Γρήγορη μετάβαση

Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας – Υπογραφή σύμβασης από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την οδική σύνδεση του παραλιακού μετώπου Ροδόπης- Έβρου

Σχετικά Θέατρα

 

Υπεγράφη  από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο η σύμβαση για την κατασκευή του δρόμου που θα συνδέει τη Μαρώνεια Ροδόπης με την παραλία Πετρωτών και τα όρια του νομού Έβρου. Ο δρόμος, συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων, θα ξεκινάει νότια της Μαρώνειας, θα διέρχεται το αρχαίο θέατρο και θα το συνδέει με τον αρχαιολογικό χώρο Μεσημβρίας-Ζώνης. Επίσης, από το  χώρο στάθμευσης νότια της Μαρώνειας μέχρι το αρχαίο θέατρο θα κατασκευαστεί λιθόστρωτος πεζόδρομος που θα συμβάλει αποτελεσματικά στη βελτίωση της προσβασιμότητας του Αρχαίου Θεάτρου της Μαρώνειας.

Το παραπάνω έργο υπάγεται στην εγκεκριμένη από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Πολιτιστική διαδρομή της Εγνατίας Οδού», κύριος πόλος της οποίας είναι και το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας. Η διαδρομή υλοποιείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 2014-2020. Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» υπέγραψε το 2018 Μνημόνιο Συνεργασίας με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Δείτε στη συνέχεια σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Γνώμη:

«Έπεσαν» οι υπογραφές για τη σύνδεση του παραλιακού μετώπου Ροδόπης- Έβρου

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ υπέγραψε τη σύμβαση του έργου με την ανάδοχο εταιρεία – Τι περιλαμβάνει το έργο που θα πρέπει να είναι έτοιμο σε 30 μήνες

Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο και τον πρόεδρο της εταιρείας ΕΡΓΟΜΠΕΤΟΝ ΑΒΕΤΕΘ κ. Σπύρο Γαλόπουλο η σύμβαση για την κατασκευή του δρόμου που θα συνδέει τη Μαρώνεια Ροδόπης με την παραλία Πετρωτών και τα όρια του νομού Έβρου.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Έβρου, έργο για το οποίο ο κ. Μέτιος είχε εξασφαλίσει πόρους 13,6 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Η σύμβαση που υπογράφηκε είναι ύψους 6,8 εκατομμυρίων ευρώ και προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου σε διάστημα 30 μηνών από την έναρξη κατασκευής, η οποία αναμένεται άμεσα.

Τα χαρακτηριστικά του πολυαναμενόμενου οδικού άξονα

Ο δρόμος, συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων, θα ξεκινάει νότια της Μαρώνειας, θα διέρχεται από το αρχαίο θέατρο, θα διασχίζει την περιοχή της Μαρμαρίτσας και τα τείχη της αρχαίας Ισμάρας, θα συνεχίζει πάνω από την παραλία Πετρωτών και τον αρχαιολογικό χώρο Μεσημβρίας-Ζώνης και θα καταλήγει στον υπάρχοντα δρόμο προς Δίκελλα και Μάκρη. Στα τμήματα όπου δεν υπάρχουν αρχαιολογικοί περιορισμοί ο δρόμος θα έχει πλάτος 6,5 μέτρα, ενώ σε σημεία όπου υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα το πλάτος θα προσαρμόζεται ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο.

Κατά μήκος του δρόμου θα κατασκευαστούν τέσσερις χώροι στάθμευσης (νότια της Μαρώνειας, στα Μακρά Τείχη, στη Σύναξη και στη διασταύρωση προς Άγιο Ευγένιο) καθώς και δύο φωταγωγημένοι ισόπεδοι κόμβοι (στις διασταυρώσεις με τους δρόμους Μαρώνεια – Άγιο Χαράλαμπο και Πετρωτά – παραλία Πετρωτών).

Από το χώρο στάθμευσης νότια της Μαρώνειας μέχρι το αρχαίο θέατρο θα κατασκευαστεί λιθόστρωτος πεζόδρομος μήκους 1,4 χιλιομέτρου και πλάτους 2 μέτρων. Για την απορροή των υδάτων ο δρόμος θα διαθέτει συνολικά 78 τεχνικά, ενώ θα κατασκευαστεί και μία γέφυρα ανοίγματος 28,5 μέτρων.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης ο κ. Μέτιος δήλωσε:

«Ολοκληρώνουμε σήμερα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να ξεκινήσει η κατασκευή του δρόμου που θα ενώσει το παραλιακό μέτωπο της Ροδόπης και του Έβρου. Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιστορική της κληρονομιά».

  • Το αρχαίο θεάτρο της Μαρώνειας