Γρήγορη μετάβαση

Εταιρικά Μέλη: Ένας θεσμός γεννιέται – «ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε.»

Η «Αττική Οδός Α.Ε.», στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη βιώσιμη ανάπτυξη, εντάχθηκε στην οικογένεια του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» το 2017 και μέχρι σήμερα συνδράμει στο πολύπλευρο έργο και τις ξεχωριστές πρωτοβουλίες του για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.

Το τελευταίο διάστημα το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» σχεδιάζει δύο σπουδαία και καινοτόμα προγράμματα:

  • «Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο» και
  • «Λεωφόροι Φύσης και Πολιτισμού».

Η τριλογία της Αθήνας είναι μια ισχυρή και πρωτότυπη αφήγηση που φωτίζει τη σύνθετη και πολυεπίπεδη πραγματικότητα της κλασικής Αθήνας που έχει ως στόχο την ανάδειξη του ιστορικού τριγώνου της Αττικής (Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο), το οποίο θα περιλαμβάνει τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελευσίνας, του Λαυρίου και του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Τα αρχαιολογικά πάρκα της Ελευσίνας και του Λαυρίου και τα μνημεία του κέντρου της Αθήνας μπορούν να ενωθούν σε μια ενιαία διαδρομή, αποτελώντας σημαντικούς πόλους πολιτισμού και βιώσιμης ανάπτυξης για την Περιφέρεια Αττικής.

Το πρόγραμμα «Λεωφόροι Φύσης και Πολιτισμού» έχει ως στόχο την αναβάθμιση των αυτοκινητόδρομων από δρόμους μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων σε λεωφόρους «πολιτισμού» και «ιδεών». Οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας ως σύγχρονα κατασκευαστικά έργα, μπορούν να συμβάλουν στην ανάδειξη του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος των περιοχών, από όπου διέρχονται, μέσα από δράσεις «υιοθεσίας» και φροντίδας των μνημείων, καθώς και στη σύνδεσή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

H Αττική Οδός, ως νοερός και υλικός σύνδεσμος της Αττικής, αποτελεί έναν πολύτιμο συνοδοιπόρο για το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», στην υλοποίηση των παραπάνω οραματικών προγραμμάτων, τα οποία θα αλλάξουν την πολιτιστική φυσιογνωμία της Αττικής, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Η «Αττική Οδός Α.Ε.» ιδρύθηκε το 1996, ενώ η εταιρεία «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» το 1999 αναλαμβάνοντας τη λειτουργία και συντήρηση της Αττικής Οδού. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους περιφερειακούς αστικούς αυτοκινητόδρομους στην Ευρώπη και το πρώτο μεγάλο συγχρηματοδοτούμενο οδικό έργο στην Ελλάδα, το οποίο αποτέλεσε κατασκευαστικό και λειτουργικό πρότυπο για τη χώρα.

Η Αττική Οδός συνιστά ένα εμβληματικό έργο υποδομής, ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς είναι ένας κλειστός αυτοκινητόδρομος με διόδια, μέσα σε μια μητροπολιτική πρωτεύουσα, με πυκνή κυκλοφοριακή ροή. Ενώνει 28 Δήμους του λεκανοπεδίου εξυπηρετώντας κάθε χρόνο εκατομμύρια ανθρώπους, παρέχοντας κορυφαίες υπηρεσίες και διασφαλίζοντας, πάντοτε, άνετες και ασφαλείς μετακινήσεις.

Όλα αυτά τα χρόνια σταθερή πυξίδα στην πορεία των δύο εταιρειών αποτελεί η βιώσιμη ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, η Αττική Οδός προσανατολίζει τη στρατηγική της στους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, εφαρμόζοντας υπεύθυνες πρακτικές για τους εργαζόμενους, την αγορά, το περιβάλλον και την κοινωνία.

ΔΙΑΖΩΜΑ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ