Γρήγορη μετάβαση

Μegaron plus: Κρυμμένα κοχύλια -Το αρχαίο θέατρο της Καλυδώνας (video)

vikatou-megaro-2016

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία επιλέγοντας την παραπάνω εικόνα ή πατώντας, εδώ.

Logo_Blod.gr

Σύνοψη

Το Megaron Plus, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ που, εδώ και μία δεκαετία σχεδόν, κάνει πράξη την αγάπη για τα αρχαία θέατρα και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, υποδέχθηκε δύο διακεκριμένους επιστήμονες την Πέμπτη 2 Ιουνίου, οι οποίοι παρουσίασαν στο κοινό το Αρχαίο θέατρο Καλυδώνος που ήρθε στο φως κοντά στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου. Μίλησαν η Ολυμπία Βικάτου, Δρ. αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας (τίτλος εισήγησης: «Το θέατρο της Καλυδώνος»), ο Νίκος Χατζηδάκης, αρχιτέκτων-μηχανικός (τίτλος ομιλίας: «Μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Καλυδώνος») και ο Σπύρος Ζαρκάδας, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ευηνοχωρίου («Η Αρχαία Καλυδώνα»). Στη συζήτηση συμμετείχε επίσης ο Πάνος Δασκαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης». Συντόνισε ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα.

Το αρχαίο θέατρο Καλυδώνος…

… βρίσκεται κοντά στο Ευηνοχώρι του Δήμου Μεσολογγίου στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Το μνημείο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής της Εθνικής Οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων στην ανατολική κλιτύ του λόφου του Λαφρίου ή Λαφριαίου, όπου βρίσκεται το ιερό της Αρτέμιδος Λαφρίας και του Απόλλωνος Λαφρίου. Η πρωιμότερη χρήση του χώρου ήταν ίσως για κάποια μυστηριώδη λατρεία. Αυτό εξηγεί και την τετράγωνη κάτοψη της ορχήστρας. Όταν αργότερα κρίθηκε απαραίτητη η κατασκευή θεάτρου, τότε επεκτάθηκαν οι σειρές των εδωλίων. Οι νεότερες έρευνες στο μνημείο άρχισαν το 2001 και συνεχίστηκαν μέχρι και το 2013 από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Δανίας σε συνεργασία με την τοπική εφορεία αρχαιοτήτων.

Ολυμπία Βικάτου

«Το θέατρο της  Καλυδώνος»

Στη νότια πλαγιά του ιερού της Αρτέμιδος Λαφρίας βρίσκεται το θέατρο της Καλυδώνος. Εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων το έτος 1967, από τον Ευθ. Μαστροκώστα, ο οποίος θεώρησε ότι  επρόκειτο για «κοίλο βουλευτηρίου». Από το 2011 έως και το 2015 πραγματοποιήθηκε  συστηματική ανασκαφική έρευνα στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας της ΛΣΤ΄ ΕΠΚΑ και του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, που οδήγησε στην αποκάλυψη ολόκληρου του μνημείου. Η ιδιαιτερότητα του θεάτρου έγκειται στο γεγονός ότι η ορχήστρα του είναι τετράπλευρης κάτοψης, και οι κατώτερες εννέα σειρές του κοίλου ακολουθούν το περίγραμμά της.
Το σκηνικό οικοδόμημα διαθέτει τρία ισόχωρα δωμάτια, εκ των οποίων το κεντρικό επικοινωνεί με το προσκήνιο μέσω θυραίου ανοίγματος. Η κιονοστοιχία του προσκηνίου αποτελείτο από δέκα ιωνικούς ημικίονες με πλευρικές υποδοχές για την ανάρτηση των σκηνικών. Οι κίονες και οι τοίχοι της σκηνής στήριζαν τον όροφο του σκηνικού οικοδομήματος. Δυτικά και ανατολικά της σκηνής αποκαλύφθηκαν τα όρια των παρόδων.

Η χωρητικότητά του θεάτρου υπολογίζεται ότι ξεπερνούσε τους 6.000 θεατές, και είχε περισσότερες από μία κατασκευαστικές φάσεις. Από τα έως τώρα δεδομένα έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση του μνημείου διαρκεί από τον 4ο αι. π.Χ. έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Νίκος Χατζηδάκης

«Μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Καλυδώνος»

Η πρόταση αποκατάστασης αφορά στη συντήρηση και στερέωση όλων των ευπαθών δομικών στοιχείων του θεάτρου, την επούλωση των πληγών που προέκυψαν στο πρόσφατο παρελθόν και τη βελτίωση της αντίληψης της γεωμετρίας και του σχήματός του. Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου περιλαμβάνει την αναβάθμιση της υφιστάμενης εισόδου, τη βελτίωση της επισκεψιμότητας και την ενοποίηση του θεάτρου με τα παρακείμενα μνημεία.