Γρήγορη μετάβαση

Μενδώνη: Πιο κοντά στην Unesco η Νικόπολη

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: www.epiruspost.gr

Την Πρέβεζα επισκέφθηκε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία βρέθηκε σε μνημεία της περιοχής ενώ είχε σειρά συναντήσεων και συσκέψεων.

Η Υπουργός επισκέφθηκε την Αρχαία Νικόπολη, τα Ιαματικά Λουτρά , το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου και το Κάστρο του Παντοκράτορα όπου έκανε δηλώσεις πλαισιωμένη από τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, τον βουλευτή Στέργιο Γιαννάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτο Ιωάννου, τον δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο, τον αντιδήμαρχο Γιάννη Δαρδαμάνη, τον εντεταλμένο σύμβουλο Λεωνίδα Αργυρό, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Ανθή Αγγέλη και άλλα στελέχη του υπουργείου πολιτισμού και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η Υπουργός Πολιτισμού αναφορικά με την επίσκεψή της στην Αρχαία Νικόπολη ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις ύψους 1,5 εκ. ευρώ προχωρούν ικανοποιητικά και εντός του 2022 θα ολοκληρωθεί το έργο της Β΄ φάσης στο Μεγάλο Θέατρο με προοπτική να δρομολογηθεί και η Γ΄ φάση μαζί με εργασίες στο Αρχαίο Στάδιο και το κτίριο των επισκεπτών.

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις που έχει καταθέσει το Υπουργείο Πολιτισμού στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφορούν την συντήρηση ψηφιδωτών της Βασιλικής Α’ Δουμετίου, την αποκατάσταση Πύλης Βασιλικής Β΄Αλκίσωνος και τις εργασίες αποκατάστασης του Παλατίου (του Οίκου του Γεωργίου Εκδίκου).

Η Υπουργός Πολιτισμού έφερε στο “προσκήνιο” το θέμα της ένταξης της Αρχαίας Νικόπολης στα προστατευόμενα από την UNESCO μνημεία, χαρακτηρίζοντας ως “μεγάλο εμπόδιο” -το οποίο πλέον ξεπερνιέται- τη διέλευση της εθνικής οδού μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο.

Το έργο παράκαμψης της Νικόπολη με τη νέα είσοδο της Πρέβεζας δημιουργεί καινούρια δεδομένα και η κ. Μενδώνη προανήγγειλε την συγκρότηση μιας ευέλικτης επιτροπής η οποία θα διαχειριστεί το θέμα και παράλληλα με την κατασκευή του έργου εισόδου θα “ωριμάσει”  τον φάκελο της υποψηφιότητας.

Η Υπουργός Πολιτισμού εκτίμησε επίσης ότι το έργο της ανακατασκευής των Ιαματικών Λουτρών και η ανάδειξη του χαμάμ του Αλή Πασά θα διευρύνει τις δυνατότητες του Δήμου ενώ σε ότι αφορά το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου “καθόρισε” ως σημεία αναφοράς για την αξιοποίησή του την δημιουργία χώρων πολιτισμού και την φιλοξενία του Διοικητηρίου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.

Επίσης σχετικά με το Κάστρο του Παντοκράτορα , το οποίο ανήκει στην δικαιοδοσία του Δήμου, ανέφερε ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να ορίσει τις προδιαγραφές για την εκπόνηση των μελετών που υπέβαλλε το Δήμος στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για την αστική ανάπλαση πλησίον του Κάστρου και την προστασία και αντιστήριξη των τειχών τους.

Τις ευχαριστίες τους για την αγαστή συνεργασία με την Υπουργό (από το διάστημα που ήταν ακόμη Γενική Γραμματέας) εξέφρασαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο οποίος μάλιστα προανήγγειλε ότι μέχρι 5 Νοεμβρίου θα υποβληθεί προς έγκριση στο ΚΑΣ ο φάκελος για το έργο ανάπλασης του Κάστρου του Αγ. Ανδρέα, προσαρμοσμένος στο πλαίσιο που είχε τεθεί από τους αρχαιολόγους σε προηγούμενη συζήτηση του θέματος.

Την κ. Μενδώνη καλωσόρισε και ο βουλευτής Πρέβεζας Στέργιος Γιαννάκης ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Υπουργός θα θέσει το δικό της “λιθαράκι” στην ανάδειξη και την αξιοποίηση των πολλών και αξιόλογων μνημείων που διαθέτει ο τόπος μας.

Επόμενος σταθμός ήταν το Κάστρο του Αγίου Aνδρέα,  ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Νίκο Γεωργάκο.

Ο κ. Γεωργάκος καλωσόρισε την κ. Μενδώνη, ενώ στα ζητήματα που της έθεσε περιλαμβάνονται η ένταξης της Νικόπολης στην UNESCO, η αντιστήριξη του Κάστρου του Παντοκράτορα, η αντικεραυνική προστασία στο μνημείο του Ζαλόγγου και η παραχώρηση των Κάστρων .

Η Υπουργός εκτίμησε ότι η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στην UNESCO βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ με τη δημοπράτηση του έργου παράκαμψης του αρχαιολογικού χώρου , υπογραμμίζοντας ότι η επιτροπή που θα αναλάβει να εκπονήσει τον φάκελο θα έχει ως “οδηγό” τον αντίστοιχο φάκελο που αφορά την ένταξη του Ζαγορίου στην UNESCO.

Σύμφωνα με την κ.Μενδώνη πρέπει όλοι να ταχθούμε στην ποιότητα, ενώ στόχος του Υπουργείου είναι μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στα υπόλοιπα 3 χρόνια η Αρχαία Νικόπολη να «ανοίξει» , να αποτελέσει ένα ενιαίο μνημείο με μεγάλες αξιώσεις και υψηλή επισκεψιμότητα. Η επίσκεψη της υπουργού στην πόλη της Πρέβεζας αναμένεται να ολοκληρωθεί με διαδοχικές επισκέψεις που θα έχει με τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο και με τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Ε.Π Πρέβεζας κ.Νίκο Σολδάτο.

ΠΗΓΗ: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας