Γρήγορη μετάβαση

Επιστολή Τσάμη στη Λίνα Μενδώνη για το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: e-thessalia.gr

Ευθείες βολές κατά της προϊσταμένης της ΙΓ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ανθής Μπάτζιου εξαπολύει με επιστολή του προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο Ευθύμης Τσάμης, για τον κίνδυνο να μην προχωρήσει πλήρως η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών.

Ο κ. Τσάμης, ως μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κατηγορεί την κ. Μπάτζιου ότι κωλυσιέργησε στην σύνταξη του τεχνικού δελτίου για την υποβολή πρότασης με σκοπό την ένταξη του έργου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης. Το τεχνικό δελτίο κατατέθηκε με καθυστέρηση και, όπως καταγγέλλει ο κ. Τσάμης στην Υπουργό Πολιτισμού, είναι «μίζερο», αφού περιλαμβάνει μικρό μέρος των απαιτούμενων εργασιών αναστήλωσης του μνημείου, ενώ δεν περιλαμβάνει καθόλου τη σημαντική και απαραίτητη μελέτη της οδού πρόσβασης στο αρχαίο θέατρο. Ο κ. Τσάμης εκφράζει φόβους ότι οι εξελίξεις αυτές εγκυμονούν τον κίνδυνο της μη ολοκληρωμένης αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου και ζητεί την παρέμβασή της ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία της ολοκληρωμένης Πολιτιστικής Διαδρομής Θεσσαλίας και του ζωντανέματος του αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών. «Μην επιτρέψετε στις αρνητικές συγκυρίες και στους αρνητικούς ανθρώπους να επικρατήσουν», τονίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς τη Λίνα Μενδώνη.

Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή απευθύνομαι σε σας για το σημαντικό θέμα της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών – θέμα το οποίο γνωρίζετε – εξαιτίας του διαφαινόμενου κινδύνου μη υλοποίησης αυτής της αναστήλωσης.

Η διαδρομή της ανάδειξης και ωρίμανσης της αναστήλωσης αυτού του σημαντικού μνημείου είναι μεγάλη, περιπετειώδης, αλλά με υπαρκτό πλέον αποτέλεσμα . Μεγάλη, αφού ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2009, με την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου των Φθιωτίδων Θηβών του προέδρου του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρου Μπένου. Περιπετειώδης, αφού χρειάσθηκε να ξεπεραστούν πάρα πολλές δυσκολίες με την συνεργασία Υπουργείου Πολιτισμού, Αρχαιολόγων, Περιφέρειας Θεσσαλίας και πρώην Νομαρχίας Μαγνησίας, Δήμου Βόλου και πρώην Δήμου Νέας Αγχιάλου, Συλλόγων εθελοντών και απλών πολιτών. Το αποτέλεσμα όμως είναι υπαρκτό πλέον, αφού οι μελέτες αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου έχουν ολοκληρωθεί, έχουν εγκριθεί από το Κ.Α.Σ. και το έργο αναστήλωσης και αποκατάστασης είναι έτοιμο προς υλοποίηση.

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών έχει αγκαλιαστεί ένθερμα από την τοπική κοινωνία, όπως απέδειξε το μεγάλο ποσό χρημάτων που συγκεντρώθηκε στον «κουμπαρά» που δημιουργήθηκε για την αναστήλωση του θεάτρου, αλλά και οι με μεγάλη συμμετοχή κοινού διαδοχικές δράσεις που υλοποιήθηκαν για την ανάδειξη του μνημείου, με τελευταία την πρόσφατη, πολυπληθή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο στο χωριό Μικροθήβες, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019. Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου στην οποία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, παρέστη πλήθος κατοίκων αλλά και πολλών θεσμικών προσώπων της περιοχής μας, μεταξύ των οποίων βουλευτών Μαγνησίας, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού, της υπεύθυνης αρχαιολόγου της ανασκαφής κ. Βασιλικής Αδρύμη και του προέδρου του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρου Μπένου. Στην εκδήλωση αυτή απουσίαζε, παρόλο που εκλήθη, η Προϊσταμένη ΙΓ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων της περιοχής μας κ. Ανθή Μπάτζιου ή εκπρόσωπός της.

Η μεγάλη ευκαιρία υλοποίησης του έργου παρουσιάσθηκε από το 2014, όταν ο τότε και νυν Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Μπένου για τις Πολιτιστικές Διαδρομές Θεσσαλίας κατά την Ζ’ Γενική Συνέλευση του Σωματείου που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο και στη Λάρισα και περιελάμβανε και την ανακοίνωση της μελέτης για την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών.

Όπως είναι γνωστό, η ανακοίνωση της πρόσκλησης εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας για υποβολή προτάσεων για την Πολιτιστική Διαδρομή δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2017. Για την ένταξη του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών στην πρόσκληση αυτή, απαιτούνταν συγκεκριμένες ενέργειες, με κορυφαία τη σύνταξη του τεχνικού δελτίου από την αρμόδια ΙΓ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Δυστυχώς όμως το απαιτούμενο τεχνικό αυτό δελτίο δεν είχε μέχρι πρόσφατα κατατεθεί από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας παρά τις προειδοποιήσεις προς την Προϊσταμένη κ. Ανθή Μπάτζιου από αρμόδιους φορείς ότι κινδυνεύει η ένταξη του έργου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα χρηματοδότησης για τις Πολιτιστικές Διαδρομές Θεσσαλίας, στο οποίο είχαν ήδη ενταχθεί άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, μεταξύ των οποίων και το αρχαίο θέατρο Λάρισας. Πριν ένα χρόνο περίπου τρία μέλη του Σωματείου «Διάζωμα» από την Μαγνησία, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων, ζητήσαμε και είχαμε συνάντηση με την κ. Μπάτζιου. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε προκειμένου να εκφράσουμε την αγωνία μας και να ενημερωθούμε από την ίδια για τη μη ολοκλήρωση εκ μέρους της ΙΓ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας των απαραίτητων ενεργειών για την ένταξη των προβλεπόμενων αρχαιολογικών χώρων της Μαγνησίας στην Πολιτιστική Διαδρομή Θεσσαλίας, ενώ συγχρόνως κομίσαμε και της παραδώσαμε επιστολή του κ. Σταύρου Μπένο https://drive.google.com/open?id=1aET0rkZk_87R–UbkFs9MIybMD5gxDPw με λεπτομερές ιστορικό ανάδειξης του αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών. Η δικαιολογία που πρόβαλε η κ. Μπάτζιου τότε ήταν ότι δεν είχε το κατάλληλο και αριθμητικά επαρκές προσωπικό για να υποβάλει το σχετικό τεχνικό δελτίο, ενώ είχε ήδη αρνηθεί να αποδεχθεί και την αναγκαία μελέτη της οδού πρόσβασης στο αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών που προσφέρθηκε να πραγματοποιήσει αμισθί ο μελετητής κ. Ανδρέας Δογκάκης, επιθυμώντας και αυτός να συμβάλει στην αναστήλωση του μνημείου για να μην χαθεί η ευκαιρία που παρουσιάσθηκε.

Αυτές τις ημέρες και μετά την επίσκεψή σας στην περιοχή μας, την 16η Νοεμβρίου 2019, πληροφορηθήκαμε ότι επιτέλους η ΙΓ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κατέθεσε τεχνικό δελτίο, το οποίο όμως είναι συρρικνωμένο σε σχέση με την ολοκλήρωση και αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, σύμφωνα με την εγκριθείσα από το Κ.Α.Σ. μελέτη. Είναι προφανές πλέον ότι είναι ορατός ο κίνδυνος της μη ολοκληρωμένης αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου. Σύμφωνα με βασιμότατες πληροφορίες μας το «μίζερο» τεχνικό δελτίο που κατατέθηκε περιλαμβάνει μικρό μέρος των απαιτούμενων εργασιών αναστήλωσης του μνημείου, ενώ δεν περιλαμβάνει καθόλου τη σημαντική και απαραίτητη μελέτη της οδού πρόσβασης στο αρχαίο θέατρο του μελετητή κ. Ανδρέα Δογκάκη, προσβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο για άλλη μία φορά και τον ίδιο. Είναι αδιανόητο και ακατανόητο γιατί η Προϊσταμένη της ΙΓ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κ. Ανθή Μπάτζιου ακολουθεί την τακτική της μη πλήρους υποστήριξης της αναστήλωσης αυτού του σημαντικού μνημείου της περιοχής μας παρά την υποστήριξη που της παρέχεται, όπως πράττει η συνάδελφός της κ. Σδρόλια για το αρχαίο θέατρο Λάρισας, παρόλο που υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα για την αναστήλωση αυτή. Είναι επίσης γεγονός ότι ήδη θεωρείται αποκλειστικά υπεύθυνη για την πιθανότητα ακύρωσης μιας πολύχρονης συλλογικής προσπάθειας φορέων και πολιτών, που έχουν συνεργαστεί με πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα επιτυχία σε σχέση με την ανάδειξη και αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, καταλήγοντας στο τέλος αυτή η συμπεριφορά της να είναι υποτιμητική και προσβλητική για όλους αυτούς που προσπάθησαν, με αποτελεσματικές συνέργειες, αλλά και απαξιωτική για το ίδιο το μνημείο.

Κα Υπουργέ,

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι εμείς που ενδιαφερόμαστε για την ανάδειξη των σπουδαίων μνημείων τις περιοχής μας με το πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών Θεσσαλίας, μεταξύ των οποίων και του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, προσβλέπουμε αποκλειστικά στη δική σας άμεση παρέμβαση. Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι συμφωνούμε πως δεν πρέπει να χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη των ίδιων των μνημείων, αλλά και για την τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης που προκύπτει από αυτήν την μοναδική Πολιτιστική Πρόταση, όπως ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται με θετικά αποτελέσματα στην περίπτωση της Πολιτιστικής Διαδρομής της Ηπείρου. Η χώρα μας έχει χάσει άπειρες ευκαιρίες ανάπτυξης εξαιτίας μίζερων, συμπλεγματικών, κοντόφθαλμων πρακτικών και προσωπικών τακτικισμών και δεν έχουμε περιθώρια πλέον να χάνουμε άλλες σημαντικές αναπτυξιακές υλοποιήσιμες προτάσεις.

Ας μην χαθεί λοιπόν η ευκαιρία της ολοκληρωμένης Πολιτιστικής Διαδρομής Θεσσαλίας και του ζωντανέματος του αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών. Μην επιτρέψετε στις αρνητικές συγκυρίες και στους αρνητικούς ανθρώπους να επικρατήσουν.

Μετά τιμής

Ευθύμιος Γ. Τσάμης
Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας
π. Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Αγχιάλου (2003-2010)
π. πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Αγχιάλου (2007-2008)
π. Δημοτικός Σύμβουλος Καλλικρατικού Δήμου Βόλου (2011-2014)

Δείτε ακόμη