Γρήγορη μετάβαση

Στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 τα Αρχαία Θεάτρα της Σπάρτης και της Μεγαλόπολης

Σχετικά Θέατρα

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη συνάντηση εργασίας μεταξύ του  Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κυρίου Παναγιώτη Νίκα, της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού, κύριου Γιώργου Διδασκάλου. Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση για την πορεία των έργων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020 και κυρίως οι προοπτικές νέων εντάξεων, με νέες χρηματοδοτήσεις αρχαιολογικών έργων και έργων υποδομών πολιτισμού στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, κύριος  Αντώνης Ψαράκης, οι πέντε χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες της Πελοποννήσου, οι Προϊστάμενοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς επίσης στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Καρπός της παραγωγικής αυτής συνάντησης υπήρξε η απόφαση για την πρόταση ένταξης στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014 – 2020, έργων υποδομών πολιτισμού που εκτείνονται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται στο ποσό των 11.370.000 ευρώ. Πρόκειται για έργα που είτε είναι ώριμα μελετητικά ή που θα  πρέπει να ωριμάσουν εντός εξαμήνου, ώστε να εξασφαλιστεί η υλοποίησή τους στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περίοδου. H πορεία των προτάσεων για τα έργα – κυρίως σε αυτά που απαιτείται μελετητική ωριμότητα – αποφασίστηκε πως θα εκτιμηθεί σε έξι μήνες, σε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας, με τη συμμετοχή των ιδίων παραγόντων.

Ανάμεσα στα έργα πολιτισμού που επιλέγονται προς ένταξη χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ είναι και δυο αρχαία θέατρα στην ανάδειξη των οποίων η συμβολή των Διαζώματος υπήρξε καταλυτική: το Αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης και το Αρχαίο Θέατρο της Μεγαλόπολης .

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» εκφράζει την ικανοποίησή του για την παραπάνω εξέλιξη, καθώς με τη συνδρομή και καλή συνεργασία όλων των θεσμών, η αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της  Περιφέρειας εισέρχεται στον πυρήνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού ολόκληρης της Πελοποννήσου και διασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξή της.

  • Το αρχαίο θεάτρο της Σπάρτης
  • Τρισδιάστατη απεικόνιση που αποτυπώνει το αρχαίο θεάτρο Σπάρτης μετά την ολοκλήρωση εργασιών αποκατἀστασης
  • Θέατρο Μεγαλόπολης. Αεροφωτογραφία του κοίλου, 2008 (φωτ. Κ. Ξενικάκης)
  • Το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης (φωτογραφικό αρχείο Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ).

Mπορείτε στη συνέχεια να δείτε σχετικά δημοσιεύματα:

Πρόταση 11,3 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για ένταξη έργων πολιτισμού στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 – ppel.gov.gr

Πρόταση 11,3 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για ένταξη έργων πολιτισμού στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 – messinialive.gr

Στην Τρίπολη αύριο Παρασκευή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη – ppel.gov.gr