Γρήγορη μετάβαση

Εκδήλωση με αφορμή τα 5 χρόνια συνεργασίας του Βαρβακείου Πρότυπου Γυμνασίου με την Κίνηση Πολιτών «Διάζωμα»

23 Δεκεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων των Γενικών Αρχείων του Κράτους, με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων συνεργασίας του Βαρβακείου Πρότυπου Γυμνασίου με την Κίνηση Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «”ΔΙΑΖΩΜΑ”: Η Αξία και η Μαγεία των Συνεργειών».

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε αναλάβει η κα Μαίρη Μπελογιάννη, Δρ. Αρχαιολογίας, φιλόλογος στο Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» σε συνεργασία με τον κ. Πάνο Γκενάκο, πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι κ. Λ. Λυκούδη, καθηγήτρια Καλλιτεχνικών και Τ. Λαφαζάνη, μαθήτρια Γ΄ Λυκείου, ενώ την τεχνική επιμέλεια ανέλαβε ο μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου, Γ. Δραβίλας.

Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου, κα Γιούλα Ρουμπέα και στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στην κα Μαριέττα Μινώτου, Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Η κα Μινώτου αναφέρθηκε στο έργο του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», το οποίο βλέπει τα μνημεία ως ζωντανούς οργανισμούς που εκπέμπουν μηνύματα γνώσης, σοφίας, αισθητικής, αρμονίας, διαλόγου με το περιβάλλον και τη φύση, που στέλνουν μηνύματα ζωής. Επίσης, επισήμανε ότι «έτσι αντιμετωπίζουμε και εμείς τα αρχεία στα Γ.Α.Κ. ως υλικό ζωντανό, γιατί λαός χωρίς αρχεία κινδυνεύει από «κοινωνική αμνησία».

Στη συνέχεια, προβλήθηκε το video «Το Βαρβάκειο στο “Διάζωμα”», που είχαν επιμεληθεί οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου, Γ. Κατσούλης & Γ. Κουρής και ακολούθησαν εκπρόσωποι των μαθητών, οι οποίοι παρουσίασαν τις δράσεις τους και τα συναισθήματα που αυτές τους προκάλεσαν, εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκόμενους με την ωριμότητά τους.

«Το Βαρβάκειο στο "Διάζωμα"»

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κ. Σταύρος Μπένος, μίλησε με θέμα «Η Αξία και η Μαγεία των Συνεργειών». Τέλος, ακολούθησε τοποθέτηση των στελεχών του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κας Μαρίας Σοφικίτου, αρχαιολόγου και κ. Ευδόκιμου Φρέγκογλου, Υπεύθυνου Πολυμεσικών Εφαρμογών, με θέματα «Η συμβολή του “Διαζώματος” στην Τεκμηρίωση των Αρχαίων Θεάτρων» και «Ανάδειξη της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς μέσα από Ψηφιακές Εφαρμογές» αντίστοιχα.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στη μαθήτρια Τέτα Λαφαζάνη, η οποία με μεγάλη καλλιτεχνική ευαισθησία φιλοτέχνησε το σκίτσο της πρόσκλησης.

Δείτε το φωτογραφικό υλικό: Εικ. 1: Το σκίτσο της μαθήτριας, Τέτας Λαφαζάνη, Εικ. 2: O πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κ. Σταύρος Μπένος και η μαθήτρια, Τέτα Λαφαζάνη

 

«"ΔΙΑΖΩΜΑ": Η Αξία και η Μαγεία των Συνεργειών»