Γρήγορη μετάβαση

Generation D: Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μαγούλας Σπάρτης γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με ξενάγηση συμμαθητών τους στο αρχαίο θέατρο Σπάρτης

Σχετικά Θέατρα

Με αφορμή  την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στις 27 Μαρτίου και τη διερεύνηση της θεματικής «Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά» του εργαστηρίου δεξιοτήτων, τα παιδιά της Δ’ δημοτικού του Δημοτικού Σχολείου Μαγούλας Σπάρτης ξεκίνησαν ένα ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο. Έτσι, μεταφέρθηκαν στην Αρχαία Αθήνα του 400 π.Χ., προσεγγίζοντας βιωματικά την κωμωδία «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη. Γνώρισαν από κοντά  τους μεγάλους τραγικούς ποιητές της αρχαιότητας και κατανόησαν τη σημασία που είχε το αρχαίο θέατρο στην κοινωνική και πολιτική ζωή των πολιτών της Αρχαίας Αθήνας. Το ταξίδι αυτό στάθηκε αφορμή για τα παιδιά να μελετήσουν την αρχιτεκτονική των αρχαίων θεάτρων και τελικά να εστιάσουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης, που βρισκόταν μόλις 10 λεπτά μακριά από το σχολείο τους.

Όταν συγκέντρωσαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το γειτονικό τους θέατρο, αποφάσισαν να είναι γενναιόδωροι και να μοιραστούν τις  γνώσεις τους με την Ε’ τάξη. Έτσι, οργανώθηκε μια δια-δραστική ξενάγηση/παράσταση που έλαβε χώρα στο αρχαίο θέατρο της Σπάρτης στις 28 Μαρτίου 2022.

Το τελικό προϊόν της ξενάγησης ήταν μια προσπάθεια πολλών ανθρώπων εντός και εκτός σχολείου. Η εικαστικός κ. Αθηνά Αγοργιανίτη εμπνευσμένη από τις διονυσιακές μάσκες που βρέθηκαν στις ανασκαφές του αρχαίου θεάτρου, κατασκεύασε μαζί με τα παιδιά χάρτινες μάσκες, τις οποίες φορούσαν την ώρα της παράστασης, υποδυόμενοι τον Χορό. Ο μουσικός κ. Μιχάλης Νάσσερ δούλεψε μαζί με τα παιδιά το τραγούδι/ωδή στον Διόνυσο «Ευοί Ευάν» σε στίχους του ποιητή κ. Λάντζα, το οποίο λειτούργησε ως καλωσόρισμα και αποχαιρετισμός του κοινού. Ο γυμναστής κ. Γεώργιος Καλομοίρης οργάνωσε για εκείνη την ημέρα, μια μικρή αναπαράσταση των Γυμνοπαιδιών που λάμβαναν χώρα στην Αρχαία Σπάρτη. Η αρχαιολόγος κ. Γιαννακάκη παρευρέθηκε στον χώρο του θεάτρου για να μας ξεναγήσει με τις δικές της εξειδικευμένες γνώσεις και να απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία είχαν τα παιδιά. Τέλος, η θεατρολόγος κ. Άλκηστις Βασιλάκου είχε τη σύλληψη της ιδέας και οργάνωσε την «δραματουργία» της παράστασης/ξενάγησης.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί και η πολύτιμη βοήθεια της ΕΦΑΛΑΚ Λακωνίας που έδωσε την άδεια επίσκεψης στον χώρο του θεάτρου και μας εμπιστεύτηκε το φωτογραφικό υλικό  με τα ευρήματα του αρχαίου θεάτρου. Τέλος, όλη αυτή η προσπάθεια δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την υποστήριξη της κ. Θάλειας Λαμπρινού, διευθύντριας του δημοτικού σχολείου Μαγούλας Σπάρτης.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες δράσεις στη Generation D.