Γρήγορη μετάβαση

«Μένουμε σπίτι». Βλέπουμε ιστορικές θεατρικές παραστάσεις

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στις 27η Μαρτίου 2020, δήλωσε πως  «Το θέατρο βρίσκει τρόπους μοναδικούς να θεραπεύσει το σκληρό παρόν, να  ανοίξει χαραμάδες για να περάσει το φως και η ελπίδα». Και πράγματι, μια υπερπληθώρα πολιτιστικών προτάσεων είναι διαθέσιμη διαδικτυακά τις τελευταίες μέρες από φορείς πολιτισμού για να μας ψυχαγωγήσουν.

Μπορείτε στη συνέχεια να επιλέξετε  μερικές από τις ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις που προσφέρονται online, ώστε να γίνει πιο ποιοτικός ο χρόνος που περνάμε στο σπίτι.

Πέρσες – Εθνικό Θέατρο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζήόπως είχε ανέβει στην Επίδαυρο. Το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου, θεωρείται η παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία. Επίσης είναι η πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα (και μάλιστα μόνο κατά επτά χρόνια προγενέστερα από την παρουσίασή της στο κοινό): πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα.

Μήδεια –  Εθνικό Θέατρο

Εθνικό Θέατρο, η Νικαίτη Κουντούρη παρουσίασε την παράσταση με τους: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μάγια Λυμπεροπούλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Άννα Μακράκη, Άρης Λεμπεσόπουλος, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Χατζόπουλος κ.ά.

Το γάλα – Eθνικό Θέατρο

Το “Γάλα” του Βασίλη Κατσικονούρη, ένα κείμενο σταθμός για το σύγχρονο ελληνικό θέατρο, όπως είχε ανέβει στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη και με τον Κωνσταντίνο Παπαχρόνη.

Θείος Βάνιας – Κέντρο ελέγχου τηλεοράσεων

Ο Θείος Βάνιας σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη, όπως παρουσιάστηκε στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

Βάκχες του Ευριπίδη – Θέατρο Πορεία

Το θέατρο Πορεία, θέλοντας να βοηθήσει με τον τρόπο του στην αντιμετώπιση της δοκιμασίας που περνάει η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να παρακολουθήσει εμβληματικές θεατρικές παραστάσεις. Η δράση ξεκίνησε με την παράσταση «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, την Τρίτη 24/3 και είχε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Ως τις 4 Απριλίου θα είναι online παραστάσεις όπως η Μιράντα βασισμένο στην Τρικυμία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, οι Βάκχες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Renate Jett, 2008, Δάφνης και Χλόη, Ταξίδι Αναψυχής βασισμένη στο αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα του Λόγγου και στη μετάφραση του Ρόδη Ρούφου.
Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά, εδώ.

Tα Λιμάνια της Πορφύρας – ΙΜΕ

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού προσκαλεί επίσης, σε ένα μαγευτικό διαδικτυακό ταξίδι μάθησης και ψυχαγωγίας, στηρίζοντας την εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι», με τη δωρεάν online παρακολούθηση των παραγωγών του. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου, οδοιπορικά σε περισσότερες από είκοσι πόλεις της Μικράς Ασίας, καταγραφή των θαλάσσιων ταξιδιών του ελληνικού λαού στην Κύπρο και τον Λίβανο κ.α.
Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά, εδώ.

Για τους μικρούς Διαζωματικούς φίλους

Για τους μικρούς μας φίλους προτείνουμε να επισκεφτείτε με τους γονείς σας την ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού «Το Αρχαίο Θέατρο στον κύκλο του χρόνου», που σχεδιάστηκε από τη Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο της Πράξης «Σχεδιασμός και παραγωγή παιδαγωγικών εργαλείων για την ανάδειξη της σημασίας του θεάτρου στην αρχαιότητα και σήμερα». Στο site αυτό μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρον ψηφιακό υλικό για την ιστορία του αρχαίου θεάτρου, καθώς και εκπαιδευτικά παιχνίδια.
Δείτε περισσότερα, εδώ.

diazoma-menoume-spiti_n