Γρήγορη μετάβαση

Μία κίνηση πολιτών ξαναζωντανεύει την ελπίδα για τη διάσωση του αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας

Σχετικά Θέατρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Η Μέδουσα, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ήταν τόσο άσχημη που είχε τη δύναμη να πετρώνει όποιον την κοιτούσε στο πρόσωπο. Σήμερα όμως μια σύγχρονη «ΜΕΔΟΥΣΑ» προσπαθεί να δώσει ξανά πνοή σε ένα λίθινο αρχαίο μνημείο, ζωντανεύοντας την ελπίδα για τη διάσωσή του.

Το τηλεφώνημα που δέχθηκε πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» κος Σταύρος Μπένος από τον κο Ζαμπέτα Ανδρέα, πρόεδρο του Συλλόγου «ΜΕΔΟΥΣΑ» (Σύλλογος Ενεργών Πολιτών του Δήμου Ερέτριας), αποτέλεσε το εφαλτήριο για την επανέναρξη της προσπάθειας προστασίας και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», στην οποία μετείχαν ο κος Ανδρέας Ζαμπέτας και η κα Μαρία Καρυστινού, από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών η «ΜΕΔΟΥΣΑ», ο κος Sylvian Fachard, επιστημονικός γραμματέας της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, η κα Ροζίνα Κολώνια, τέως Έφορος Αρχαιοτήτων (ΙΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων- Εύβοια), ο αρχιτέκτων-αναστηλωτής Κωνσταντίνος Μπολέτης και ο κος Σταύρος Μπένος, παρουσιάστηκε η σημερινή κατάσταση διατήρησης του μνημείου και οι επεμβάσεις που έχουν γίνει σε αυτό παλαιότερα. Πρωτίστως απαιτείται ο αρχιτεκτονικός καθαρισμός του μνημείου, αλλά και η λήψη άμεσων μέτρων στερέωσης και προστασίας του, ώστε να αρθούν οι παράγοντες που προκαλούν φθορά σε αυτό.

Στόχος της συνάντησης, για την οποία είχε ενημερωθεί και η Προϊστάμενη της ΙΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κα Βασιλική Γιαννούλη, ήταν η προετοιμασία της συνέργειας όλων των αρμόδιων φορέων (Υπουργείο Πολιτισμού / ΙΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση) και των πολιτών της περιοχής, με κοινό μας στόχο την ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μιας επίσκεψης στο μνημείο του Προέδρου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» την Τετάρτη 08 Ιουνίου 2011 και η διοργάνωση μιας ειδικής εκδήλωσης με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το «ΔΙΑΖΩΜΑ» κατόπιν αιτήματος της κας Παππά Μαρίας, κατοίκου της περιοχής, άνοιξε τον κουμπαρά για το αρχαίο θέατρο της Ερέτριας.

  • Από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ. Sylvian Fachard, επιστημονικός γραμματέας της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, Μαρία Καρυστινού, από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών η «ΜΕΔΟΥΣΑ», Ροζίνα Κολώνια, τέως Έφορος Αρχαιοτήτων (ΙΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων - Εύβοια), Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», Κωνσταντίνος Μπολέτης, αρχιτέκτων-αναστηλωτής και Ανδρέας Ζαμπέτας, πρόεδρος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών η «ΜΕΔΟΥΣΑ»