Γρήγορη μετάβαση

Εταιρικά Μέλη: Ένας θεσμός γεννιέται – Κτήμα Γεροβασιλείου

Το 2019 υποδεχθήκαμε στην οικογένεια του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» το Κτήμα Γεροβασιλείου, με ετήσια συνδρομή ύψους 5.000 ευρώ. Σήμερα έχει συμβάλει στον προϋπολογισμό του Σωματείου με το ποσό των 10.000 ευρώ.

Το Κτήμα Γεροβασιλείου ιδρύθηκε το 1981 από τον κ. Βαγγέλη Γεροβασιλείου και ξεκίνησε με την αναβίωση 25 στρεμμάτων του οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή Παπαμόλα Επανομής, 25 περίπου χλμ νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Σε ένα ιδανικό οικοσύστημα κυριαρχούν ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών. Μάλιστα το 1986 πραγματοποιήθηκε η πρώτη οινοποίηση στο σύγχρονο οινοποιείο, που χτίσθηκε μέσα στο χώρο του αμπελώνα.

Επιπλέον, το Κτήμα Γεροβασιλείου δραστηριοποιείται ενεργά, όχι μόνο στην καλλιέργεια του αμπελώνα που γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα, αλλά και στους συνεχείς πειραματισμούς και μελέτη ελληνικών και διεθνών γνωστών και άγνωστων ποικιλιών. Η εξέλιξη της τεχνολογίας συμπορεύεται με την παράδοση σε όλη τη διάρκεια της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης με στόχο την  παραγωγή ποιοτικών κρασιών από τον ιδιόκτητο αμπελώνα με τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της περιοχής, αλλά και τη μετάδοση του αμπελοοινικού πολιτισμού, μέσω του Μουσείου Οίνου Γεροβασιλείου, που δημιουργήθηκε στην καρδιά του οινοποιείου.

Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας του με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, φιλοξένησε τον Πρόεδρο του Διαζώματος, κ. Σταύρο Μπένο, σε διάλεξή με τίτλο: «Η αναμέτρηση με τα όνειρά μου», όπου ξεδίπλωσε τις εμπειρίες του από τους τρεις σταθμούς της δημόσιας ζωής του: τους σεισμούς της Καλαμάτας, τα Κ.Ε.Π. και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου μπορεί κανείς να δει την προσωπική συλλογή του κ. Γεροβασιλείου από εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης, εμφιάλωσης και βαρελοποιίας από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα η συλλογή ανοιχτηριών, που ξεκινά τη δεκαετία του ’70, αριθμεί περισσότερα από 2600 αντικείμενα και τον κατατάσσει σ’ έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ανοιχτηριών στον κόσμο. Επίσης, περιλαμβάνει σπάνια και ξεχωριστά ανοιχτήρια από τον 18° αιώνα, ορόσημα τεχνολογικής εξέλιξης, υψηλής αισθητικής και κοινωνικού συμβολισμού.

Το Κτήμα Γεροβασιλείου αποτελεί έναν πρωτοπόρο όχι μόνο στον κλάδο της οινοποιίας, αλλά και στη ανάδειξη και διαχείριση του πρωτογενή τομέα της χώρας μας. Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» νιώθει μεγάλη τιμή που έχει συνοδοιπόρο το Κτήμα, καθώς με την εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει συνδράμει το Σωματείο στη σύνδεση του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος της χώρας με τον κόσμο της αγροδιατροφής.

γεροβασιλειου