Γρήγορη μετάβαση

Η τοπική γαστρονομία εισάγεται σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Αρχαιολογικών Χώρων

Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Αρχαιολογικών Χώρων (ΟΔΑΠ), που περιλαμβάνει την ενίσχυση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον επισκέπτη και την αναβάθμισης της εμπειρίας της επίσκεψης στους αρχαιολογικούς χώρους, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το πρώτο πρόγραμμα αξιοποίησης αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων και μνημείων ή του περιβάλλοντος χώρου αυτών για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων που σχετίζονται με την προαγωγή και προώθηση της τοπικής γαστρονομίας.

Όπως προβλέπει το πρόγραμμα, οι αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι και τα μνημεία που εντάσσονται σε αυτό, μπορούν μέσω του ΟΔΑΠ να παραχωρούνται, με καταβολή τελών, για σχετικές εκδηλώσεις, με πρόταση του Δ.Σ. και με σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου.

Οι προτεινόμενοι χώροι είναι οι ακόλουθοι:

 1. Αρχαιολογικός Χώρος Νεμέας
 2. Αρχαιολογικός Χώρος Νικόπολης
 3. Προαύλιο Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών
 4. Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Ζώνης στην Αλεξανδρούπολη
 5. Νέο Μουσείο Αιγών
 6. Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης
 7. Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά
 8. Πλατεία Χρυσαφίτισσας Μονεμβασιάς
 9. Ανδρομονάστηρο Μεσσηνίας
 10. Νιόκαστρο Πύλου
 11. Οχυρό συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων Καρδαμύλης
 12. Φρούριο Ρίου
 13. Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου Ρόδου
 14. Αρχοντικό Τσιατσιαπά Καστοριάς
 15. Βόρειο τείχος Αμφίπολης
 16. Επταπύργιο Θεσσαλονίκης
 17. Δυτική Τάφρος των ενετικών οχυρώσεων εντός της πόλης των Χανίων
 18. Φρούριο Φραγκοκάστελλο Σφακίων
 19. Αρχαιολογικός Χώρος της Καζάρμας (ενετικό φρούριο μέσα στην πόλη της Σητείας)

Σύμφωνα με τους όρους παραχώρησης που προτείνονται από τον ΟΔΑΠ, οι εκδηλώσεις αποσκοπούν στην προαγωγή και προώθηση της τοπικής γαστρονομίας της περιοχής και πρέπει να συνάδουν με τη φυσιογνωμία του αρχαιολογικού χώρου, ιστορικού τόπου, μνημείου ή μουσείου. Ενδεικτικά, οι εκδηλώσεις μπορεί να αφορούν, διεξαγωγή γευσιγνωσίας συνδυαστικά με επίσκεψη στον χώρο, μαθήματα – masterclasses, παρουσίαση γαστρονομικών προϊόντων που σχετίζονται με την παραδοσιακή ελληνική παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, όπως π.χ. ελιά / λάδι και παράγωγά τους, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και παράγωγά τους, αλιευτική παραγωγή, κτηνοτροφική παραγωγή κ.λπ. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η πώληση προϊόντων εντός των παραχωρούμενων χώρων.

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» εκφράζει την ικανοποίησή του για το παραπάνω πρόγραμμα που τοποθετεί τα σπουδαία μνημεία της χώρας στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, συνδέοντάς τα θεσμικά με τον κόσμο της αγροδιατροφής.

eikona

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού που ακολουθεί:

Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και αναβάθμιση υπηρεσιών του ΟΔΑΠ στο https://digitalculture.gov.gr/