Γρήγορη μετάβαση

H «e – συνεδρίαση» του Διοικητικού Συμβουλίου Διαζώματος

Στο πλαίσιο των έκτακτων συνθηκών που διανύει η χώρα μας και σύμφωνα με το άρθρο 5 του Καταστατικού του Σωματείου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαζώματος πραγματοποίησαν την τακτική συνεδρίαση τους για το μήνα Απρίλιο, με τηλεδιάσκεψη.

Συγκεκριμένα, η πρώτη τηλεδιάσκεψη / «e-συνεδρίαση»  του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 14 Απριλίου 2020. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι κ.κ. Σταύρος Μπένος, Πέτρος Θέμελης, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Γιώργος Κουρουπός, Κωνσταντίνος Μπολέτης, Παναγιώτης Νταής, Γεωργία Μανωλοπούλου, Πρόδρομος Τσιαβός, Άρτεμις Τσολάκη, καθώς και οι εργαζόμενοι του Διαζώματος.
Η συνεδρίαση περιλάμβανε μια άκρως ενδιαφέρουσα ατζέντα.

Βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η ενημέρωση από τον πρόεδρο του Σωματείου για  τη συμβολή του Διαζώματος, μετά από πρόταση του Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Δημήτρη Οικονόμου,  στο καινοτόμο πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού «Ολιστική ανάπλαση των ιστορικών κέντρων» της χώρας. Το πρόγραμμα πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΠΠΕΡΑΑ) και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της Θήβας, των Αχαρνών και του Ηρακλείου Κρήτης, τριών δηλαδή μεγάλων αστικών κέντρων της Ελλάδας που διαθέτουν πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα. Μάλιστα, με στόχο τη διαμόρφωση των αρχών και των προδιαγραφών για τη συνάντηση των σπουδαίων  μνημείων των πόλεων αυτών με το δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο, την οικονομία και τις ανάγκες των πολιτών, στις 10 Απριλίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του Υφυπουργού και με τη συμμετοχή του Διαζώματος .

Σε κλίμα «μέθεξης» ακολούθησε η παρουσίαση από τους εργαζόμενους του Διαζώματος της πορείας της εργασίας τους «από το σπίτι» την τρέχουσα περίοδο. Στον πυρήνα της προσπάθειάς τους, είναι η προβολή στους πολίτες -με εύληπτο τρόπο- του πνευματικού κεκτημένου του Διαζώματος, μέσα από την ανάδειξη των  4 σταθμών της δραστηριότητας του Σωματείου: α) των αρχαίων θεάτρων, β) των Πολιτιστικών – Περιβαλλοντικών Διαδρομών και των Αρχαιολογικών Πάρκων, γ) του θεσμού των εταιρικών μελών και δ) της νέας δομής του Διαζώματος D-Hub.

Για τη επικαιροποίηση του περιεχομένου που αφορά στην πρόοδο εργασιών που έχει συντελεστεί στα  Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας, από την ίδρυση του Διαζώματος μέχρι σήμερα, μίλησε η κ.  Μαρία Σοφικίτου (αρχαιολόγος), ενώ για την  ανανεωμένη σε αρχιτεκτονική ιστοσελίδα του Διαζώματος και την επικαιροποίηση της πληροφορίας που αφορά τα ολιστικά προγράμματα πολιτιστικού τουρισμού (Αρχαιολογικά Πάρκα και Περιβαλλοντικές – Πολιτιστικές Διαδρομές)  που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, η κ. Μαρία Κουρασάνη (αρχαιολόγος).

Για την ανάδειξη της συνολικής προσφοράς προς το Διάζωμα, των  46 Εταιρικών μελών του Διαζώματος, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, μίλησε η κ. Κατερίνα Αβραμοπούλου (υπεύθυνη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης Διαζώματος), τονίζοντας πως η ανασκόπηση που γίνεται είναι αποκαλυπτική για την καταλυτική συμβολή της επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη της χώρας.

Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των ποικίλων δράσεων  που είναι σε εξέλιξη από τη θερμοκοιτίδα του Διαζώματος, D-HUB, μίλησαν ο υπεύθυνος της δομής και project manager του Σωματείου, κ. Ευδόκιμος Φρέγκογλου και o σύμβουλος ανάπτυξης και διαχείρισης προορισμών,  κ. Νίκος Στακιάς, ενώ για πρώτη φορά έγινε παρουσίαση του νέου project του Διαζώματος, με τίτλο “Dia(zoma)logues – The day after CoviDayμε θέμα τον «Πολιτιστικό Τουρισμό».

Το παραπάνω project το υλοποιεί ο κ. Ηλίας Χάντζος, υπεύθυνος για την υποστήριξη του στρατηγικού σχεδιασμού marketing των προϊόντων Πολιτιστικού Τουρισμού, καθώς και της εκπαίδευσης προσωπικού των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο cluster. Οι “Dia(zoma)logues – The day after CoviDay” είναι μια σειρά ολιγόλεπτης διάρκειας δομημένων συνεντεύξεων σε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Πολιτιστικού Τουρισμού, που θα επιχειρήσει να «ανιχνεύσει» μέσα από την προσωπική εμπειρία και οπτική των ανθρώπων αυτών, την επίδραση της πανδημίας του Covid-19 στον κλάδο του πολιτιστικού τουρισμού. Απώτερος στόχος είναι να ακουστούν πρωτότυπες ιδέες και προτάσεις, ικανές να χαρίσουν μια αισιόδοξη ματιά για το μέλλον.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε σε κλίμα ευφορίας και απέδειξε πως παρά τις ειδικές καταστάσεις που ζει ο πλανήτης, το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» συνεχίζει ακάθεκτο τη δραστηριότητά του, βάζοντας το «λιθαράκι του, στην συνολική προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα για την αποτελεσματική  διαχείριση της παρούσας κρίσης.

Δείτε στιγμιότυπα από τη τηλεδιάσκεψη: