Γρήγορη μετάβαση

Εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή για το Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού

Σχετικά Θέατρα

Πηγἠ: 

Στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα εκδήλωση για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου του Αρκαδικού Ορχομενού.
Στόχος της εκδήλωσης, τη διοργάνωση της οποίας επιμελήθηκε η «Παναρκαδική Ομοσπονδία», η ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το «ΔΙΑΖΩΜΑ», ήταν η εξασφάλιση της συνέργειας φορέων και πολιτών της Αρκαδίας, με κοινό όραμα την πλήρη αποκάλυψη, την προστασία και την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν με πολύ θερμά λόγια και με μεγάλη διάθεση προσφοράς, τόσο ο Δήμαρχος Τριπόλεως, κος Γιάννης Σμυρνιώτης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, κος Βαγγέλης Γιαννακούρας.
Το θέατρο του Αρκαδικού Ορχομενού και τις ανάγκες του μνημείου παρουσίασαν με άρτια επιστημονικότητα η διδάκτωρ Αρχαιολογίας και Προϊστάμενη της ΛΘ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, κα Άννα Καραπαναγιώτου, καθώς και η αρχαιολόγος της ίδιας Εφορείας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του York, κα Σμέρου Γαρυφαλλιά.
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το πολυσχιδές έργο του παρουσίασε βαθύτατα συγκινημένος, αλλά και συνάμα χαρούμενος για τη δυναμική εξέλιξή του σωματείου, ο πρόεδρος, κος Σταύρος Μπένος. Ο κος Μπένος τόνισε μεταξύ άλλων τη μεγάλη αξία της συμβολής των πολιτών στην ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και την ανάγκη σύμπλευσης όλων των δυνάμεων για την ανάδειξη του αρχαίου αυτού θεάτρου.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ αναφέρθηκε στην εξέλιξη του προγράμματος ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Αρκαδικού Ορχομενού, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά τρεις φάσεις:
Α΄ φάση: πρώιμες – άμεσες εργασίες (κόστος: 50.000 ευρώ),
Β΄ φάση: δοκιμαστικές – ερευνητικές τομές (κόστος: 100.000 ευρώ)
Γ΄ Φάση: εκπόνηση μελέτης αναστήλωσης (κόστος 50.000 ευρώ).
Επίσης ανέφερε ότι το ΔΙΑΖΩΜΑ με τη συμβολική χορηγία της Attica Bank, ύψους 30.000 ευρώ, εξασφάλισε τη χρηματοδότηση της α΄ φάσης των εργασιών, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει και θα προχωρήσει στη συνέχεια με χρήματα που θα συγκεντρωθούν στον κουμπαρά (ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό) του μνημείου στην ανάθεση της εκπόνησης μελέτης αναστήλωσης (Γ΄  φάση). Τα χρήματα για τις ανασκαφικές εργασίες αποκάλυψης του μνημείου (Β΄ φάση), προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, θα καλυφθούν με κοινές προσπάθειες της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της «Παναρκαδικής Ομοσπονδίας» και του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ». Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη με χρηματοδότηση, ύψους 200.000 ευρώ που διέθεσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας διανοίχθηκε σύγχρονος δρόμος πρόσβασης προς το θέατρο.
Ο κος Χρήστος Τσούτσουβας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, δεσμεύτηκε ότι η Ομοσπονδία θα «υιοθετήσει» το αρχαίο θέατρο Αρκαδικού Ορχομενού, στο πλαίσιο της δράσης του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ «Υιοθετήστε ένα αρχαίο θέατρο» και θα συμβάλει δυναμικά στην ανάδειξη του υπέροχου αυτού μνημείου.
Τη συζήτηση συντόνισε, τέλος, με το δικό του μοναδικό τρόπο, ο ηθοποιός Νικόλας Ορφανός.

de1db9e4990d7f0a28c4792a85f03eb8_L