Γρήγορη μετάβαση

MEGARON PLUS – «Πολιτιστικές Διαδρομές» Συζήτηση

Σχετικά Θέατρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

12 Ιανουαρίου 2015

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, ώρα 19:00

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Σε συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ»

Τη συζήτηση συντονίζει ο Πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» Σταύρος Μπένος

DTM_1188_01Logo_Diazoma-220

«Πολιτιστικές διαδρομές» είναι η ο τίτλος της συζήτησης που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου (ώρα έναρξης: 19:00), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του MegaronPlus. Στη συζήτηση μετέχουν οι: Ιωάννης Ζηρίνης, ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος/μηχανικός, εμπειρογνώμων σε θέματα ανάπτυξης και ευρωπαϊκών πόρων, Μπέττυ Χατζηνικολάου, νομικός και εμπειρογνώμων σε θέματα τουρισμού, και ο Στράτος Ιωάννου, πολιτικός-μηχανικός, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πρεβέζης Περιφέρειας Ηπείρου και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου «Πολιτιστική διαδρομή αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου». Τη συζήτηση συντονίζει ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Σταύρος Μπένος. Η είσοδος είναι ελεύθερη (με δελτία προτεραιότητας). Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική και ελληνική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση.

Η πολιτιστική διαδρομή…

…είναι ένα επώνυμο τουριστικό προϊόν, το οποίο διαμορφώνεται με βάση ένα συγκεκριμένο συνεκτικό στοιχείο και έχει ως στόχο να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για τη βιώσιμη ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής (κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά). Αποτελεί μια ολιστική αντιμετώπιση του πολιτισμού, που εμπεριέχει παρεμβάσεις για τα ίδια τα αρχαιολογικά μνημεία, αναβάθμιση αλλά και δημιουργία μόνιμων έργων υποδομής και πρόσβασης. Παράλληλα, ενσωματώνει την παράδοση, τα τοπικά προϊόντα και ενεργοποιεί τους  πολίτες. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση από όλους τους αρμόδιους φορείς και το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ενός πρώτου πιλοτικού προγράμματος Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου.

Ο ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος  Ιωάννης Ζηρίνης, ο πρώτος από τους ομιλητές, είναι εμπειρογνώμων σε θέματα ανάπτυξης και ευρωπαϊκών πόρων και η ομιλία του έχει τίτλο «Πολιτιστικές διαδρομές: η δύναμη των συνεργειών όταν γίνεται πράξη». Μια πολιτιστική διαδρομή εξελίσσεται σε τουριστικό προϊόν με κατάλληλο σχεδιασμό που αναδεικνύει όλους τους πόρους μιας περιοχής: πολιτισμού, φυσικής ομορφιάς και ανθρώπων. Ο σχεδιασμός της(πολιτιστικής) διαδρομής αξιοποιεί όλες τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, φέρνει σε επαφή την κοινωνία των πολιτών με την επιχειρηματικότητα, προτάσσει τις συνεργασίες και τις συνθέσεις. Οι διαδρομές, όταν γίνουν πράξη,  θα στηρίξουν και θα αναπτύξουν τις τοπικές οικονομίες. Ο Ιωάννης Ζηρίνης θα αναλύσει επίσης τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει λύση για πολλές περιοχές της χώρας.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα πάρει η δεύτερη ομιλήτρια, η Μπέττυ Χατζηνικολάου, νομικός και εμπειρογνώμων σε θέματα Τουρισμού. Η εισήγησή της έχει θέμα: «Η πολιτιστική διαδρομή αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου: ένα ολοκληρωμένο εγχείρημα σύνδεσης του πολιτισμού με τον τουρισμό». Στην περίληψη της εισήγησής της, η Μπέττυ Χατζηνικολάου θα εστιάσει το ενδιαφέρον της στην παρουσίαση ενός πρωτότυπου για τη χώρα μας εγχειρήματος: τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και επώνυμου τουριστικού προϊόντος με συνεκτικό στοιχείο τααρχαία θέατρα της Ηπείρου (Νικόπολης, Κασσώπης, Αμβρακίας, Δωδώνης και Γιτάνων), με στόχο την προσέλκυση του πολιτιστικού τουρισμού και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, με άμεσο όφελος για την τοπική οικονομία. Το εγχείρημα έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες συνέργειες σε επίπεδο  δημόσιων φορέων, ενώ προβλέπει την ταυτόχρονη προώθηση όλων των τουριστικών πόρων της περιοχής με συμβατικά και ψηφιακά μέσα, καθώς και των τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων που επιλέγονται με συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια, προκειμένου να  «συνδεθούν» με τη Διαδρομή.

Ο κύκλος των ομιλιών θα κλείσει με εκείνη του πολιτικού μηχανικού Στράτου Ιωάννου, Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Πρεβέζης Περιφέρειας Ηπείρου και Προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου «Πολιτιστική Διαδρομή Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου». Ο Στράτος Ιωάννου θα παρουσιάσει την ομιλία «Τι σημαίνει για την Ήπειρο η πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της». Το εν λόγω έργο προεντάχθηκε για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη νέα προγραμματική περίοδο με πολλούς επαίνους και προϋπολογισμό 37 εκ. ευρώ. Χαρακτηρίστηκε πρότυπο ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πρότασης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα και έχει ως πυλώνα αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης τον πολιτισμό και συγκεκριμένα τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Αποτελεί μια ολιστική αντιμετώπιση του πολιτισμού, μια εμπνευσμένη μετουσίωσή του σε τουριστικό προϊόν, που εμπεριέχει παρεμβάσεις για τα ίδια τα αρχαιολογικά μνημεία, αναβάθμιση αλλά και δημιουργία μόνιμων έργων υποδομής και πρόσβασης για την Ήπειρο. Παράλληλα, ενσωματώνει την παράδοση, τα τοπικά προϊόντα μέσα από τοπικά σύμφωνα ποιότητας, ενεργοποιεί τους  πολίτες. Γεννήθηκε μέσα από μια δημιουργική συνέργεια, ανάμεσα στο σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», τα Υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού και την Περιφέρεια Ηπείρου. Οι «Πολιτιστικές διαδρομές στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου» αποτελούν μια ολοκληρωμένη ελπιδοφόρο αναπτυξιακή πρόταση για το μέλλον της περιοχής.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. Η σύνδεση θα είναι εφικτή την ίδια μέρα της εκδήλωσης μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).
Για περισσότερες πληροφορίες:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr

Επίσης:

https://www.facebook.com/megaron.gr

http://www.pinterest.com/megaronathens

https://twitter.com/megaronathens