Γρήγορη μετάβαση

Γεωργία Μανωλοπούλου: Από την Πάτρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Μελών της Europeana

Πηγή: https://www.thebest.gr

Η κυρία Γεωργία Μανωλοπούλου από την Πάτρα, μουσειολόγος, υπ. Διδάκτωρ Πολιτιστικής Διπλωματίας  και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαζώματος εκλέχτηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Μελών της Europeana, ανάμεσα σε 35 υποψηφίους από όλη την Ευρώπη που συμμετείχαν για τη διεκδίκηση 9 θέσεων στις εκλογές του Συμβουλίου του Εuropeana Network Association (ENA) που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Ο νέος ρόλος της  είναι να συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη μεγάλη κοινωνία πολιτών με  τη βοήθεια, τη  συνεργασία και τη συμμετοχή πολιτιστικών φορέων και ατόμων από  όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε το σημαντικό υλικό της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας  να γίνει «κοινό αγαθό»  όλων των πολιτών.

Μέρους του manifesto της στο Συμβούλιο «είναι να ενθαρρύνει τους ευρωπαίους πολίτες αλλά και τους πολίτες όλου του κόσμου να τοποθετήσουν  την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά μαζί με τη σύγχρονη δημιουργία στο κέντρο της ανάπτυξης, της ενίσχυσης του διαπολιτισμικού διαλόγου, της δημοκρατίας και της ειρήνης. Ο κόσμος μας χρειάζεται μια πολιτιστική καρδιά που να χτυπά δυνατά.»

Όπως αναφέρει, «η Εuropeana είναι ένα σπουδαίο εργαλείο διεθνούς πολιτιστικής διπλωματίας της Ευρώπης με σημαντική εκπαιδευτική, κοινωνική, ψηφιακή και αναπτυξιακή διάσταση. Ένας συνδετικός πολιτιστικός, ανθρωποκεντρικός ιστός  που στηρίζεται στο απόθεμα του κοινού μας παρελθόντος και της σύγχρονης δημιουργίας, συν διαμορφώνει το παρόν και μας επιτρέπει ακόμα να ονειρευόμαστε το μέλλον»

«Στόχος μας, όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Εuropeana, είναι να εμπνεύσει τους πολίτες της Ευρώπης και όλου του κόσμου να ανακαλύψουν πόλεις και προορισμούς, ιστορικά μέρη και κρυμμένους θησαυρούς της υλικής και άυλης κοινής μας ευρωπαϊκής ταυτότητας. Να χαράξει ένα νέο μοντέλο πολιτιστικής στρατηγικής και διακυβέρνησης με τα εργαλεία του ψηφιακού μετασχηματισμού και τη συνδιαμόρφωση υψηλού πολιτιστικού περιεχομένου με τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων των πολιτών και των φορέων. Είναι μεγάλη τιμή, χαρά αλλά και ευθύνη να βρίσκομαι στην προσπάθεια αυτή και να συμβάλλω έστω και λίγο σε αυτό το στρατηγικό όραμα» λέει.

Για όσους δεν γνωρίζουν την Europeana 

Η Europeana είναι η ψηφιακή πολιτιστική πλατφόρμα που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2008 για τον πολιτισμό της Ευρώπης και έχει συγκεντρώσει ένα πολύ σημαντικό μέρος της κοινής μας ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη πρόσβαση σε  εκατομμύρια ψηφιακά αρχεία από μουσεία,  βιβλιοθήκες και  πολιτιστικούς οργανισμούς ανά την Ευρώπη. Διαθέτει και διαχειρίζεται τεράστιες ψηφιακές συλλογές από έργα τέχνης, μουσική, χάρτες, αρχεία ήχου, σπάνια χειρόγραφα, από τα αρχαιότερα τυπωμένα βιβλία,  φωτογραφίες μνημείων και τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και μια εκπληκτική συλλογή τρισδιάστατων εικόνων.

Η ψηφιακή πολιτιστική συλλογή της Ευρώπης αναπτύσσει τεχνογνωσία, εργαλεία και πολιτικές για τον ψηφιακό πολιτιστικό μετασχηματισμό και ενισχύει την ενθάρρυνση συνεργασιών που προωθούν την καινοτομία! Προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση για όλους σε μια συνεχώς αυξανόμενη συλλογή ψηφιακών τεκμηρίων για ένα υπεύθυνο, προσβάσιμο και καινοτόμο μέλλον. Τα τελευταία χρόνια γίνονται πιο συστηματικές προσπάθειες  το σημαντικό υλικό της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς να γίνει πιο προσιτό και πιο ελκυστικό για τον απλό χρήστη και επισκέπτη σε θεματικές ψηφιακές εκθέσεις, εκατοντάδες ευρωπαϊκά αρχεία, βιβλιοθήκες και μουσεία με σκοπό τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς για λόγους διασκέδασης, εκπαίδευσης και έρευνας’

Ένα ταξίδι ανακάλυψης και έμπνευσης μέσα από τις εκθεσιακές ενότητες της europeana, επιτρέπει  στο χρήστη  να  περιηγηθεί σε όλη την Ευρώπη από το σπίτι του.

Περιηγηθείτε  στις ψηφιακές εκθεσιακές συλλογές  EUROPEANA

gmanolo-europeana