Γρήγορη μετάβαση

Λύκειο Μαγούλας: Ο πρώτος μας χρόνος στο Διάζωμα – Ένας απολογισμός

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΓΟΥΛΑΣ

Επίσημα ενταχθήκαμε στην οικογένεια του Διαζώματος τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η ιδέα όμως στριφογύριζε στο μυαλό μας καιρό πριν.

Ξεκινήσαμε «υιοθετώντας» το Τελεστήριο της Ελευσίνας και  προσπαθήσαμε να το γνωρίσουμε εμείς πριν το συστήσουμε σε άλλους. Είκοσι πέντε μαθητές  και τρεις φιλόλογοι αποτέλεσαν  την  ομάδα του προγράμματός μας, τους «Μυστήριους Τύπους»

Βασική μας δράση το «Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα». Αρχίσαμε λοιπόν να περιηγούμαστε στον χώρο και στον χρόνο, στην ιστορία και τη μυθολογία του χώρου και  να «κρυφοκοιτάζουμε» μέσα από τις χαραμάδες του χρόνου τα περίφημα Ελευσίνια Μυστήρια. Καθοριστική  βοήθεια μας πρόσφερε η ξενάγηση  της υπεύθυνης αρχαιολόγου του χώρου κας Καλλιόπης Παπαγγελή.

Και περάσαμε στην κυρίως δράση: συστήσαμε δύο ομάδες ξεναγών, με βασικά και αναπληρωματικά μέλη, μία για μία πληρέστερη ξενάγηση σε μαθητές Λυκείου και ενήλικες και μία για μία πιο σύντομη σε μαθητές Γυμνασίου. Επιπλέον, τα κείμενα των ξεναγήσεων μεταφράστηκαν στα Αγγλικά για τους ξένους μαθητές –  επισκέπτες.

Το σκεπτικό μας ήταν να μην περιοριστούμε μόνο σε μαθητικές ξεναγήσεις. Προσκαλέσαμε σε ξενάγηση και το Σύλλογο γονέων του σχολείου, ενώ σκεπτόμασταν να επεκταθούμε και στην προηγούμενη γενιά με ξεναγήσεις σε ΚΑΠΗ της ευρύτερης περιοχής. Τελικά, προλάβαμε να πραγματοποιήσουμε δύο από τις προγραμματισμένες ξεναγήσεις μας, στο Γυμνάσιο Μαγούλας και στο 2ο Λύκειο Καλλιθέας, πριν η αναστολή λειτουργίας των σχολείων λόγω της επιδημίας αναστείλει και τις δικές μας δράσεις

Οι ζωγράφοι μας πάντως πρόλαβαν να ζωντανέψουν την «Φεύγουσα Κόρη», που μας υποδέχεται πλέον καθημερινά στην είσοδο του σχολείου, ανάμεσα στο ρόδακα και τα στάχυα, ιερά σύμβολά των Ελευσίνιων Μυστηρίων.

Στα σκαριά, έμεινε και το ντοκιμαντέρ που σχεδιάζαμε να γυρίσουμε για όσους δεν μπορούν να επισκεφτούν το χώρο με φυσική παρουσία, υποτιτλισμένο στα αγγλικά και με ενσωματωμένο βίντεο στη νοηματική γλώσσα.

Παράλληλα, φροντίσαμε να ενημερώσουμε για τη δράση μας τα σχολεία της Δυτικής Αττικής, στέλνοντας τους mail μέσω της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης, αλλά και μέσω της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας  mathitotypos.wordpress.com, που παρακολουθεί από κοντά τη δράση των “Μυστήριων Τύπων» και επίσης κυκλοφορεί σε όλα τα σχολεία της περιοχής.

Ελπίζουμε η επόμενη σχολική χρονιά να μας ετοιμάζει μόνο ευχάριστες εκπλήξεις, για να συνεχίσουμε τις ξεναγήσεις που πολύ απρόθυμα εγκαταλείψαμε, να ολοκληρώσουμε όσα αφήσαμε στη μέση και να ξεκινήσουμε όσα έμειναν ως σχέδια στο μυαλό μας

Οι υπεύθυνοι καθηγητές

Διαγγελάκη Γιάννα                       Λουπάκη Έφη                            Τσάμης Γιάννης

Δείτε φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις

Δείτε ακόμη στους παρακάτω συνδέσμους:

Tην αφίσα των μαθητών και

Τα ονόματα των μαθητών που συμμετείχαν στις δράσεις

Μπορείτε να επισκεφτείτε την πλατφόρμα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα Generation D και να δείτε περισσότερα από τις δράσεις των σχολείων!