Γρήγορη μετάβαση

H INTERAMERICAN στην κοιτίδα της Υγείας

19 Ιουλίου 2015

Ήταν κάτι αρκετά περισσότερο από μία επαφή με τον αρχαιολογικό πλούτο της χώρας μας η εκδρομή που οργάνωσαν οι Δημόσιες Σχέσεις της INTERAMERICAN στην Επίδαυρο, στις 26 Ιουνίου. Περιλάμβανε την αναγωγή στην αρχαιότητα της πολιτισμικής αξίας της υγείας, στον θεματικό άξονα “από τη θεουργική ιατρική στην υγεία της τεχνολογίας”.

Ξεναγός των εκδρομέων ήταν ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής της κλασσικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής των εργασιών που πραγματοποιούνται στην Επίδαυρο, στο πλαίσιο του έργου της ανάδειξης του Ασκληπιείου και του μοναδικού περιβαλλοντικού πάρκου, που περιέχει όλα τα σημεία αναφοράς της υγείας. Το έργο, η μελέτη του οποίου υποστηρίζεται χορηγικά από την INTERAMERICAN, είναι από τα πιο σημαντικά σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις, όπου Ν. Μητσακάκης ανέπτυξε το θέμα των ραγδαίων εξελίξεων που συντελούνται στην ιατρική και στις υπηρεσίες υγείας λόγω των τεχνολογικών, ψηφιακών εφαρμογών, οι οποίες αλλάζουν την προσέγγιση στον τομέα της πρόληψης, της θεραπευτικής και επεμβατικής ιατρικής, με συνέπειες και στο κόστος φροντίδας και υγείας.  Ο Β. Λαμπρινουδάκης αφηγήθηκε αναλυτικά την ιστορία του λίκνου της Ιατρικής στο Ασκληπιείο, αναφερόμενος και στη θεουργική ιατρική: στα τελετουργικά δείπνα (θεοξένια, τραπεζώματα), στην εγκοίμηση (δύναμη της γης), στα ευχετήρια και ευχαριστήρια (αφιερώματα ασθενών), σε ασθένειες και επεμβάσεις, στα φάρμακα, στα ιατρικά εργαλεία και στα αντίγραφα αρχαίων παραστάσεων ιατρών.

Δείτε το φωτογραφικό υλικό :

H INTERAMERICAN στην κοιτίδα της Υγείας