Γρήγορη μετάβαση

Υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με αντικείμενο: «Εκπόνηση μελετών και εκτέλεση εργασιών για την Αναστήλωση του Θεάτρου Ευωνύμου και την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Καταλοίπων σε Ενιαία Διαδρομή»

Σχετικά Θέατρα

Υπεγράφη στις 14 Μαρτίου 2014 η  προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, ύψους 200.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Αττικής για το έργο «Εκπόνηση μελετών και εκτέλεση εργασιών για την Αναστήλωση του Θεάτρου Ευωνύμου και την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Καταλοίπων σε Ενιαία Διαδρομή».

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη και διαμόρφωση του αρχαίου θεάτρου του Ευωνύμου σε αρχαιολογικό χώρο υψηλής αισθητικής που θα ενσωματωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον αστικό ιστό της πόλης.

Για να επιτευχθεί το παραπάνω αποτέλεσμα απαιτείται η εκπόνηση σειράς μελετών, καθώς και ανασκαφικών και στερεωτικών εργασιών, όπως περιγράφεται παρακάτω:

  • Αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης, ανάδειξης και ένταξης του αρχαίου θεάτρου Ευωνύμου στον περιβάλλοντα χώρο
  • Εκπόνηση μελέτης απορροής των ομβρίων υδάτων του μνημείου
  • Εκπόνηση μελέτης αποτύπωσης και παθολογίας του μνημείου
  • Εκπόνηση στατικής μελέτης στεγάστρου του σκηνικού οικοδομήματος
  • Εκτέλεση ανασκαφικών και στερεωτικών εργασιών στο αρχαίο θέατρο, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εκπόνηση των παραπάνω μελετών
  • Μελέτη φωτογράφισης και αποτύπωσης του αρχαίου θεάτρου με τη μέθοδο της φωτογραμμετρίας και την παραγωγή ορθοφωτογραφίας
  • Εκτέλεση των προβλεπόμενων εργασιών διαμόρφωσης.

Τη χρηματοδότηση για το παραπάνω πρόγραμμα διαθέτει η Περιφέρεια Αττικής. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 2.5 έτη. Φορέας υλοποίησης του Προγράμματος θα είναι η ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Το «Διάζωμα» ευχαριστεί θερμά για τη σημαντική συμβολή τους την Περιφέρεια Αττικής, τον Περιφερειάρχη, κο Ιωάννη Σγουρό, την Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Αθηνών, κα Μαρία Καρακλιούμη, την Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, κα Λιλίκα Βασιλείου, τον Ειδικό Σύμβουλο στο Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη, κο Γιώργο Φραγκίσκο, την ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την Προϊσταμένη της Εφορείας, κα Χρυσουλάκη Στέλλα, την αρχαιολόγο της Εφορείας, κα Ψαρρή Λιάνα, την αρχαιολόγο Καζά Κωνσταντίνα, αλλά και όλους όσους συμβάλλουν ενεργά στην ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου του Ευωνύμου.

Λίγα Λόγια για το αρχαίο θέατρο του Ευωνύμου:

Το αρχαίο θέατρο ανήκε στον αρχαίο δήμο Ευωνύμου, αποτελούσε μάλιστα το κέντρο του δήμου, το οποίο ταυτίζεται με την περιοχή Τράχωνες. Το θέατρο χρονολογείται στα μέσα του 4ου αι. π.Χ.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το ορθογώνιο σχήμα της ορχήστρα, το οποίο είναι σπάνιο για τα αρχαία ελληνικά θέατρα. Η ορχήστρα είχε διαστάσεις 7.50 x 15.30μ. και σε αυτή οδηγούσαν δύο πάροδοι, οι οποίες διατηρούνται σήμερα. Η δυτική πάροδος συνεχίζεται δυστυχώς κάτω από το σύγχρονο δρόμο. Κοντά στην ανατολική πάροδο διατηρείται αρχαίο πηγάδι. Έχουν αποκαλυφθεί επίσης δύο μεγάλοι αποστραγγιστικοί αγωγοί, οι οποίοι συνέλεγαν τα βρόχινα ύδατα από την ορχήστρα και τα οδηγούσαν προς το γειτονικό ρεύμα των Τραχώνων.

Εκτός από την ορχήστρα, έχουν αποκαλυφθεί το κτίσμα της σκηνής και το προσκήνιο. Η σκηνή μάλιστα διατηρείται σε πολύ μεγάλο ύψος. Επίσης πρόκειται και για την αρχαιότερη και καλύτερα διατηρημένη σκηνή.

Τέλος έχει αποκαλυφθεί και το μεγαλύτερο τμήμα του κοίλου, το οποίο ήταν στραμμένο προς νότο. Στην πρώτη σειρά εδωλίων διατηρούνται ακόμη έξι μαρμάρινες προεδρείες.

  • Το αρχαίο θέατρο του Ευωνύμου (Τραχώνων Αττικής).