Γρήγορη μετάβαση

Λίνα Μενδώνη: «O πολιτισμός είναι αναπτυξιακό εργαλείο που εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και ποιότητα ζωής»

Σχετικά Θέατρα

Περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2019, στη διάρκεια της οποίας  παραχώρησε  συνέντευξη τύπου με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

Η Υπουργός γνωστοποίησε τις θετικές εξελίξεις που αφορούν στο αρχαίο θέατρο Στράτου, καθώς στις 6 Νοεμβρίου αναμένεται η εξέταση και κατά νόμο γνωμοδότηση της μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξής του από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Την μελέτη  έχει εκπονήσει η ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στο ΥΠΠΟΑ, την Περιφέρεια και τον Δήμο. Η κυρία Μενδώνη, σημείωσε επίσης, ότι επιδιώκεται  η ένταξη του έργου ακόμη και στο τρέχον ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας,  ενώ αν αυτό δεν επιτευχθεί το θεάτρο Στράτου θα αποτελεί το πρώτο ώριμο έργο που θα ενταχθεί στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο.

Η Υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα Προγράμματα  Πολιτιστικών Διαδρομών που υλοποιούνται στη χώρα, όπως είναι το πρόγραμμα  «Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας» που προτείνουν το ΔΙΑΖΩΜΑ και ο «Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου». Το παραπάνω πρόγραμμα έχει στόχο τη «συνένωση» των διάσπαρτων αρχαιολογικών χώρων και διαδρομών της Αιτωλοακαρνανίας, με την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, σε μια ενιαία διαδρομή που θα αναδεικνύει το πολιτιστικό και οικολογικό απόθεμα της Αιτωλοακαρνανίας, ώστε η περιοχή να αποκτήσει ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν. Η παραπάνω πρόταση περιλαμβάνει τα αρχαία θέατρα Μακύνειας, Καλυδώνας, Νέας Πλευρώνας, Οινιαδών και Στράτου, στα οποία οι αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων έχουν κάνει μέχρι σήμερα σπουδαίο και συστηματικό έργο.

Σε συνέχεια των παραπάνω, η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», που υλοποιείται με τη βεντάλια συνεργειών  του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ». Η Υπουργός, είπε χαρακτηριστικά, πως το εν λόγω πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει σαν μοντέλο για την υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων σε όλη τη χώρα και εξήγησε πως για την αποτελεσματική λειτουργία του πολιτιστικού αυτού μοντέλου ανάπτυξης, την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση των μνημείων  θα έχει το Υπουργείο Πολιτισμού με τις  κατά τόπους αρχαιολογικές υπηρεσίες, ενώ  τη διαχείριση της Πολιτιστικής Διαδρομής, ως προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού, θα έχουν οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία των πολιτών, οι οποίοι και θα αξιοποιήσουν το έργο το οποίο θα έχει παραχθεί εντός των αρχαιολογικών χώρων από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε την ανάγκη συνεργιών μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης, αλλά και την ευκαιρία που προσφέρει ο σχεδιασμός της νέας προγραμματικής περιόδου για την αποτελεσματική ανταπόκριση στις προκλήσεις της εποχής.

Μπορείτε στη συνέχεια να διαβάσετε σχετικά δημοσιεύματα:

Ο καιρός του πράττειν, για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος – Μήνυμα συνεργασίας από Μενδώνη και Φαρμάκη – sinidisi.gr

Φαρμάκη και τοπικούς φορείς «έδειξε» η Μενδώνη για τη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στην Αιτωλοακαρνανία» – agrinioculture.gr

Η “Διαδρομή Φύσης & Πολιτισμού στην Αιτωλοακαρνανία” – agrinioculture.gr

Λίνα Μενδώνη: Προέχει να αναδείξουμε αυτά που ήδη έχουμε – agrinioculture.gr

Περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία πραγματοποίησε η Μενδώνη – voria

Όταν η Υπουργός πετάει το γάντο -sinidisi.gr