Γρήγορη μετάβαση

Διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής με τίτλο «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο»

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του χειμερινού κύκλου του έτους 2019 διοργανώνουν την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19:00 μ.μ. στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα) τη δεύτερη διάλεξη με θέμα  «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο».

H «Τριλογία της Αθήνας» συνενώνει αφηγηματικά σε έναν προορισμό τρεις χώρους που ανήκουν στην Κλασσική Αθήνα: το άστυ, την Αθήνα, που είναι το κέντρο της πολιτικής, διοικητικής, εμπορικής και πολιτιστικής ζωής των Αθηναίων και δύο περιφερειακούς δήμους, τον Θορικό, το σημερινό Λαύριο, και την Ελευσίνα. Η οικονομία και η τεχνολογία, η δημοκρατία, η πολιτική και ο πολιτισμός, η θρησκεία και η μύηση είναι οι βασικές όψεις της «Τριλογίας της Αθήνας».

Με βάση αυτή την αφήγηση και μέσα από δύο σπουδαίους ομιλητές, σε αυτή την εκδήλωση θα επικεντρωθούμε σε έναν από τους τρεις πόλους, την Αθήνα.  Στη διάλεξη θα γίνει αναφορά στα μνημεία της αρχαίας πόλης, στις συνθήκες που τα δημιούργησαν, στον ρόλο που έπαιξαν στην εποχή τους, καθώς και στα μηνύματα που φέρουν σήμερα στον σύγχρονο άνθρωπο.  Επίσης, θα μας μιλήσουν για τη νεότερη Αθήνα, μία πόλη με πολλές στρώσεις ιστορίας και την ανάγκη νέου αυτοπροσδιορισμού της.

Στην δεύτερη εκδήλωση θα μιλήσουν οι: 

  • κ. Πάνος Βαλαβάνης, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «ΑΘΗΝΑΙ: Το πολιτιστικό αποτύπωμα των μνημείων της αρχαίας πόλης»
  • κ. Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος και μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ, «Η υπεραξία της Αθήνας. Μια μεσογειακή πρωτεύουσα».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει ένα θεατρικό δρώμενο – απόσπασμα του έργου «Μήδειες» από τους μαθητές του Θεατρικού Εργαστηρίου του 5ου Γυμνασίου Γαλατσίου. Τη διασκευή και σύνθεση του κειμένου, τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία έκαναν οι καθηγήτριες -φιλόλογοι κ.κ. Μαρία Χιώτη και Αλεξάνδρα Ξανθοπούλου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site του Megaron Plus ή  δείτε το παρακάτω βίντεο:

 

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για την έγκαιρη διασφάλιση δελτίου εισόδου μπορείτε να επικοινωνήσετε μέχρι την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, στο Σωματείο  «ΔΙΑΖΩΜΑ» – κα Κατερίνα Αβραμοπούλου / 210 82 54 256.