Γρήγορη μετάβαση

Διάλεξη στο Παρίσι με τίτλο «Πολιτιστικές διαδρομές, ένα παράδειγμα ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού στην Ελλάδα»

Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020, ο κ. Γιάννης Ζηρίνης, εμπειρογνώμονας σε θέματα ανάπτυξης στην Αθήνα, έδωσε διάλεξη στο Παρίσι με τίτλο: «Πολιτιστικές διαδρομές, ένα παράδειγμα ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού στην Ελλάδα».

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων που διοργάνωσε το ερευνητικό κέντρο CERMOM (INALCO), με θέμα «Η Ελλάδα και ο σύγχρονος ελληνικός κόσμος. Ιστορία και Κοινωνικές Επιστήμες». Τη συζήτηση που ακολούθησε διηύθυνε ο κ. Didier Francfort, καθηγητής σύγχρονης ιστορίας, στο Πανεπιστήμιο της Λωρραίνης.

Οι πολιτιστικές διαδρομές, που σχεδιάστηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1987, “αποδεικνύουν, μέσω ενός ταξιδιού στο χρόνο και στο χώρο, ότι η κληρονομιά των ευρωπαϊκών χωρών συμβάλλει στην κοινή πολιτιστική κληρονομιά.” Στο πλαίσιο αυτό, η κίνηση πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ», προτείνει από το 2002 το σχεδιασμό και την υλοποίηση Πολιτιστικών Διαδρομών δρώντας ως καταλύτης για την ανάπτυξη συνεργειών.  Σήμερα, είναι ήδη σε εξέλιξη προγράμματα πολιτιστικού τουρισμού σε περισσότερες από τρεις Περιφέρειες  της  χώρας. Για το σχεδιασμό και τις προκλήσεις της παραπάνω προσπάθειας μίλησε ο κ.  Γιάννης Ζηρίνης.

Ο κ. Ζηρίνης έχει εργαστεί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο και είναι σήμερα σύμβουλος στο Υπουργείο Ανάπτυξης  για την προετοιμασία της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021–2027 του ΕΣΠΑ. Το διάστημα 2015 έως 2019 εργάστηκε εθελοντικά στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ»,  για το σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτιστικών διαδρομών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη του Γιάννη Ζηρίνη στο παρακάτω βίντεο (στα γαλλικά):

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του κ. Ζηρίνη (ppt) στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

 «Πολιτιστικές διαδρομές, ένα παράδειγμα ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού στην Ελλάδα» (pdf)