις Μουσικές του φθινοπωρινού δάσους
Η Ελληνική Πομπηία του Πέτρου Θέμελη
Πρόσφατα στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» είχαμε τη χαρά να λάβουμε από τον κ. Τάσο Πολάτογλου, έναν ενεργό πολίτη με αγάπη για τα θέματα πολιτισμού, ένα σπάνιο ψηφιακό φωτογραφικό υλικό που αφορά το Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας.
Τα εξαιρετικά αυτά φωτογραφικά τεκμήρια, φωτίζουν τη γνώση μας για τη νεότερη ιστορία του πανέμορφου αυτού θεάτρου, καθώς πέρα από την αισθητική τους αξία, προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για το ίδιο το μνημείο αλλά και τη χρήση του τον περασμένο αιώνα.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Πολάτογλου για αυτή την ευγενική κίνηση και σας προσκαλούμε να απολαύσετε αυτό το σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο:
Λίγα λόγια για το αρχαίο θέατρο Σικυώνας
Το θέατρο της αρχαίας Σικυώνας χρονολογείται στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Ανακατασκευάσθηκε τη ρωμαϊκή περίοδο, πιθανόν μετά το 146 π.Χ.. Έχει οικοδομηθεί στις υπώρειες της ακρόπολης των ελληνιστικών χρόνων, στο φυσικό κοίλο του λόφου, δυτικά της αρχαίας αγοράς και ακολουθεί την τριμερή αρχιτεκτονική σχεδίαση : κοίλον, ορχήστρα και σκηνή. Ως κατασκευή συνδυάζει τη χρήση δυο τεχνικών α) της δόμησης με εγχώριο πωρόλιθο και β) της λάξευσης τμημάτων του θεάτρου στο φυσικό βράχο.
Το 2009 δημιουργήθηκε ο «κουμπαράς» για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας χάρη στο ποσό των 1.000 ευρώ που διέθεσε το παράρτημα Κιάτου του Λυκείου Ελληνίδων. Η αυθόρμητη αυτή ενέργεια των μαθητών αποτέλεσε τη βάση για δυο Προγραμματικές Συμβάσεις που ακολούθησαν. Η πρώτη, ύψους 200.000 ευρώ, υπεγράφη τον Μαϊο του 2014 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Σικυωνίων για το έργο «Αποκάλυψη, Προστασία και Ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Σικυώνας». Η δεύτερη, ύψους επίσης 200.000 ευρώ, ακολούθησε το Νοέμβρη του 2017 και υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Σικυωνίων για το έργο: «Αποκάλυψη, Προστασία και Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Σικυώνας (Β’Φάση) και Διερεύνηση του Αρχαίου Σταδίου της Σικυώνας». Στο πλαίσιο αυτών των συμβάσεων, το ΔΙΑΖΩΜΑ τον Απρίλη του 2016 ανέθεσε στον αρχιτέκτονα – μηχανικό κ. Γιώργο Μπινιάρη τη συμπληρωματικού χαρακτήρα μελέτη για την αποκατάσταση – ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Σικυώνας, η οποία είχε σαν αντικείμενο τη συμπλήρωση των κατά χώρα σωζόμενων καταλοίπων του κοίλου του αρχαίου θεάτρου καθώς και την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης για την αποκατάστασή του. Το κόστος εκπόνησης της μελέτης καλύφθηκε αποκλειστικά από τον «κουμπαρά» του θεάτρου. Σε συνέχεια αυτών των συνεργειών οι ανασκαφικές εργασίες που διενεργούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας είναι πλεον σε πλήρη εξέλιξη.