Γρήγορη μετάβαση

Generation D: Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Pierce «υιοθετεί» το ωδείο της αρχαίας Κορίνθου

Σχετικά Θέατρα

Δελτίο τύπου του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Pierce

Στις 24/4/2024, στην Αρχαία Κόρινθο, έλαβε χώρα το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα: «Ο εγκλεισμός στην αρχαιότητα και σήμερα». Το φετινό πρόγραμμα σηματοδοτεί την επέτειο των δέκα χρόνων της συνεργασίας μεταξύ των φορέων: 

  1. Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας
  2. Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών
  3. Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ»
  4. Όμιλος Ψυχολογίας Pierce
  5. Oρχήστρα και χορωδία Pierce
  6. Σχολείων και ιδρυμάτων της Κορίνθου 
  7. Ολυμπία Οδός.

Το φετινό πρόγραμμα είναι εμπνευσμένο από τα «Σεμινάρια της Λέρου 2023» του Columbia University Global Center που οργάνωσαν οι καθηγητές του Columbia University, Στάθης Γουργουρής και Νένη Πανουργιά. 

Σημαντική συμβολή στο πρόγραμμα αποτέλεσαν τα τελευταία ευρήματα της έρευνας του καθηγητή Matthew Larsen (University of Copenhagen) στις Ρωμαϊκές φυλακές της αρχαίας Κορίνθου. Παρουσιάστηκε επίσης για πρώτη φορά η τρισδιάστατη αναπαράσταση της φυλακής από την ομάδα του καθ. Larsen. Η ομάδα του καθ. Larsen  επικεντρώνεται στην διεπιστημονική έρευνα με θέμα «η εμπειρία του εγκλεισμού στην αρχαία Μεσόγειο».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (Δρ. Γιώτα Κασίμη) σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών (Δρ. Ιουλία Τζώνου, ms Taylor Cwikla) παρουσίασαν σχέδιο μαθήματος για τις φυλακές και τις επιγραφές που βρέθηκαν εντός τους και στον αρχαιολογικό χώρο και μέσα στο μουσείο.

Το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου (Κορνηλία Κουντούρη, γυμνασιάρχης) παρουσίασε σύγχρονες μορφές εγκλεισμού (κοινωνικά δίκτυα, τοξικές σχέσεις, αποκλεισμός συμμαθητών) με θεατρικά βωβού κινηματογράφου. Το Pierce παρουσίασε κινητικά βιωματικά παιγνίδια περιορισμού και τρία (3) τραγούδια για τον εγκλεισμό και την ελευθερία (καθηγητές μουσικής: Ορέστης Χατζηνάκης, Δώρα Παναγοπούλου).

Οι 45 μαθητές συμμετείχαν ενεργά.

Η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Διαζώματος Δρ. Μαίρη Μπελογιάννη μας τίμησε με την παρουσία της και τη συμμετοχή της.

Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Πατρών, τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος, Δρ.Νότα Πάντζου, παρακολούθησε τη δράση μας για πρώτη φορά καθώς το γνωστικό της αντικείμενο είναι η «Πολιτιστική  Κληρονομιά: Διαχείριση και Προβολή». 

Η Ολυμπία Οδός, όπως κάθε χρόνο, πρόσφερε τη μετακίνηση, τα εδέσματα και την πολύτιμη κινηματογράφηση της δράσης.

Συντονίστρια της ετήσιας δράσης στην Αρχαία Κόρινθο είναι η Δρ. Νεκταρία Γληνού, σχολική ψυχολόγος στο Pierce.

Δείτε το βίντεο της δράσης:

GR   https://youtu.be/V9IdRVMOJlQ ,   EN https://youtu.be/JIInjhLLGQ4