«Μινύες έως τα πέρατα του κόσμου» – Ο Ορχομενός «ξαναμίλησε» με το ιστορικό του παρελθόν!
Μια ωραία μέρα για τον Έβρο
Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Γνωριμία με την Κληρονομιά μας», που η INTERAMERICAN υλοποιεί εντός της εταιρικής κοινωνίας, ομάδα 50 εργαζομένων της εταιρείας επισκέφθηκε στις 12 Οκτωβρίου τους αρχαιολογικούς χώρους του Άργους και της Επιδαύρου. Οι εργαζόμενοι ξεναγήθηκαν στο αρχαίο Θέατρο Άργους, κορυφαίο μνημείο πολιτισμού για την πόλη και ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα του ελλαδικού κόσμου κατά την αρχαιότητα. Ακόμη, γνώρισαν τις Θέρμες, το Αδριάνειο Υδραγωγείο και την Αρχαία Αγορά του Άργους. Η ομάδα κατέληξε στην Επίδαυρο, όπου είχε την εμπειρία μιας ιδιαίτερης ξενάγησης στο αρχαιολογικό πάρκο του Ασκληπιείου από τον εκ των κορυφαίων αρχαιολόγων του τόπου μας, κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, ομότιμο καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής των ανασκαφών στο Ασκληπιείο από το 1974 έως σήμερα, καθώς και της ανάταξης και αποκατάστασης των μνημείων της Επιδαύρου μέχρι πρόσφατα. Ήταν η τρίτη επίσκεψη εργαζομένων που έχει οργανώσει η εταιρεία στο Ιερό.
Οι επισκέπτες ακολούθησαν τα βήματα της αυθεντικής εισόδου και διαδρομής στον αρχαιολογικό χώρο – που αποτελεί και στόχο αποκατάστασης αντί της σημερινής, η οποία κατευθύνει αρχικά προς τον χώρο του θεάτρου. Ξεναγήθηκαν από τα προπύλαια του Ιερού και διαδοχικά, στα μνημεία: στις Κρήνες, τη θέση του αγάλματος του Ασκληπιού, τον Ναό, τη στοά του Αβάτου και το Εγκοιμητήριο, τη Θόλο, το τελετουργικό Εστιατόριο, τον Ξενώνα, το Στάδιο και καταληκτικά στο Θέατρο, που αποτελούσε μέρος της θεραπευτικής αγωγής. Ο καθηγητής ανέπτυξε με μοναδικό τρόπο τα επί μέρους αφηγήματα που, «με έμφαση στην παράσταση» όπως τόνισε, συνέθεταν το συνολικό αφήγημα της ιερής διαδικασίας ίασης: τη χρήση του νερού ως μέσου τελετουργικού – ψυχικού καθαρμού καθώς και θεραπείας, της διατροφής, της εγκοίμησης και των ονείρων στη θεραπευτική αγωγή, της χρήσης φαρμάκων σε συνδυασμό με τα βότανα, της επεμβατικής ιατρικής, της ίασης και του θαύματος, της άθλησης ως στοιχείου αποκατάστασης και διατήρησης της υγείας και της ψυχαγωγίας, ως μέσου θεραπείας ψυχικών νόσων.
Επισημαίνεται ότι, σε συνάφεια με το επιχειρησιακό ενδιαφέρον της για την υγεία, η INTERAMERICAN έχει συνδεθεί με το έργο του Ασκληπιείου Επιδαύρου ως εταιρικό μέλος της Κίνησης Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ». Η εταιρεία έχει υποστηρίξει χορηγικά τη μελέτη του «ολοκληρωμένου προγράμματος περιβαλλοντικής ανάδειξης του ευρύτερο χώρου του Ασκληπιείου Επιδαύρου». Ήδη, στη βάση της εν λόγω μελέτης έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την υλοποίηση του προγράμματος. Το Ασκληπιείο, «τόπος φροντίδας σώματος και ψυχής» και λίκνο της θεουργικής ιατρικής, έχει την απαρχή του στον 16ο π.Χ. αιώνα, ενώ καθιερώθηκε και αναδείχθηκε ως κέντρο ίασης μέσα από τη λατρεία του κυρίως θεραπευτή θεού, του Ασκληπιού, από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Μετά από ιστορικές περιόδους καταστροφών και στη συνέχεια νέας ακμής κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους έως και το δεύτερο ήμισυ του 2ου μ.Χ. αιώνα, η λειτουργία του τόπου ίασης συνεχίστηκε και μετά την απαγόρευση της αρχαίας θρησκείας το 426 μ.Χ., μέχρι την εγκατάλειψή του έπειτα από καταστροφικούς σεισμούς (522, 551 μ.Χ.).
Η INTERAMERICAN έχει δεσμευθεί και για την υποστήριξη του Διεθνούς Δικτύου Ασκληπιείων και ειδικότερα της ψηφιακής χαρτογράφησης και παρουσίασής τους, που θα ξεκινήσει με τα πιο σημαντικά Ασκληπιεία του ελλαδικού τόπου. «Η εταιρεία υπογραμμίζει με αυτή τη συνέργεια, καθώς και με τις οργανωμένες επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους, την ανεκτίμητη αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας από την αρχαιότητα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της σύγχρονης Ελλάδος και ειδικότερα, για την κατανόηση της εξέλιξης στην έννοια και τη διαχείριση της υγείας – από τη μαγική ιατρική της αρχαιότητας, στην επιστημονική ιατρική και τη σύγχρονη ψηφιακή διαχείριση για πρόληψη, θεραπεία και ευζωία» τονίζει ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής εταιρικών σχέσεων και υπευθυνότητας της INTERAMERICAN. Όπως επισημαίνει το στέλεχος της εταιρείας, ειδικότερα με το πολιτιστικό πρόγραμμα «Γνωριμία με την Κληρονομία μας», που αναπτύσσεται από το 2013 «με ξεναγήσεις, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και με διαδραστικές εμπειρίες, η INTERAMERICAN αποβλέπει στην ενίσχυση της κουλτούρας και συνοχής της εταιρικής κοινωνίας και στη διεύρυνση των τρόπων για την εξισορρόπηση της προσωπικής και εργασιακής ζωής. Η εταιρεία αναλαμβάνει, με αυτό τον τρόπο, έναν δημιουργικό ρόλο για την παιδεία, την ψυχαγωγία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της, παράλληλα με το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την πολιτιστική τροφοδοσία της ευρύτερης κοινωνίας».
Mπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου σε pdf στο σύνδεσμο που ακολουθεί:
Η INTERAMERICAN στην Αργοναυπλία, για μια «Γνωριμία με την Κληρονομιά μας»